Itsunori Onodera a precizat că ministerul său intenţionează să ceară un buget special în anul bugetar care începe în aprilie 2018, cu scopul de a cumpăra rachete cu rază lungă de acţiune care să fie desfăşurate pe avioane de vânătoare.
Potrivit presei japoneze, ministrul ar vrea să achiziţioneze de la societăţi americane rachete de croazieră de tip JASSM şi LRASM, cu o rază de acţiune de 900 de kilometri, transmite AFP, potrivit news.ro.
El preconizează de asemenea să procure rachete de tip Joint Strike, cu o rază de acţiune de 500 de kilometri, de la grupul norvegian Kongsberg Defence and Aerospace, potrivit unor informaţii de presă.
Aceste planuri ar urma să provoace o controversă, în contextul în care Tokyo a păstrat, după război, o politică defensivă, conform Constituţiei sale pacifiste, care-i interzice să folosească forţa ca mijloc de rezolvare a unor diferende internaţionale.
Aceste rachete sunt menite „să ne permită să înfruntăm adversarul dintr-un loc situat în afara razei ameninţării“, a declarat ministrul pentru presă.
Politica militară a Japoniei se limitează la autoapărare, iar apărarea ţării depinde de Statele Unite, în cadrul unei alianţe nipono-americane de securitate.
Testele de rachetă ale Coreei de Nord reprezintă o „ameninţare iminentă“ la adresa Japoniei, au apreciat luni senatorii japonezi, iar premierul Shinzo Abe a declarat că dialogul cu Phenianul „nu are sens“.
Camera superioară a Parlamentului japonez a adoptat luni în unanimitate o rezoluţie în semn de protest faţă de ultimul test de rachetă intercontinentală al Coreei de Nord.
Îndemnul Washingtonului, săptămâna trecută, la întreruperea oricăror relaţii comerciale şi diplomatice cu Coreea de Nord a fost respins de către Moscova şi Beijing, susţinătoarele unor negocieri cu Phenianul.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
10 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
"Japonia mai face un pas spre renunţarea la politica pacifistă." ????? Domnu' ziarist , realizezi ceea ce ai scris ? Adica va deveni o armata agresiva , pusa pe cuceriri ?
Având în vedere trecutul istoric, asta poate însemna! Câtă ignoranță!
Politica pacifista i-a asigurat Japoniei progresul economic fantastic dupa cel de-al doilea razboi. Cursa înarmărilor a ruinat total fosta Uniune Sovietica si va ruina si SUA care deja începe sa- si piardă hegemonia mondiala in fata Chinei. Doar renunțarea la arme , blocuri militare agresive si razboie ,va duce la progresul omenirii.
Când China sau Coreea de Nord se înarmează e treabă pozitivă, când alții, de genul Japoniei, fac asta, se cheamă nașpa.
Când ai vecini belicoși te înarmezi,simplu. Japonezii sunt nevoiți să se înarmeze mai mult decât vor din cauza Coreei de Nord, e logic și normal.
Vezi toate comentariile (10)