India are peste 8.500 de noi cazuri de infectare cu „ciuperca neagră” care, netratată, duce la moarte în 94% din cazuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

India a raportat aproximativ 8.800 de noi cazuri de infectare cu mucormicoză sau „ciuperca neagră”. Este o infecţie fungică observată recent la pacienţii COVID-19 din spitalele din această ţară.

Mucormicoza este o infectie rară şi are o rată de mortalitate de 50%. De cele mai multe ori, persoanele infectate pot fi salvate doar prin extirparea ochiului bolnav.

În ultimele luni, în contextul crizei generate de pandemie, în India mulţi oameni au fost contaminaţi cu mucormicoză, chiar şi după vindecarea de COVID-19.

Doctorii spun că la cazurile post-recuperare Covid, mucormicoza se instalează între 12 şi 18 zile după vindecare.

Regiunile Gujarat şi Mahrasthra sunt, în acest moment, cele mai puternic afectate, însă alte 15 state au raportat şi ele până la 900 de cazuri.

Medicii spun că secţiile speciale deschise pentru tratarea pacienţilor cu mucormicoză devin rapid pline, iar unii spun că India ar trebui să declare epidemia de „ciupercă neagră”, conform Digi24.

„Mucormicoza a devenit chiar mai problematică decât Covid-19. Dacă pacienţii nu sunt trataţi adecvat şi la timp, rata mortalităţii poate creşte până la 94%. Costul tratamentului este mare, iar medicamentele sunt puţine”, spune Dr. Pandey de la spitalul Mahraja Yeshwantrao, din oraşul Indore.

Amfoterica B, un medicament injectabil intravenos care trebuie administrat zilnic, timp de 8 săptămâni, este, conform medicilor, tratamentul pentru „ciuperca neagră”. Injecţia costă 48 de dolari.

Conform datelor actuale, majoritatea pacienţilor care au dezvoltat mucormicoză sunt de sex masculin, au fost trataţi cu steroizi şi aveau boli cronice, majoritatea diabet.

Cum se manifestă „ciuperca neagră”

Simptomele cele mai frecvente sunt? nas înfundat şi sângerări, durere şi umflare a ochiului, vedere înceţoşată sau chiar pierderea vederii şi, poate cel mai grav, apariiţia unor pete negre pe piele.

În majoritatea cazurilor, pacienţii ajung la spital când infecţia este deja avansată şi când şi-au pierdut vederea, spun medicii, iar singura soluţie în cazul acestora este îndepărtarea chirurgicală a ochiului pentru a opri infecţia să ajungă la creier.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite