Hong Kongul a emis mandate de arestare pentru şase activişti pro-democraţie, între care şi un cetăţean american: Oricine poate fi vizat, oriunde în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia din Hong Kong a emis mandate de arestare pe numele a şase activişti pro-democraţie care trăiesc peste hotare, unul dintre ei fiind cetăţean american, într-o primă aplicare a noii legislaţii în materie de securitate naţională unor persoane aflate în afara graniţelor.

Presa de stat chineză a relatat că cei şase sunt acuzaţi de „incitare la secesiune şi coluziune cu forţe străine”.

Printre ei se află, Samuel Chu, cetăţean american, Nathan Law, un activist cunoscut, care a fugit recent în Marea Britanie, şi Simon Cheng, un fost angajat al consulatului britanic, care a primit azil în Marea Britanie după ce ar fi fost torturat în China.

Sub noua legislaţie de securitate naţională introdusă de China în Hong Kong, care pedepseşte acţiuni de „secesiune, subversiune, terorism şi coluziune cu forţe străine”, aceştia ar putea fi închişi pe viaţă. 

Samuel Chu, cetăţean american care conduce Hong Kong Democracy Council, o organizaţie de activism pentru libertate şi democraţie în Hong Kong, cu sediul în Washington D.C, a spus că prin arestarea sa, care este un non-rezident, China vrea să transmită un mesaj clar altor activişti.

„Vreau să subliniez cât de revoltător este. Sunt primul cetăţean non-chinez care practic a devenit o ţintă. Am convingerea că scopul lor e să mă dea exemplu”.

Mai multe ţări au suspendat tratatul lor de extrădare cu Hong Kongul după impunerea noii legislaţii, între care Marea Britanie, Australia şi Germania, ca o posibilă măsură de protecţie pentru activiştii de peste hotare. De asemenea, SUA au anunţat încetarea statutului economic special al Honk Kongului.

Chu, care locuieşte în SUA din 1996, a spus că acuzaţiile care i se aduc echivalează cu un act al Chinei de luare ca ţintă a unui cetăţean american care face lobby pentru „propriul meu guvern”.

„Am fost mereu conştienţi că intrarea în vigoare a legii de securitate naţională va însemna aplicarea ideii extrem de tulburătoare, iraţionale şi lipsită de logică a jurisdicţiei reclamate asupra oricui, cineva care nici măcar nu locuieşte în Hong Kong, care se află oriunde în lume, dar face ceva ce ei califică drept ameninţător”.

„Azi m-am trezit şi am aflat că sunt fugar căutat. Presupusele mele infracţiuni: incitare la secesiune şi coluziune cu puteri străine sub Legea Securităţii din Hong Kong.

Doar că sunt cetăţean american - de 25 de ani.

Aş putea fi primul non-chinez care să fie vizat, dar nu voi fi ultimul. Dacă eu sunt luat în vizor, atunci orice american/orice cetăţean al oricărei ţări care va vorbi despre Hong Kong poate şi va fi deveni la rândul său o ţintă.

Toţi suntem din Hong Kong acum”, a scris el pe Twitter.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite