Kim Jong-un cere cetăţenilor să se pregătească pentru o perioadă „dificilă”, făcând o comparaţie cu „Marş al Suferinţei” din anii 90

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un la Congresul Partidului Muncitoresc februarie 2021 FOTO EPA-EFE

Liderul nord-coreean Kim Jong-un şi-a îndemnat cetăţenii să se pregătească pentru o perioadă dificilă făcând, în cadrul unei conferinţe a Partidului Muncitoresc, o referinţă rară la foametea devastatoare din Coreea de Nord din anii 90, potrivit Financial Times.

Joi, Kim Jong-un a avertizat asupra unei perioade următoare marcate de „numeroase obstacole şi dificultăţi”.

„Am decis să cer organizaţiior Partidului Muncitoresc la toate nivelurile sale, inclusiv comitetului central, şi secretariatelor să se implice într-un nou şi anevoios „Marş al Suferinţei” pentru a atenua greutăţile populaţiei, chiar şi în mică măsură”, a spus Kim adresându-se membrilor inferiori ai partidului, citat de media de stat.

Liderul nord-coreean se referă la perioada de criză economică şi foamete din anii 1990 (1994-1998) care a urmat destrămării URSS: numărul celor care au murit atunci de foame este estimat între câteva sute de mii şi 3 milioane.

Anterior, Kim Jong-un avertizase asupra „celei mai rele” situaţii şi unei suite de provocări „fără precedent”.

În ultimul an, situaţia din Coreea de Nord s-a agravat din pricina a trei factori: închiderea graniţelor din cauza pandemiei de COVID-19, stoparea importurilor din China şi sancţiunile economice suscitate de programul său nuclear.

De luni de zile apar mărturii ale diplomaţilor cu privire la lipsuri alimentare şi penurie de bunuri esenţiale, dar şi avertismente ale organizaţiilor umanitare despre situaţia dificilă din ţară.

Potrivit BBC, dificultăţile sunt mai mari pentru oraşele din apropierea graniţei cu China, unde traficul de bunuri asigurase un trai mai bun al acestor locuitori înainte de pandemie.

Preţul porumbului, alimentul de bază al nord-coreenilor din zonele rurale, a cunoscut fluctuaţii enorme şi un kilogram de porumb a ajuns la un moment să depăşească valoarea unui salariu pe o lună.

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului din Coreea de Nord, Tomás Ojea Quintana, avertiza luna trecută cu privire la o „criză alimentară gravă” care duce deja la malnutriţie şi înfometare.

"Au fost raportate decese prin înfometare, ca şi o creştere a numărului de copii şi vârstnici care au recurs la cerşetorie, deoarece familiile nu-i mai pot susţine".

Lina Yoon, cercetător la Human Rights Watch, a arătat într-un raport recent, care citează contacte nenumite din ţară, că „de aproape două luni nu mai intră în ţară decât extrem de puţine produse alimentare din China”.

"Sunt atât de mulţi cerşetori, unii oameni au murit de foame în zona de frontieră şi nu există săpun, pastă de dinţi sau baterii", a spus aceasta.

Potrivit lui Rachel Lee, fostă analistă a guvernului american pentru Coreea de Nord şi un expert în descifrarea propagandei ţării, citată de Financial Times, observaţiile lui Kim par să „confirme severitatea dificultăţilor economice”, precum şi „hotărârea liderului de a le depăşi fără să se bazeze pe îmbunătăţirea factorilor externi, şi mai precis a relaţiilor cu SUA”.

„Pe plan intern, Kim le spune oamenilor să se pregătească pentru o perioadă lungă de dificultăţi economice şi de muncă grea pentru îmbunătăţirea economiei, similar cu„ Marte al Suferinţei ”din anii ’90.

În exterior, el trimite mesajul că nu va coborî ştacheta pentru negocierile cu SUA doar pentru eliminarea sancţiunilor, că în viziunea lui îmbunătăţirea relaţiilor SUA-Coreea de Nord este o problemă pe termen lung şi va fi pregătit în consecinţă. "

Ce spune Coreea de Sud

În cadrul congresului partidului din ianuarie, Kim a ordonat oficialilor să construiască o economie mai puternică care să se autosusţină, să fie redusă dependenţa de importuri şi să fie produse mai multe bunuri de consum. Dar problemele Coreei de Nord sunt rezultatul deceniilor de gestionare defectuoasă, izolare autoimpusă şi sancţiuni asupra programului său nuclear, spun analiştii, conform The Guardian.

Datele chineze arată că comerţul Coreei de Nord cu China, cel mai mare partener comercial şi sursă de ajutoare, a scăzut cu aproximativ 80% anul trecut, după închiderea frontierei Coreei de Nord, ca parte a măsurilor stricte de pandemie.

Cha Deok-cheol, purtător de cuvânt adjunct la Ministerul Unificării din Coreea de Sud, a declarat vineri că există numeroase semne că Coreea de Nord ia măsuri pentru  a relaxa controalele la frontiera sa cu China, inclusiv relatările din Nord  conform cărora a înfiinţat noi facilităţi antivirus la frontieră şi a adoptat noi legi privind dezinfectarea mărfurilor importate.

Unii experţi spun că dificultăţile din prezent ale Coreei de Nord nu vor duce la foamete, deoarece China nu va permite acest lucru. Aceştia spun că China îşi face griji cu privire la afluxul refugiaţilor nord-coreeni sau stabilirea unei Coree unificate pro-SUA aproape de sine.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite