Asia

articolul anterior articolul urmator

Kazahstanul a anunţat „stabilizarea situaţiei” în toate regiunile ţării

0
9 Jan 2022 06:33:32
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Operaţiunea de „combatere a terorismului” pentru restabilirea ordinii în ţară continuă, a spus ministrul Afacerilor Interne al Republicii, Yerlan Turgumbayev. Poliţia din Kazahstan a reţinut aproximativ 300 de persoane în timp ce încercau să treacă graniţa de stat.

Situaţia din toate regiunile Kazahstanului, unde au avut loc revoltele, s-a stabilizat. Acest lucru se precizează în declaraţiea dată de ministrul Afacerilor Interne al Republicii, Yerlan Turgumbayev, care a fost făcută publică duminică de serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

„În prezent, operaţiunea de combatere a terorismului continuă să restabilească ordinea în ţară. Astăzi, situaţia s-a stabilizat în toate regiunile ţării. Forţele de ordine au eliberat toate clădirile confiscate anterior ale administraţiilor locale şi instalaţiilor comunale, iar sistemele de susţinere a vieţii sunt restaurate”, a spus el. Turgumbaev.

Autorităţile din Kazahstan au reţinut aproximativ 300 de persoane care au încercat să treacă graniţa de stat cu maşina şi pe jos, se precizează în aceeaşi declaraţie a ministrul Afacerilor Interne al Kazahstanului.

„În încercarea de trecere a frontierei de stat au fost reţinute aproximativ 300 de persoane care au încercat să părăsească ţara cu maşina şi pe jos. Au fost confiscate arme de foc, valori materiale furate, inclusiv telefoane mobile şi sume mari de bani, în moneda naţională, cât şi în valută", - a spus Turgumbayev.

Potrivit acestuia, în zilele de 6 şi 7 ianuarie, în oraşele Taraz şi Taldykorgan, s-au făcut încercări repetate de a ataca şi de a ocupa centrele de arest preventiv în care sunt ţinuţi infractorii deosebit de periculoşi. Cu toate acestea, toate atacurile asupra poliţiei au fost respinse.

„Simultan, cu scopul de a intra în posesia armelor, au fost efectuate numeroase atacuri cu folosirea armelor de foc şi a cocktail-urilor Molotov asupra departamentelor teritoriale de poliţie din regiunile Alma-Ata, Zhambyl, Kyzylorda şi oraşul Shymkent. Şi în Alma-Ata, au avut loc atacuri asupra departamentului de poliţie şi a celor trei divizii regionale ale acesteia.” , - a informat şeful Ministerului Afacerilor Interne. El a menţionat că s-a încercat, de asemenea, atacarea unităţilor militare şi punctelor de control ale Ministerului Apărării în vederea obţinerii de arme şi echipamente militare.

„Până în acest moment, 5 135 de persoane au fost reţinute în tot Kazahstanul”, se arată în mesaj.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, au fost demarate 125 de anchete preliminare pentru crime şi violenţe împotriva oficialilor guvernamentali, tâlhărie, huliganism şi furturi.

„Ofiţerii de poliţie şi cadeţii unei şcoli militare au fost bătuţi şi hărţuiţi, le-au fost luate echipamente speciale şi uniformele. Instituţiile şi bancomatele au fost jefuite, "- explica ministrul Afacerilor Interne al Kazahstanului, Yerlan Turgumbayev la postul de televiziune Khabar 24.

El a menţionat că în timpul revoltelor au fost avariate şi distruse peste 400 de vehicule, dintre care 346 aparţineau poliţiei. Au fost jefuite peste 100 de mari unităţi comerciale şi bănci. „Pentru a submina autoritatea, infractorii s-au deghizat în uniformă de poliţişti şi militari şi au comis acţiuni ilegale”, a explicat şeful Ministerului Afacerilor Interne.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările