Asia

articolul anterior articolul urmator

Indienii nu au voie să vadă interviul cu autorul violului din 2012, a decis o instanţă

0
4 Mar 2015 14:38:07
Autor: Elena Dumitru
Fenomenul violului nepedepsit în India rămâne o problemă reală
Fenomenul violului nepedepsit în India rămâne o problemă reală

Televiziunile din India au primit interdicţia de a difuza documentarul „Fiica Indiei”, despre violul brutal asupra unei studente la Medicină, din 2012. Filmul include şi interviul cu unul dintre autorii violului care a stârnit marţi indignare în întreaga lume, spunând că fata merita să fie violată şi că „dacă n-ar riposta, femeile ar fi lăsate să trăiască după ce bărbaţii termină cu ele”.

O instanţă din New Delhi a decis luni că televiziunile şi organizaţiile media din India nu au voie să difuzeze documentarul „Fiica Indiei”, realizat de britanica Leslee Udwin şi care va fi rulat simultan duminica viitoare, când este Ziua Internaţională a Femeii, de BBC Four şi alte canale din şapte ţări. Iniţial, şi postul NDTV din India făcea parte din grupul care va difuza documentarul, însă acum nu mai poate face asta din cauza interdicţiei. 
 
Decizia instanţei a venit doar după ce Udwin a difuzat o parte din interviul realizat cu unul dintre cei şase bărbaţi care au violat şi ucis o studentă de 23 de ani în decembrie 2012. Afirmaţiile cutremurătoare ale bărbatului au şocat întreaga lume. Printre altele, el spune că „o fată este mult mai vinovată decât un băiat atunci când este violată”. 
 
„O fată decentă n-ar umbla pe străzi la 9 seara. O fată este mult mai vinovată pentru un viol decât un băiat. Băiatul şi fata nu sunt egali. Fetele să vadă de curăţenie şi gospodărie, nu să se vânture prin discoteci şi baruri noaptea, făcând lucruri necuvenite şi purtând haine nepotrivite”, spune el. 
 
„Atunci când este violată, o fată n-ar trebui să riposteze. Ar trebui să tacă şi să accepte violul. Dacă ar fi făcut şi ea aşa, atunci bărbaţii ar fi lăsat-o în pace după ce terminau cu ea şi l-ar fi bătut doar pe băiatul care era cu ea”, a spus bărbatul care a fost deja găsit vinovat pentru viol şi ucidere şi riscă să fie condamnat la moarte. 
 
Din cauza acestor afirmaţii, autorităţile indiene au decis că populaţia nu trebuie să vadă documentarul. Mai mult, autorităţile de la cel mai înalt nivel anchetează felul în care producătoarea britanică a obţinut interviul, criticând-o pe aceasta pentru că l-a difuzat, chiar şi parţial. 
 
„Ce fel de jurnalism este ăsta, să intervievezi un violator şi apoi să-i difuzezi declaraţiile? Nu ştim deja că e un violator? De ce ar trebui să audă oamenii de ce a făcut ceea ce a făcut?”, s-a întrebat Manish Sisodia, noul vicepremier din Delhi. Ministrul indian al Externelor, Rajnath Singh, a fost de asemenea furios atunci când a aflat că un cineast străin a primit permisiunea de a-l intervieva pe violator în închisoare. 
 
Orice material care include „viziunea arhaică a unui violator” n-ar trebui să fie încurajată, a transmis guvernul indian, potrivit portalului India Today. 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările