Asia

articolul anterior articolul urmator

Japonia va deversa în mare apa contaminată de la Fukushima

5
13 Apr 2021 05:06:12
Autor: Emanuel Neuman
Fukushima FOTO EPA-EFE
Fukushima FOTO EPA-EFE

Japonia va deversa în mare, după un tratament corespunzător, apa provenită de la centrala nucleară avariată din Fukushima, a anunţat marţi premierul Yoshihide Suga. Această soluţie este uan controversată atât în interiorul Japoniei, cât şi în plan regional.

Decizia pune capăt la şapte ani de dezbateri cu privire la modul de a scăpa de apa provenind din ploaie, pânze subterane sau injectări necesare pentru a răci nucleele reactoarelor nucleare intrate în fuziune după tsunami-ul din 11 martie 2011.
 
Apa va fi deversată „după ce se va asigura că este la un nivel (de substanţe radioactive) semnificativ sub standardele de siguranţă”, a spus Yoshihide Suga.
 
Este vorba de circa 1,25 milioane de tone de apă contaminată, care sunt stocate în prezent în mai mult de o mie de cisterne în apropierea centralei nucleare accidentate în urmă cu zece ani în nord-estul Japoniei.
 
O decizie a fost cu atât mai urgentă cu cât limitele capacităţii de stocare a apei la faţa locului ar putea fi atinse în toamna anului 2022.
 
Această opţiune, aleasă în locul altor posibile căi de acţiune, precum evaporarea în aer sau depozitarea durabilă, este puternic contestată în special de pescarii şi fermierii din Fukushima.
 
Statele vecine Japoniei şi-au exprimat, de asemenea, nemulţumirea, China comunicând luni „îngrijorările sale serioase” şi a cerut Japoniei să fie „precaută” în eliminarea apei contaminate. La rândul său, Coreea de Sud şi-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la decizia japoneză de a deversa apa contaminată. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Kongo-Müller
13.04.2021, 08:21:49

Daca pe mine ma amendeaza ca arunc o sticla de plastic in apa, ce ar trebui sa pateasca Japonia ?

+4 (4 voturi)
defu gabi
13.04.2021, 08:41:55

Peste tot in lume se remarca, in mod ingrijorator de la o vreme, ca nivelul de inteligenta al politicienilor e mult sub cel al populatiei iar nivelul de ticalosie mult peste...

+4 (4 voturi)
Kongo-Müller
13.04.2021, 08:43:53

Bine zici

+2 (2 voturi)
Ionel Marcu
13.04.2021, 10:19:09

Nu s-a găsit un escroc român care să le importe deșeurile pe bani grei?! Dacă s-ar fi găsit, trebuia împușcat.

Conductoru'
13.04.2021, 10:02:46

Sa se faca o comisie internationala de experti de la IAEA (International Atomic Energy Agency), care sa verifice aceasta apa, daca e decontaminata dupa cum spun japonezii.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările