articolul anterior

Interesele Chinei în Orientul Mijlociu

5
20 Jun 2019 15:32:46
Răzvan Munteanu
Vizită a preşedintelui chinez Xi Jinping în Iran   Foto: International Business Times
Vizită a preşedintelui chinez Xi Jinping în Iran   Foto: International Business Times

5 Comentarii

Index 4.2
20.06.2019, 15:49:48

China doar incearca marea cu degetul, neavand pregatirea, experienta si inteligenta necesara pentru jocul global, nemaivorbind de intentia de a conduce lumea. Curand se vor arde, aducandu-si aminte apoi de celebrul Razboi al Opiumului, pe care se pare ca l-a uitat.

-1 (1 vot)
din Bugeac Gabriel
20.06.2019, 16:03:18

Pe lângă interesul Chinei în Persia.. sunt și interesele UE ! Dacia Mioveni exportă mașini și piese auto în Iran.. fiind o piață de desfacere.. firma de transport a lu' Lazar din Pitești.. Lazăr Company se ocupă de transportul mașinilor și pieselor în Iran.. alți oameni fiind dependenți de cursele cu Iran. În concluzie mă tem să nu fie doar o gargară "Trumpetistă".. israelienii și-au dat portul din Haiffa chinezilor.. SUA amenințând Japonia, Coreea de Sud, India, China, Turcia.. dacă vor mai cumpăra petrol de la perși.. îi bate Trump cu gura-n ....(+18).

Tomescu Tom
20.06.2019, 18:08:53

China nu face planuri pentru urmatorul an ..sau urmatorii zece . Astia au invatat intr-o istorie de peste 4000 de ani ce inseamna rabdarea .. Asa ca ei gandesc mereu pe termen lung ... Cand ai o populatie de 1,386 miliarde (2017) , cu un miliard de oameni mai mult decat principalul oponent la nivel regional si global , SUA. garantat vezi lucrurile altfel .... Orientul Mijlociu este o zona in care in mod natural, China va ajunge sa se simta ca acasa ... Si nu numai .. Deja se pregatesc sa cumpere la propriu, discret, Africa .. Iar americanii inca se mai joaca crezand ca sunt prima superputere a lumii .... Va dati seama ? Chinezii ar castiga un conflict deschis cu americanii doar folosind prăștiile !!

+1 (1 vot)
RB2016
20.06.2019, 22:00:34

Toate bune si frumoase o avea China 1.4 miliarde de chinezei dara e departe de a fi o putere globala. Nu are flota nici macar cat UK sau Franta, nu are logistica si centre de sustinere logistice si cel mai imporant nu are experienta si pregatire de rasboi. In ultimii 800 de ani China un a castigat nici un razboi cu un inamic extern nici unul singur. A fost pur si simplu invnsa si de Vietnam prin anii '80. Poate se se pune Xe cu mulahii si in piciare si in fund si de optzeci de ori pe ora ca daca SUA blocheaz traficul din Golf nema petrol, nema OBOR, etc. Asta os stiu bine si satrapii bolevici ai Chinei si afara de a croncani nu fac nimic la sanctiunile si supartaxele SUA. Insa mulahii sunt si mai de kakao bolevicii chinezi ii rad, tund, ii jupoaie si ii fugresc pe muslimii din China iara mulahii (noi supermenii, astai drept-credinciosi) nu croncanesc nimic, pliscu' mic. O adunatura de lasi si scelarati, sunt vitejii cnumai and sunt aprati de sute de gradieni si trimit la moarte v'un amarat de al ei ca se face crestin sau bea o bere.

Tomescu Tom
20.06.2019, 18:27:10

Supararea SUA cu Iranul ... urmareste printre multe altele si preluarea productiei de petrol iraniene in defavoarea chinezilor .. :))) Asta pana nu e prea tarziu ... Au deja Irakul , Afganistanul .. ...le trebuie si Iranul ! Celelalte din zona ..sunt deja tari " prietene " .. :))