Imperiul aurului negru, în prăbuşire? Presa britanică susţine că regele saudit impune măsuri de austeritate în secret din cauza preţului scăzut al petrolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documente apărute de curând în presă arată că regele Salman al Arabiei Saudite a transmis, în secret, măsuri de tăiere masivă a cheltuielilor guvernamentale, în condiţiile în care ţara începe să resimtă efectele preţului scăzut al petrolului.

Astfel, jurnaliştii de la „The Guardian” susţin că au făcut rost de directive emise de regele Salman către guvernul saudit, datate la sfârşitul lunii septembrie, prin care suveranul impune o serie de măsuri ce vizează reducerea cheltuielilor guvernului de la Riyadh. Printre acestea se numără stoparea pornirii de proiecte noi, a cumpărării de autovehicule, mobilier sau oricărui echipament în interes parlamentar, şi a îngheţării proceselor de angajare sau promovare în funcţii publice.

De asemenea, în directive s-ar afla şi o limitare asupra cheltuielilor curente; astfel, cheltuielile din bugetele prevăzute pe ultimul trimestru fiscal al anului nu pot depăşi 25% din sumele alocate, iar cele pentru călătorii parlamentare sunt limitate la 15% din suma stabilită. Directivele ar preciza faptul că aceste măsuri ar trebui aplicate cu efect imediat, cu excepţia cazurilor în care ele încalcă sau afectează semnificativ drepturi contractuale.

Jurnaliştii britanici au relatat că nu au putut autentifica documentele, dar au precizat că experţi contactaţi de publicaţie pentru a le analiza au declarat că ele par a fi autentice. 

Informaţia survine în contextul în care Arabia Saudită începe să resimtă consecinţele scăderii continue a preţului barilului de petrol, ce aproape că s-a înjumătăţit în ultimii doi ani. Ţara a fost criticată intens de analişti financiari în ultimii ani  pentru că nu a dezvoltat o alternativă la dependenţa de veniturile obţinute din exportul de petrol. În prezent, sectorul petrolier realizează 92% din veniturile bugetare, este responsabil 90% din totalul exporturilor ţării şi reprezintă 55% din PIB-ul Arabiei Saudite.

„Saudiţii nu au altă sursă majoră de venit în afara petrolului. Taxarea este aproape inexistentă, nu există un echivalent al taxei pe valoare adăugată. Sistemul oferă foarte multe subsidii şi duce în spate un stat de plată imens în sectorul public, iar aceste probleme sunt cunoscute de multă vreme” a afirmat David Butter, expert în finanţele saudite în cadrul think-tank-ului Chatham House.

Această dependenţă de sectorul petrolier a făcut ca deficitul bugetar al ţării să sară de la 3,4% din PIB în 2014 la 21,6% anul acesta. Adăugând la povara financiară a ţării, Arabia Saudită s-a angrenat în conflictul civil din Yemen – în condiţiile în care găzduieşte guvernul yemenit exilat la Riyadh. Regele însuşi a adăugat o povară în plus printr-un decret ce prevedea plata unui salariu în plus tuturor angajaţilor la stat, numărând în jur de 1,3 milioane de salariaţi, cu ocazia încoronării sale din  ianuarie, în urma decesului fostului suveran Abdullah.

Analistul Stefan Hertog crede însă că măsurile reprezintă doar o „trezire la realitate” a conducerii de la Riyadh, ce şi-a dat seama de faptul că nu poate susţine cheltuielile actuale în condiţiile unor venituri mult mai scăzute. El a adăugat că ţara nu se află în pericol de a rămâne fără lichidităţi momentan, dar problema s-ar putea înfăţişa în viitor, dacă nu este adoptată o planificare mai atentă a cheltuielilor, ajustată la veniturile scăzute înregistrate din sectorul petrolier.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite