Asia

articolul anterior articolul urmator

Kim Yo-Jong, sora dictatorului nord-coreean, retrogradată? Ce s-a întâmplat la congresul partidului

11
13 Jan 2021 19:07:36
Autor: Cristina Ene
Kim Yo-jong la cel de-al 8-lea Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord FOTO captură You Tube/Arirang News
Kim Yo-jong la cel de-al 8-lea Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord FOTO captură You Tube/Arirang News

Recentul Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord a dat naştere unor noi speculaţii privind soarta sau viitorul politic al lui Kim Yo-jong, sora dictatorului Kim Jong-un, care pare să fi fost aruncată într-un con de umbră sau chiar retrogradată, relatează Associated Press.

La Congresul Partidului Comunist încheiat marţi, unde liderul nord-coreean a prezentat rezultatele planului său cincinal şi a promis o consolidare a capacităţilor nucleare ale ţării împotriva inamicului său SUA, a fost citită lista noilor membri deplini ai Politburo, biroul politic al partidului. Cum numele lui Kim Yo-jong - membru supleant al acestui organism începând de anul trecut - nu s-a regăsit pe ea, analiştii au făcut speculaţii privind motivele fratelui său de a amâna numirea sa.
 
Dacă unii sunt de părere că ar putea fi vorba de o retrogradare din cauza unor eşecuri diplomatice, alţii cred că Kim Jong-un nu ar dori să încurajeze ascensiunea surorii sale pe fondul nevoii de a-şi întări autoritatea la nivel intern pe fondul dificultăţilor economice ale Coreei de Nord.
 
Astfel zvonurile apărute cum că ar fi moştenitoarea politică a sa i-ar periclita puterea, întrucât „pune problema capacităţii lui Kim de a-şi menţine puterea şi a chestiunii sănătăţii sale”, spune Oh Gyeong-seob, analist la institutul pentru Unificare Naţională din Coreea de Sud.
 
Kim Yo-jong era aşteptată să devină membru plin al Biroului Politic, o condiţie crucială pentru accederea la structurile de decizie guvernamentale.
 
Sora liderului nord-coreean a ieşit în evidenţă printre cadrele formate în majoritate din bărbaţi ale Partidului, dar nu s-a aflat pe lista noilor membri plini, în timp ce Kim Jong-un a devenit secretarul general al partidului.
 
Ea nu a fost îndepărtată, soarta unora dintre oficialii din preajma lui Kim Jong-un, fiind încă membru în Comitetul Central, de asemenea o structură puternică din punct de vedere politic.
 
Totuşi miercuri, când a transmis un comunicat prin care a criticat Coreea de Sud, mass-media de stat a numit-o „vicedirector al departamentului” şi nu „prim-vicepreşedinte”, titlul său anterior.
 
„Scopul unui congres este să consolideze puterea lui Kim Jong-un. Dacă sora sa ar fi devenit membru plin al Biroului Politic, toţi ochii ar fi fost pe ea ... or probabil că a resimiţi asta ca pe povară în plus”, a apreciat Ko Young-hwan, fost vicepreşedinte al institutului pentru Securitate Naţională, un think-tank condus de agenţia de spionaj din Coreea de Sud.
 
Fraţii Kim sunt a treia generaţie aflată la conducerea Coreei de Nord, exponenţii unui regim bazat pe cultul personalităţii stabilit în 1948 de bunicul lor Kim Il-sung. Ei fac parte din linia genetică „paektu”, numele muntelui sacru al Coreei de Nord, care permite doar descendenţilor direcţi să conducă ţara.
 
Ascensiunea politică a lui Kim Yo-Jong a început în 2018 prin rolul său de mesager de pace în Coreea de Sud, fiind ulterior remarcată internaţional în contextul negocierilor nucleare dintre Coreea de Nord şi SUA, când l-a însoţit adesea pe fratele său.
 
Anul trecut, însă, a atras atenţia prin mesajele dure la adresa Coreei de Sud, o schimbare de ton, şi presiunile la adresa SUA pentru deblocarea impasului diplomatic în materie nucleară. Media din Coreea de Nord a spus că sarcinile sale sunt relaţiile cu Coreea de Sud, în timp ce experţii externi au speculat că tot ea ar gestiona şi afacerile cu SUA.
 
În comunicatul său de miercuri, sora liderului nord-coreean a criticat aspru Coreea de Sud acuzând-o de provocare după ce ţara a anunţat că are informaţii de la servicii cu privire la o paradă militară recentă din Coreea de Nord.
 
Anul trecut, după infirmarea zvonurilor care au făcut înconjurul lumii despre starea critică de sănătate a lui Kim Jong-un, unii observatori au speculat că sora sa ar putea prelua conducerea ţării, în timp ce serviciile de spionaj sud-coreene au precizat că Kim Yo-Jong este practic al doilea cel mai puternic om în stat, dar că nu a fost declarată moştenitoarea politică a lui Kim Jong-un.
 
„Cel mai probabil Kim Jong-un a considerat-o pe sora sa responsabilă pentru înrăutăţirea relaţiilor externe, în măsura în care n-a avut rezultate în relaţiile cu Coreea de Sud şi SUA”, e de părere Kim Yeol Soo, analist la Institutul de Afaceri Militare din Coreea de Sud.
 
Alţi experţi iau considerare şi varianta ca sora dictatorului militar să fie numită într-o altă funcţie înaltă din structurile de putere ale Coreei de Nord.
 
 
Kim Jong-un, ales secretar general al Partidului Muncitorilor din Coreea. De ce a renunţat la titulatura de preşedinte
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Kongo-Müller
13.01.2021, 19:20:25

Ceva, ceva e putred acolo ... se pregateste ceva ...

+2 (6 voturi)
Index 4.2.2
13.01.2021, 19:24:26

oare sa aiba ceva de a face cu faptul ca Donald Ofuscatu va deveni liber de orice obligatie curand?!

+11 (15 voturi)
Kongo-Müller
13.01.2021, 19:38:18

Crezi ca-l face Presedinte Onorific pe Mirinda ? Sau macar un post Presedinte al Comitetului Olimpic Norcoreean, sau Presedinte al Federatiei Nationale de Mahjongg ... O uniforma militara decorata cu vreo 200 medalii.

+5 (9 voturi)
Index 4.2.2
13.01.2021, 19:21:56

Feik Niuz! De fapt sora lu Kim nu a intrat in nici un con de umbra, precum presa aservita Ocultei( aia cu care se tot lupta Mesia Donald) noteaza, ea pregatindu-se asidu de casatoria in secret cu Guzganul Rozaliu, pentru a consfintii prietenia legendara dintre Dear Leader Troampa Natarau cu Rocket Man! Se pare ca Melania doreste sa pastreze pe soferu sau care e mai vivace decat Bashikatu Oranjeat...

+11 (15 voturi)
Index 4.2.2
13.01.2021, 19:37:16

Conform mediei adevarate cockservatoare, Coreea de Nord se pregateste sa primeasca valuri de emigranti tzantosi fosti republicani americani, care nu mai vor sa astepte sa vina comunismul in AMerica, se duc ei direct la el, la pretinu lu Donald Trampoa!

+2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările