India şi-a amânat misiunea către Lună cu o oră înainte de decolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

India plănuia să devină, luni, a patra ţară din istorie care aselenizează o sondă, dar şi-a anulat misiunea cu o oră înainte de decolare din cauza ”unei probleme tehnice”, relatează AFP.

Chandrayaan-2, misiunea Organizaţiei Indiene pentru Cercetare Spaţială, ar fi făcut din India doar a patra ţară care reuşeşte să pună o sondă pe suprafaţă satelitului natural al Pământului, după Rusia, SUA şi China şi prima care ajunge la Polul Sud de pe Lună. Momentul de mândrie naţională, un pas important pentru ambiţiile spaţiale ale Indiei sub regimul Modi, a fost anulat cu 56 de minute şi 26 de secunde înainte de ridicare la cer plănuită pentru ora 2:51 a Indiei.

”O problemă tehnică a fost observată în sistemul vehiculului de lansare. Ca măsură de precauţie, lansarea probei Chandrayaan-2 a fost anulată pentru astăzi. O nouă dată de lansare va fi anunţată în curând”, a postat agenţia spaţială a Indiei pe Twitter.

Misiunea a atras atenţia întregii lumi, mai ales având în vedere că în doar cinci zile se împlinesc 50 de ani de la primul pasul făcut de Neil Armstrong pe Lună. Comparaţia cu cele 15 misiuni Apollo din 1960-1970 este cu atât mai interesantă cu cât misiunea indiană a costat aproximativ 140 de milioane de dolari, în timp ce investiţia americană pentru toate cele 15 misiuni a atins 25 de miliarde de dolari. 

Scopul misiunii este aselenizarea  la Polul Sud de pe Lună a rover-ului Pragyan. Acesta va căuta semne ale existenţei apei pe Lună şi va analiza rocile şi solul. Chandrayaan-1, prima misiune a Indiei care a vizat Luna, a avut loc în 2008, dar nu a aselenizat, ci a căutat apă cu ajutorul radarelor.

India are ambiţii să ajungă şi pe Marte. În 2014, ţara asiatică a devenit a patra naţiune care a reuşit să pună un satelit pe orbită în jurul acestei planete.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite