Asia

articolul anterior articolul urmator

Japonia cumpără o insulă pentru armata americană

4
2 Dec 2019 15:01:05
Autor: News.ro
Insula Mageshima FOTO Getty Images
Insula Mageshima FOTO Getty Images

Japonia a anunţat luni că urmează să cumpere o insulă nelocuită, situată în largul sud-vestului ţării, cu 132 de milioane de euro, cu scopul de a instala pe ea o instalaţie destinată antrenamentului armatei americane, relatează AFP.

Tokyo şi Washingtonul au convenit în 2011 să mute centrul de formare a piloţilor de vânătoare americani pe Insula Mageshima, situată la aproximativ 30 de kilometri de ţărmul Kyushu, cea mai mare insulă din sudul arhipelagului nipon.

Un acord a fost încheiat vineri cu privire la cumpărarea Insulei Mageshima, ”în urma unor discuţii între Ministerul Apărării şi promotorul imobilizar care deţine cea mai mare parte a insulei”, a precizat un purtător de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshihide Suga.

Operaţiunile americane de antrenament aerian se desfăşoară în prezent pe Insula Iwo Jima, la aproximativ 1.200 de kilometri sud de Tokyo.

Washingtonul a cerut mutarea, argumentând că Iwo Jima - locul unei bătălii-cheie în al Doilea Război Mondial - este prea departe de baza militară americană Iwakuni (vest), în care sunt staţionate avioane de vânătoare.

Yoshihide Suga a precizat că instalaţia de antrenament pentru aterizare urmează să fie construită ”la o dată apropiată” şi a adăugat că nu poate să prezinte detalii suplimentare din cauză că vânzarea nu a fost finalizată.

Forţele japoneze se limitează la apărare, în virtutea Constituţiei pacifiste a ţării, a cărei securitate depinde larg de Statele Unite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Vasile Naftuli
2.12.2019, 15:16:44

Noi când cumpărăm insula Șerpilor să le-o dăm americanilor.

Mihai Popescu
2.12.2019, 16:33:36

Bravo japonezilor, v-ati invatat lectia. Ati fost terorisi prin Asia dar acum ati devenit cuminti.

+2 (2 voturi)
Mihai Popescu
2.12.2019, 18:42:53

Dar de la cine cumpara insula ? De la Romanica ?

+3 (3 voturi)
Ivan Turbinca
2.12.2019, 19:08:28

Japonezii mai spera ca,americanii le vor mai da peste tatarcute vreo cateva bombe atomice!Au devenit un fel de sobolani pt experementele americanilor.Bravo lor.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările