Japonia a decis ca apa radioactivă de la Fukushima să fie deversată în Oceanul Pacific. Reacţiile ecologilor şi efectele asupra pescarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Observer.com
FOTO Observer.com

Autorităţile de la Tokyo au decis ca apa contaminată de la centrală nucleară de la Fukushima, peste 1,2 milioane de tone strânse după dezastrul din 2011, să fie deversată în Oceanul Pacific, scrie presa japoneză citată de The Guardian. Pescarii locali se opun deciziei, precizând că această decizie le-ar putea distruge industria.

Operaţiunile de deversare a apei contaminate de la centrala nucleară de la Fukushima, care este stocată în peste 1.000 de rezervoare, vor începe cel mai devreme în 2022 şi vor dura zeci de ani, potrivit unor rapoarte citate de presa locală. Cu toate astea, un anunţ oficial al acestei decizii ar putea veni până la sfârşitul lunii, potrivit The Guardian.

Pescarii din zonă avertizează că industria pescuitului va fi distrusă dacă măsura va fi dusă la bun sfârşit. Grupurile ecologiste s-au arătat şi ele împotriva acestei decizii, în timp ce Coreea de Sud, care a interzis importurile de fructe de mare din regiune, şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea, susţinând că deversarea apei reprezintă o „ameninţare gravă” pentru mediul marin.

Un grup de experţi care a consiliat guvernul japonez a declarat, la începutul acestui an că eliberarea apei este printre cele mai „realiste opţiuni”. Experţii spun că tritiul, un izotop radioactiv al hidrogenului, este dăunător oamenilor doar în doze foarte mari.

Pe de altă parte, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică spune că este posibil să se dilueze apele reziduale înainte de a fi deversate. Apa contaminată de la centrala de la Fukushima va fi diluată înainte de a fi deversată, astfel încât să fie de 40 de ori mai puţin concentrată, potrivit ziarului Yomiuri Shimbun.

Un oficial guvernamental a declarat că trebuie luată o decizie rapidă privind apa contaminată pentru a evita întârzierile suplimentare în dezafectarea uzinei, o operaţiune costisitoare şi complexă, care se aşteaptă să dureze aproximativ 40 de ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite