Asia

articolul anterior articolul urmator

Legendarul general vietnamez Vo Nguyen Giap, cunoscut ca „Napoleon cel Roşu”, a murit la 102 ani

8
4 Oct 2013 21:25:47
Autor: Elena Dumitru
Generalul Giap, unul dintre protejaţii preşedintelui Ho Chi Min, a fost cel care a adus victoria regimului comunism în Vietnam. FOTO Reuters
Generalul Giap, unul dintre protejaţii preşedintelui Ho Chi Min, a fost cel care a adus victoria regimului comunism în Vietnam. FOTO Reuters

Generalul autodidact cunoscut pentru duritate care i-a alungat pe francezi din Vietnam şi apoi i-a forţat pe americani să renunţe la eforturile de a nu permite instaurarea unui regim comunist a murit astăzi într-un spital din capitala Hanoi. În vârstă de 102 ani, Vo Nguyen Giap era ultimul revoluţionar vietnamez de gardă veche.

Giap a murit vineri seară în spitalul în care a fost internat în ultimii patru ani, a declarat sub anonimitate un oficial guvernamental pentru agenţia de ştiri Associated Press. Ştirea a fost confirmată de o persoană apropiată generalului, însă ambele surse refuză să fie identificate pentru că moartea generalului încă nu a fost anunţată oficial de regimul de la Hanoi. 
 
Deocamdată, informaţia lipseşte din media vietnameză, controlată de stat, dar s-a răspândit în spaţiul virtual, scrie AP. 
 
Vo Nguyen Giap este un erou naţional, depăşit în realizări şi prestigiu numai de mentorul său, preşedintele fondator Ho Chi Min, care a condus Vietnamul către independenţă.
 
„Napoleon cel Roşu” a condus o armată bazată pe trupe de gherilă, formată din soldaţi încălţaţi în sandale făcute din anvelope folosite şi care şi-au cărat artileria bucată cu bucată peste munţi. Astfel au înconjurat trupele franceze la Dien Bien Phu în 1954. Victoria surprinzătoare a armatei în zdrenţe controlate de Giap încă se studiază la şcolile cu profil militar. Ea a dus nu doar la câştigarea independenţei Vietnamului, dar a grăbit căderea regimului colonialist din Indochina. 
 
Apoi, în aprilie 1975, Giap a înfrânt guvernul sud-vietnamez, sprijinit de americani, şi a reunit ţara care fusese divizată. 
 
Niciun alt război de eliberare a popoarelor n-a fost mai aprig sau cauzat atâtea victime precum acest război. Însă am continuat să luptăm pentru că, pentru Vietnam, nimic nu este mai preţios ca independenţa şi libertatea.
 
gen. Vo Nguyen Giap, în 2005, într-un interviu acordat AP cu ocazia a 30 de ani de la căderea Saigonului
 
 
CITEŞTE MAI MULT
 
FOTOGALERIE Războiul din Vietnam, aşa cum nu a mai fost văzut
 
Văduve care-şi recunoşteau soţii după dantură, soldaţi epuizaţi, pe căştile cărora era scris „Războiul este iad”, copii speriaţi. Pentru a marca 50 de ani de la izbucnirea conflictului, agenţia de presă Associated Press publică un album cu mai bine de 300 de imagini surprinse de fotojurnalişti în luptele din jungla asiatică.
 
INFOGRAFIE 40 de ani de la încheierea Războiului din Vietnam
 
Pe 27 ianuarie 1973, Acordul de Pace de la Paris a pus oficial capăt intervenţiei militare a SUA în Vietnam, unde trupele americane fuseseră mobilizate pentru a lupta cu regimul comunist. Războiul a fost unul sângeros şi, în final, fără succes, lăsând o moştenire amară în ambele tabere.
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

654815544566
4.10.2013, 23:07:53

Interesant om si mai ales destinul asta. Ce inseamna sa n-ai nimic si sa faci totul. Luati aminte pomanagiilor, cu tot accesul vostru la informatie, o sa ramaneti tot sclavi. Numai cine vrea cu adevarat sa faca ceva face pe lumea asta ... scuzele alea cu "nu ne-a dat statul" sunt pentru adormit copiii.

+2 (4 voturi)
M George
5.10.2013, 00:14:35

Victoriile impotriva francezilor nu se pun, cum spun si anglo-saxonii, sa mergi cu francezii la razboi e precum ai merge cu un acordeon la vanatoare.

+4 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
5.10.2013, 09:41:58

Comentariu considerat abuziv.

Cristian Liviu
5.10.2013, 10:08:24

Un carnagiu inutil , oricum societatea se schimba de la sine , regimul colonial ar fi fost inlocuit cu unul national. tara ar fi fost prospera azi. amaricani au inceput razboaie pierdute din start . au o filozofie care nu le poate aduce victoria.

+2 (4 voturi)
radu bradeanu
5.10.2013, 14:21:02

De admirat ca profesionist,tinand cont ca a fost autodidact,a folosit la maximum tactica de gherila,fortandu-i pe americani sa plece cu coada intre picioare.Este adevarat el a profitat din plin de faptul ca vietnamezii erau motivati total sa-si elibereze tara de forte straine,fata de soldatul american care isi punea tot mai des intrebarea rostului mortii lui pt. cauze total straine lui, situatie ce a ajutat mult la infrangerea americanilor.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările