Asia

articolul anterior articolul urmator

India construieşte ventilatoare pentru filtrarea aerului: „Vrem zone speciale în care oamenii să poată respira“

7
23 Jul 2021 16:44:57
Autor: Lizeta Oprea
Costul proiectului se ridică la peste două milioane de dolari FOTO AFP/ Money Sharma
Costul proiectului se ridică la peste două milioane de dolari FOTO AFP/ Money Sharma

În încercarea de a îmbunătăţi calitatea aerului din New Delhi, autorităţile urmează să instaleze patruzeci de ventilatoare uriaşe în zonele comerciale moderne.

Acest proiect de două milioane de dolari constă dintr-un turn înalt de 25 de metri, care va permite filtrarea aerului pe o suprafaţă de un kilometru pătrat, în zonele moderne cu magazine şi cafenele de lux din Connaught Place.

În fiecare iarnă, acest cartier relativ şic, ce cuprinde numeroase clădiri coloniale, se sufocă sub o ceaţă deasă de poluare, informează AFP, citată de Digi24.

„Smogul este un fenomen anual asociat unor anumite cauze. Aşa că încercăm să-l controlăm", a explicat Anwar Ali Khan, responsabilul de proiect.

Potrivit inginerului, obiectivul este reducerea cu 50 de procente a cantităţii de particule fine PM 2,5 (mai mici de 2,5 micrometri), mai multe turnuri putând fi construite în alte zone ale oraşului dacă acest experiment are succes.

Capitala a devenit o „cameră de gazare" din cauza poluării intense, a declarat ministrul-şef din Delhi, Arvind Kejriwal.

Numeroşi specialişti susţin, însă, că această iniţiativă nu va aduce nicio schimbare şi nu va face decât să ofere impresia că autorităţile iau măsuri, scrie Agerpres.

„Construirea unor turnuri împotriva smogului nu a fost niciodată şi nu va fi niciodată o soluţie", a afirmat Sunil Dahiya de la Centrul de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat. "Dacă se doreşte cu adevărat să se controleze poluarea, aceasta trebuie atacată la sursă", a adăugat el.

Sunil Dahiya a menţionat că turnul va fi conectat la reţeaua generală, care este alimentată în proporţie de 70 de procente de centralele electrice pe bază de cărbune. "Nu va face decât să contribuie la poluare în altă parte a ţării", a spus el.

China, cel mai mare poluator din lume, a construit în 2018 un turn pentru eliminarea poluării, cu de înălţimea de 60 de metri, în centrul oraşului Xian. Experienţa nu a fost repetată în alte zone ale ţării.

În fiecare an, la începutul sezonului de iarnă, aerul din New Delhi se transformă într-un amestec toxic de fum provenit de la arderea miriştilor din împrejurimi, gaze de eşapament şi emisii industriale, rămase captive deasupra oraşului din cauza factorilor climatici care contribuie la menţinerea poluanţilor în atmosferă.

Tentativele autorităţilor de a reduce la jumătate numărul vehiculelor aflate în circulaţie nu au produs efectele dorite, notează AFP.

„Obiectivul nu este să curăţăm tot aerul din Delhi, ci să creăm zone speciale în care oamenii să poată respira", a declarat Anwar Ali Khan.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Noah_Scînteia@Vancouver.ca
23.07.2021, 18:16:05

Asa ceva ar trebui construit si in Rou, leaganul orthodoxiei care a devenit groapa de gunoi a UE...

+5 (11 voturi)
Regina Transvaal
23.07.2021, 19:03:46

Hindusii trebuie obligati prin legi draconice sa se educe pt.a nu mai face milioane de copii pe luna care urmeaza a fi "refugiati persecutati" in tarile unde traiesc albi crestini.Acesti nenorocitii vor invada in curind toata planeta,alaturi de paki,bangladeshii si sri lankezii care nu inceteaza a invada alte tari.

-9 (11 voturi)
Pontus Euxinus
23.07.2021, 22:47:30

Regina de-a lungul evolutiei , de la maimuta sfarsim sa ne intoarcem tot la ... maimute :)

-6 (8 voturi)
Noah_Scînteia@Vancouver.ca
23.07.2021, 23:32:08

You're the perfect example ... te--ai intors la Constanta sa scapi de FBI :)

+7 (7 voturi)
Regina Transvaal
24.07.2021, 03:56:42

Pontus Euxinus @: Se pare ca acest tip de evolutie o putem deja numi ''progresista''...A face copii chiar daca stiu bine ca nu-i pot hrani,scoli,pt.ca eu nu vreau sau nu pot sa imi iau un job.Apropo,conform statisticilor oficiale in India este declarat un viol la fiecare 20 min.

-7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările