Asia

articolul anterior articolul urmator

Kim Yo Jong reacţionează la poziţia adoptată de Coreea de Sud la ONU,  îndemnând Seulul să-şi abandoneze „politica ostilă”

3
24 Sep 2021 12:54:09
Autor: News.ro
Kim Yo Jong FOTO Arhivă
Kim Yo Jong FOTO Arhivă

Influenta soră a dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a apreciat vineri că este ”admirabil” faptul că Seulul propune să se pună capăt în mod oficial Războiului Coreei, însă cere ca Sudul să-şi abandoneze mai întâi ”politica ostilă” faţă de Phenian, relatează AFP.

Kim Yo Jong, citată de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, răspunde astfel unor îndemnuri recente ale preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in în vederea unei declarări oficiale a sfârşitului războiului din perioada 1950-1953, care s-a terminat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, ceea ce face ca cele două ţări surori să se afle tehnic în război de peste o jumătate de secol.
 
Într-un discurs pe care l-a susţinut la Adunarea Generală a ONU la începutul săptămânii, Moon Jae-in a propus să se declare sfârşitul conflictului şi a subliniat că acest lucru ar permite ”realizarea unor progrese ireversibile în domeniul dezarmării nucleare şi deschiderii unei ere a păcii complete”.
 
Kim Yo Jong, o consilieră politică a fratelui său, apreciază că aceste declaraţii ”nu au niciun sens” atât timp cât există ”norme ale jocului dublu, prejudecăţi şi o politică ostilă”.
 
”Pentru ca să se declare sfârşitul războiului, trebuie să existe respect reciproc, iar prejudecăţile, politica ostilă şi standardele duble trebuie să fie suprimate mai întâi”, subliniază ea.
 
O asemenea declaraţie ”nu ar ţine drumul şi nu ar servi la nimic” în condiţiile actuale, a continuat ea, precizând că Nordul ar fi pregătit să discute despre o îmbunătăţire a relaţiilor între cele două Corei, în cazul în care Seulul renunţă la ostilitatea sa.
 
Kim Yo Jong l-a acuzat săptămâna trecută pe Moon Jae-in de ”calomnie”, în urma unor tiruri de rachetă ale celor două Corei.
 
Coreea de Nord a procedat în două rânduri la tiruri de rachetă luna aceasta - o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune şi o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune.
 
Moon Jae-in a catalogat aceste tiruri recente ale Phenianului drept ”provocări”, în contextul în care superviza, săptămâna trecută, un tir efectuat cu succes al unei rachete balistice lansate de la bordul unui submarin (SLBM).
 
Acest test a introdus Coreea de Sud în rândul puţinelor ţări care dispun de această tehnologie avansată.
 
Kim Yo Jong i-a replicat condamnând ”atitudinea ilogică a Seulului, care îşi prezintă acest comportament ca pe o acţiune legitimă de susţinere a păcii, iar pe al nostru ca pe o ameninţare la adresa păcii”.
 
Comunicările între Nord şi Sud au fost întrerupte în mare parte după al doilea summit al lui Donald Trump cu Kim Jong Un. la Hanoi, în februarie 2019, când cei doi nu au reuşit să ajungă la un acord.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Lucifer
24.09.2021, 13:34:33

Hopa! Păi unde este "purceluşul atomic", ăla de se juca cu rachetele, adică frate'său? A venit Crăciunul prin Coreea de Nord şi a fost Ignatul?

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
24.09.2021, 14:52:20

Ce greata nesfarsita ne face femeia asta...probabil am vazut numai masculi criminali si tortionari. Nu suntem obisnuiti ca femeile sa transmita ura si cruzime in politica internationala.

-11 (11 voturi)
constantin rebegea
24.09.2021, 22:28:49

total de acord, dar nu inteleg ce este cu minusurile astea

-8 (8 voturi)
Modifică Setările