Asia

articolul anterior articolul urmator

Kazahstanul interzice străinilor să cumpere sau să închirieze terenuri agricole. China acapara toate câmpiile şi păşunile

10
25 Feb 2021 12:03:09
Autor: Viorica Marin
Kazahstanul este cel mai mare producător de grâne din Asia Centrală
Kazahstanul este cel mai mare producător de grâne din Asia Centrală

Kazahstanul va interzice permanent străinilor să deţină sau să închirieze terenuri agricole a declarat joi preşedintele Kassim-Jomart Tokaiev, punând astfel capăt unei dispute îndelungate care a declanşat, cândva, proteste antiguvernamentale.

Kazahstanul este un producător important de cereale, de seminţe oleaginoase şi de carne, în fosta regiune sovietică aflată între China şi Rusia. În urmă cu cinci ani, autorităţile locale au decis să atragă investiţii străine în sectorul agricol prin deschiderea pieţei terenurilor agricole. Dar, în mod neobişnuit pentru această naţiunea de 19 milioane de locuitori, această iniţiativă a fost întâmpinată cu proteste de stradă, în care manifestanţii şi-au exprimat îngrijorarea că ţara vecină, China, va reuşi, în cele din urmă, să acapareze toate câmpiile şi păşunile, notează Reuters.
 
Guvernul a suspendat planul până anul acesta, iar joi preşedintele Tokaiev a declarat că interdicţia de proprietate străină va rămâne în vigoare. „Problema proprietăţii terenului a fost întotdeauna foarte importantă pentru poporul nostru. Este o piatră de temelie şi un simbol sacru al statalităţii noastre”, a precizat liderul Tokaiev la o întrevedere cu consiliu consultativ. „Dispun interzicerea vânzării şi închirierii de terenuri agricole către străini şi persoane juridice străine.
 
Aceasta măsură include şi persoanele juridice cu acţionari străini.” China este principalul partener comercial, creditor şi investitor al Kazahstanului, dar influenţa sa tot mai mare a determinat o creştere a sentimentului anti-Beijing în rândul populaţiei, fenomen alimentat, de asemenea, de informaţiile legate de o represiune împotriva etnicilor kazahi din provincia Xinjiang din China, ca parte a unei campanii „de deradicalizare”.

Kazahstan este cel mai mare stat fără ieşire la mare şi a noua ţară din lume după mărimea suprafeţei ocupate, iar teritoriul său de 2.727.300 km² este mai mare ca Europa de Vest. Cu o suprafaţă agricolă însemnată, statul kazah este cel care administrează pământul şi îl concesionează sau îl vinde cetăţenilor săi, dar şi străinilor în anumite condiţii. 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Serban Mihaila
25.02.2021, 13:21:30

O tara care chiar stie ce vrea!

+10 (12 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
25.02.2021, 14:24:22

Kazahstanul trebuie sa se uneasca cu Rusia.

-5 (7 voturi)
A.S.
25.02.2021, 15:20:39

Cand facem la fel si in Romania? La noi arabii deja fac legea in agricultura. Si mai avem si alte natii care le calca pe urme.

-5 (19 voturi)
acamas nikos
25.02.2021, 16:44:56

Ai dreptate natii de caca maka de turci , arabtoi , italieni , spanioli , germani unguri ,si alte scursuri . Romania trebuie sa aibe o lege prin care sa interzica vanzarea terenurilor catre veneticii de straini pagani . Numai Romanii get beget au voie sa cumpere si sa exploateze pamantul Romaniei

-2 (12 voturi)
mircea miricioiu
25.02.2021, 19:41:59

alo, Romania, se aude si la voi ? poate nui se aude din kazahstan, dar s-o auzi din ungaria.

-7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările