Asia

articolul anterior articolul urmator

Mai multe state din India vor să introducă politica celor 2 copii şi să-i stimuleze pe cei care aleg să se sterilizeze pentru a reduce populaţia

3
14 Jul 2021 12:39:58
Autor: Maria Ţaga
Mai multe state indiene au în vedere punerea în
aplicare a unei politici controversate pentru doi copii şi stimularea
sterilizării ca mijloc de control al populaţiei. FOTO: EPA-EFE
Mai multe state indiene au în vedere punerea în aplicare a unei politici controversate pentru doi copii şi stimularea sterilizării ca mijloc de control al populaţiei. FOTO: EPA-EFE

Uttar Pradesh, cel mai populat stat al Indiei, cu un număr de locuitori mai mare decât Brazilia, a anunţat proiectul legislativ prin care orice persoană cu mai mult de doi copii ar putea pierde ajutoarele de stat, subvenţiile şi chiar locul de muncă în instituţii guvernamentale. Dacă într-o familie cu doi copii unul dintre părinţi suferă o sterilizare voluntară, această familie va putea primi stimulente.

Proiectul de lege a fost prezentat de guvernul local din Uttar Pradesh, controlat de partidul naţionalist hindus Bharatiya Janata (BJP), care conduce şi guvernul central. Guvernatorul Yogi Adityanath este considerat unul dintre cei mai duri naţionalişti din partid şi va candida şi la alegerile de anul viitor, potrivit The Guardian.

Guvernul de stat a declarat că proiectul de lege este motivat de „resursele ecologice şi economice limitate”,  considerând că este absolut „necesar şi urgent ca pentru fiecare cetăţean să se asigure necesarul pentru o viaţă normală”.

Statul nord-estic Assam, care este de asemenea condus de BJP, a anunţat luna trecută planuri pentru o măsură similară, care anulează beneficiile guvernamentale pentru familiile cu mai mult de doi copii, iar statul Gujarat, un alt stat BJP, este, de asemenea, în curs să anunţe o legislaţie similară.

Când vor începe sesiunile parlamentare în această lună, se aşteaptă ca  BJP să introducă proiecte de lege privind necesitatea controlului populaţiei.

Însă, deşi se preconizează că India va depăşi China ca număr de populaţie în următorul deceniu, mulţi au pus la îndoială necesitatea acestor politici propuse în statele indiene. Deşi statul Uttar Pradesh are o populaţie mare, de 240 de milioane de locuitori, cercetările arată că rata natalităţii în stat a scăzut aproape la jumătate între 1993 şi 2016 şi continuă să scadă, cu previziuni că până în 2025 numărul mediu de copii va scădea la 2,1 per mamă.

O tendinţă similară de declin se observă în toată India. Un raport guvernamental al National Family Health Surve , din 2020 a constatat că rata totală a fertilităţii a scăzut în 14 din 17 state şi este acum la 2,1 sau mai puţini copii.

Decizia mai multor guverne locale BJP de a propune politica celor doi copii a fost văzută ca fiind motivată politic şi o cale de a ajunge la alegătorii hindusi, în special în Uttar Pradesh, unde vor avea loc alegeri anul viitor. În Uttar Pradesh şi state precum Assam, care au populaţii musulmane mari, există o credinţă larg răspândită, dar neîntemeiată, conform căreia familiile musulmane supraproduc, utilizând resurse valoroase şi punând populaţia hindusă în pericol de a deveni minoritară.

O politică pentru doi copii a fost deja pusă în aplicare sub diferite forme în 12 state din India, dar patru state au revocat-o.

Militanţii au avertizat că politica afectează femeile, în special mamele singure, şi au cerut guvernului să se concentreze asupra mijloacelor de contracepţie şi educaţie ale controlului populaţiei.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ludwig
14.07.2021, 12:51:18

Verii lor din romania sunt ok si fac la greu copii...

+4 (4 voturi)
gigi banateanul
14.07.2021, 12:55:23

Educatia si cresterea nivelului de trai vor face ca si indieni sa ''produca'' mai putini copii... Stimulentele nu cred ca vor avea efectul scontat... Educatia in regim accelerat salveaza planeta !

-5 (7 voturi)
Dr. No
14.07.2021, 13:37:45

Pai nu înțeleg când au atâtea colonii la dispoziție pentru excedent: Marea Britanie, Australia, Canada etc

-5 (5 voturi)
Modifică Setările