Asia

articolul anterior articolul urmator

Kim Jong-un devine în mod oficial şef de stat şi comandant suprem al forţelor armate

4
12 Jul 2019 12:35:24
Autor: News.ro
Kim Jong-un FOTO AFP
Kim Jong-un FOTO AFP

Kim Jong Un a devenit în mod oficial şeful statului şi comandantul suprem al forţelor armate, potrivit prevederilor unei noi Constituţii, atribuţii care ar putea să faciliteze încheierea unui tratat de pace cu Statele Unite, relatează Reuters.

Phenianul reclamă de mult timp un asemenea acord în vederea normalizării relaţiilor ale cu Washingtonul. Războiului Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, iar cele două Corei se află în mod teoretic în stare de război.
 
Noua Constituţie, dezvăluită joi pe site-ul de informaţii de stat Naenara prevede că Kim, în calitate de preşedinte al Comisiei Afacerilor de Stat - un organ guvernamental creat în 2016 - este ”reprezentantul suprem al întregului popor coreean”, ceea ce înseamnă şef de stat, o funcţie pe care o cumulează cu cea de ”comandant suprem” al armatei.
 
Şeful statului era până acum preşedintele Adunării Populare Supreme, care exercită puterea legislativă.
 
Potrivit precedentei Constituţii, Kim era ”lider suprem” şi comandant al ”întregii forţe militare”.
 
”Kim visa să devină preşedinte al Coreei de Nord”, declară Kim Dong-yup, un  profesor de la Institutul pentru Extremul Orient la Universitatea Kyungnam de la Seul.
 
”El căuta de mult să scape de acest sistem anormal care acordă întreaga prioritate domeniului militar, de care ţara a rămas ataşată timp de ani de zile”, adaugă el.
 
Într-o încercare de a-şi elibera ţara de povara sancţiunilor economice internaţionale, Kim Jong Un a lansat anul trecut negocieri cu Statele Unite în vederea unei ”denuclearizări” a peninsulei coreene.
 
Cultivându-şi imaginea de om stat, el s-a întâlnit cu preşedinţii american Donald Trump, rus Vladimir Putin, chinez Xi Jinping şi sud-coreean Moon Jae-in în ultimele luni.
 
Statele Unite sunt reticente să încheie un tratat de pace cu Coreea de Nord, atât timp cât nu obţin concesii cu privire la programul nuclear nord-coreean, însă oficiali americani nu au exclus semnarea unui acord mai limitat, vizând să reducă tensiunile, deschizând birouri de legătură şi avansând către o normalizare a relaţiilor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Adevarul Truth
12.07.2019, 12:39:30

Comentariu considerat abuziv.

Index 4.2
12.07.2019, 14:33:03

Acu Guzganul Rozaliu, poate sa mearga la intalniri pe ascuns, in miez de noapte, cu iubitul sau kim, ca sunt de aceeasi calibru: amandoi grasutzi, nebuni si cu cremvustii pe nucleare!

-1 (1 vot)
Goicea Niculae
12.07.2019, 15:08:56

Aprecierile primite din partea lui Trump ,au sporit prestigiul de care KIM se bucura in fata poporului pe care îl conduce.

-1 (1 vot)
Index 4.2
12.07.2019, 16:33:42

Ai dreptate. Se intoarce Reagan in mormant vazand ce face un presedinte cuckservative , ce face jocul unor puteri straine.

-1 (1 vot)