Asia

articolul anterior articolul urmator

Japonia. Partidul aflat la guvernare invită femeile la şedinţele conducerii, dar cu condiţia să nu vorbească

1
17 Feb 2021 17:10:59
Autor: Ion Gaidau
Toshihiro Nikai FOTO EPA-EFE
Toshihiro Nikai FOTO EPA-EFE

După ce preşedintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo a demisionat ca urmare a unei declaraţii considerată sexistă, partidul aflat la putere în Japonia a invitat femeile la şedinţele importante, dar cu o condiţie, şi anume să nu vorbească, relatează Reuters.

Partidul Liberal Democrat, aflat la guvernare în Japonia, a propus ca cele cinci deputate ale formaţiunii să participe la şedinţele forului de conducere, alcătuit numai din bărbaţi. Deşi au fost invitate la şedinţe, cele cinci deputate nu vor avea voie să intervină în cadrul dezbaterilor, ci doar să-şi exprime propriile puncte de vedere după încheierea lor.

Propunerea a fost lansată de secretarul general al partidului, Toshihiro Nikai, în vârstă de 82 de ani.

Acesta a vorbit despre un plan cu privire la aducerea unei „perspective feminine” la şedintele conducerii, dar numai ca „observare” a procesului decizional.

Nikai a făcut anunţul la câteva zile de la demisia preşedintelui al Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo,  Yoshiro Mori, care a spus că este necesară reglementarea timpului de vorbire pentru femei la diverse întruniri.

„În consiliile cu multe femei, şedinţele durează atât de mult timp”, a spus râzând Mori, în vârstă de 83 de ani, potrivit publicaţiei Asahi Shimbun. „Femeile au un puternic simţ al competiţiei. Dacă o persoană ridică mâna, probabil că altele se gândesc, trebuie să spun şi eu ceva. De aceea toată lumea vorbeşte”.

Mori, fost premier, a răspuns astfel la o întrebare prin care i s-a cerut să comenteze planul Comitetului Olimpic de a creşte numărul membrilor femei din consiliul de administraţie la peste 40% din total.

„Trebuie reglementat într-o oarecare măsură timpul de vorbire. Altfel nu vom putea termina niciodată”, a spus Mori.

Reacţiile nu au întârziat să apară, iar pe Twitter, utilizatorii au început rapid să solicite demisia lui Mori. Alţii au sugerat că vârsta lui Mori şi atitudinea sa învechită reprezintă adevărata problemă. Mori, care a fost adesea faţa publică a comitetului organizator de la Tokyo, deoarece a insistat ca Jocurile să se desfăşoare în mijlocul unei pandemii globale, a părut să facă o excepţie pentru femeile care sunt în prezent membre ale comitetului organizator de la Tokyo. Aceste femei, a sugerat el, sunt capabile să vorbească atât cât să corespundă standardelor sale de concizie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Adrian Foangǎ
17.02.2021, 18:54:58

E bine. Le aduc, dar numai ca sa asiste. Bosorogii vorbesc, alea stau si se uita. :))

-8 (8 voturi)
Modifică Setările