Asia

articolul anterior articolul urmator

Imagini din satelit indică o extindere a facilităţilor nucleare ale Coreei de Nord

0
19 Sep 2021 15:41:48
Autor: Maria Ţaga
Complexul nuclear de la Yongbyon, Coreea de Nord, fotografiat la 14 septembrie 2021 Foto Maxar Technologies / AFP
Complexul nuclear de la Yongbyon, Coreea de Nord, fotografiat la 14 septembrie 2021 Foto Maxar Technologies / AFP

Imaginile captate de satelit arată o intensificare a activităţii şi o extindere a uzinelor de îmbogăţire a uraniului din Coreea de Nord, sugerând o posibilă intensificare a producţiei de materiale pentru arme nucleare în viitorul apropiat. Experţii consideră că lucrările la instalaţia nucleară Yongbyon ar putea permite creşterea cu până la 25% a producţiei de materiale pentru fabricarea bombelor.

Coreea de Nord a ridicat recent mai multe îngrijorări după ce a anunţat că a făcut mai multe teste antirachetă în ultimele 6 luni.

„Extinderea fabricii Yongbyon indică faptul că Coreea de Nord intenţionează să-şi mărească producţia de uraniu pentru arme cu până la 25%", au declarat într-un raport Jeffrey Lewis şi alţi doi experţi de la Middlebury Institute of International Studies, transmite The Guardian.

Foto:  Maxar Technologies / AFP - Stânga: imagine din 3 august 2021. Dreapta, imagine din 14 septembrie 2021

Raportul spune că fotografiile au fost făcute din satelitul companiei Maxar.

Într-o imagine din satelit, făcută la 1 septembrie, se vede faptul că autorităţile coreene au tăiat copacii din zonă şi au pregătit terenul cu un excavator pentru noua construcţie.

În data de 14 septembrie, satelitul a mai făcut o poză a aceleiaşi zone. În imagine se poate observa fundaţia noii construcţii, dar şi un zid de delimitare a zonei, pentru ca accesul să fie închis.

Noua suprafaţă a complexului are 1.000 de metri pătraţi, suficient pentru a stoca aproximativ 1.000 de centrifuge suplimentare. Astfel, capacitatea producerii de uraniu creşte cu 25%, arată acelaşi raport.

Armele nucleare pot fi construite folosind fie uraniu îmbogăţit, fie plutoniu, iar Coreea de Nord are facilităţi pentru a produce ambele materiale în complexul nuclear Yongbyon.

În urmă cu o lună, mai multe imagini din satelit au arătat faptul că autorităţile din Coreea de Nord au reluat funcţionarea instalaţiilor ce produc plutoniu.

Coreea de Nord numeşte complexul Yongbyon „inima” programului său nuclear.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a oferit să denuclearizeze complexul Yongbyon în schimbul ameliorării unor sancţiuni, în timpul negocierilor cu fostul preşedinte american Donald Trump, la Hanoi, în 2019. Cu toate acestea, cei doi nu au ajuns la o înţelegere concretă. 

Unii experţi din SUA şi Coreea de Sud consideră că Coreea de Nord are suplimentar cel puţin o uzină de îmbogăţire a uraniului, care funcţionează în secret.

În 2018, un oficial din Coreea de Sud a declarat că se estimează că Coreea de Nord ar fi fabricat deja până la 60 de arme nucleare.

Coreea de Nord poate fabrica în fiecare an de la 6 până la 18 focoase nucleare, arată estimările.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările