Internetul în cea mai restrictivă ţară din lume: pentru de a fi informaţi, cetăţenii îşi asumă riscuri majore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În aceste librării accesul la internet este interzis.                                                  PHOTO AFP
În aceste librării accesul la internet este interzis.                                                  PHOTO AFP

În contextul în care nord-coreenii încep să-şi pună viaţa în pericol pentru a avea acces la informaţii, BBC oferă o imagine de ansamblu asupra condiţiilor în care cetăţenii celei mai discrete ţări din lume au acces la internet.

Pe fiecare site coreean există o aplicaţie simplă, dar importantă: ori de câte ori liderul Kim Jong-un este menţionat, numele său apare scris cu litere mai mari decât restul textului, pentru a fi evidenţiat.

Locuitorilor Coreei de Nord le este interzis accesul la alte informaţii în afara celor primite din partea Guvernului, iar internetul este controlat de nevoile statului, deşi într-o măsură tot mai scăzută în ultima vreme, remarcă BBC.

„Guvernul nu mai poate monitoriza toate mijloacele de comunicare din această ţară la fel ca înainte“, declară expertul Thomas Bruce pentru BBC.

Anul 101

În capitala nord-coreeană, Pyongiang, există un singur internet café. Calculatorele nu folosesc sistemul de operare Windows, ci Red Star, sistem acreditat de însuşi Kim Jong-un.

Calendarul computerului nu arată anul 2012, ci 101. Numărul reprezintă anii de la naşterea liderului Kim Jong-ll, omul care a stabilit normele politice după care funcţionează Coreea de Nord.

Nu toţi cetăţenii au acces la internet. Privilegiate sunt elitele, oamenii de ştiinţă sau academicienii.

Pentru coreeni, reţeaua de internet reprezintă un domeniu îngust, nu este văzută nici pe departe ca fiind extinsa reţea globală pe care o ştim cu toţii. „Sistemul fondat de ei este unul pe care îl pot controla şi pe care îl pot distruge cu uşurinţă dacă este necesar“, explică Bruce .

Sistemul poartă numele de Kwangmyong şi este administrat de către o persoană care se ocupă de reţeaua de internet din întreaga ţară.

Sistemul de operare Red Star utilizează o versiune a browserului Firefox, numită Naenara.

Site-urile includ de obicei servicii de ştiri precum „Vocea Coreei“  sau servicii ale organelor de stat, cunoscute sub numele de Rodong Sinmun.

Toţi cei ce doresc să publice pe internet trebuie să fie precauţi. Cei de la Organizaţia Jurnalişti fără Frontiere, care se ocupă de libertatea presei internaţionale, au declarat pentru BBC că anumiţi jurnalişti coreeni au fost pedepsiţi şi pentru o simplă greşeală de tipar.

Internetul în Coreea, comparat cu un ţânţar

În timp ce China este cunoscută pentru că blochează accesul pe Twitter şi, din când în când, pe site-urile BBC, infrastructura tehnologiei din Coreea de Nord e descrisă ca fiind de mărimea unui ţânţar, care permite doar accesul la informaţiile considerate pe deplin necesare.

Cât timp nu există o reţea de telefonie mobilă care să permită transferul fişierelor sau al apelurilor internaţionale, coreenii cumpără telefoane aduse prin contrabandă de la chinezi. Telefoanele funcţioneză la o distanţă de 10 kilometri de graniţă, dar achiziţionarea unui asemenea telefon constituie un risc major, cetăţenii săvârşind o infracţiune.

Coreenii doresc libertate la informaţii

În timpul conducerii, Kim Jong-il organiza parade de tancuri pe străzi pentru că se considera a fi un „geniu militar“. Fiul său, Kim Jong-un, era mai degrabă abil în ale tehnologiei , aducând schimbări substanţiale pe acest plan în viaţa coreenilor.

Dar niciunul dintre ei nu a oferit coreenilor acces la informaţii corecte.

Thomas Bruce conchide spunând că oamenii se aşteaptă ca de acum înainte sa aibă mai mult acces la tehnologie, ceea ce ar reprezenta o schimbare esenţială care nu ar cunoaşte cale de întoarcere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite