Asia

articolul anterior articolul urmator

Japonia, criticată de China, Coreea de Sud şi SUA din cauza omagiilor aduse la controversatul sanctuar Yasukuni

0
26 Dec 2013 12:57:55
Autor: Bianca Andrieş
Un preot shintoist se înclină înaintea sanctuarului Yasukuni, în Tokyo. FOTO Reuters
Un preot shintoist se înclină înaintea sanctuarului Yasukuni, în Tokyo. FOTO Reuters

Vizita premierului japonez Shinzo Abe la sanctuarul Yasukuni ridicat în onoarea soldaţilor niponi care au murit în războaiele Japoniei, a fost aspru criticată de China şi Coreea de Sud, în timp ce SUA şi-au exprimat îngrijorarea faţă de gestul oficialului nipon, ce ar putea duce la deteriorarea relaţiilor între ţările asiatice.

China şi Coreea de Sud şi-au exprimat de mai multe ori dezaprobarea faţă de omagiile oficialilor japonezi aduse la sanctuarul Yasukuni, pe care îl consideră un simbol al agresiunii Japoniei.

„Vizita domnului Abe este total inacceptabilă pentru poporul chinez, iar Japonia va trebui să asume consecinţele”, a reacţionat Luo Zhaohui, un oficial din cadrul Ministerului chinez de Externe. „Gestul face mult rău popoarelor din Asia, deşi domnul Abe a dat asigurări că nu vrea să rănească sentimentele chinezilor şi sud-coreenilor”, a adăugat oficialul chinez.

Coreea de Sud şi-a exprimat nemulţumirea faţă de gestul lui Shinzo Abe. „Nu putem decât să deplângem şi să exprimăm furia pentru vizita premierului japonez la sanctuarul Yasukuni”, a afirmat ministrul sud-coreean al Culturii, Yoo Jin-Ryong. „Această vizită evidenţiază un comportament anacronic care afectează fundamental nu doar relaţiile dintre Coreea de Sud şi Japonia, ci şi stabilitatea şi cooperarea în Asia de Nord-Est”, a adăugat oficialul de la Seul.

Washingtonul consideră că gestul premierului Japoniei nu va face decât să accentueze tensiunile cu ţările vecine. „Japonia este un aliat preţios şi un prieten. Cu toate acestea, Statele Unite sunt dezamăgite că Guvernul Japoniei a avut această iniţiativă care va exacerba tensiunile cu vecinii Japoniei”, a comunicat ambasada americană din Tokyo.

Premierul Japoniei Shinzo Abe, un conservator cu convingeri naţionaliste, s-a rugat joi la sanctuarul shintoist Yasukuni, care venerează militarii niponi căzuţi în lupte, inclusiv criminali de război. Niciun premier nipon în funcţie nu a mai efectuat o astfel de vizită după cea a lui Junichiro Koizumi, pe 15 august 2006, data care marchează capitularea Japoniei la sfârşitul celui de-al II-lea Război Mondial.

Sanctuarul shintoist Yasukuni îi omagiază pe cei aproximativ 2,5 milioane de militari care au murit în războaiele Japoniei. Printre aceştia se numără 14 criminali de război condamnaţi după 1945 de către Aliaţi, inclusiv generalul Hideki Tojo, premier al Japoniei în timpul atacului de la Pearl Harbor, efectuat împotriva Statelor Unite pe 7 decembrie 1941.

Sanctuarul este condamnat de China şi de Coreea de Sud, ţări ale căror relaţii cu Japonia sunt în continuare marcate de atrocităţile comise de trupele imperiale nipone în timpul colonizării Peninsulei Coreea (1910-1945) şi al ocupării parţiale a Chinei (1931-1945).

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările