Asia

articolul anterior articolul urmator

Miturile Chinei (II)

4
16 Apr 2019 11:10:02
Doina Ruşti
FOTO Doina Ruşti
FOTO Doina Ruşti

Am auzit că aerul Beijingului e poluat, de altfel peste tot întâlnesc oameni care poartă măşti sanitare. Chiar şi eu primesc o astfel de mască, amintindu-mi din nou acel aprilie în care peste oraşul meu se revărsau valuri de arome dulci-amărui, ca de la nişte caişi înfloriţi.

Târziu am  aflat că acest parfum, care-mi plăcea foarte mult şi care-mi hrănea fanteziile, era de fapt nociv, eliminat din maţele combinatului comunist. Bineînţeles, pe vremea aia nimeni nu purta măşti de protecţie, care nici nu cred că au cine ştie ce eficienţă. Încep să întreb, iar subiectul se dovedeşte unul epuizat. Sunt zile în care peste Beijing se revarsă nori roşiatici, iar toată lumea ştie că e de rău. În acele zile, oamenii îşi pun măştile, încearcă să nu iasă din casă. N-am prins încă o astfel de zi, probabil că marele erou Popescu are dreptate: sunt privilegiată. Deşi e senin, pe străzi se văd adeseori măşti, în special negre, multe personalizate, brodate, pictate. Măşti de mătase, măşti fandosite. În special tinerii le poartă, şi-mai dau seama că ţin şi de modă. O studentă, originară din Bucureşti, îmi mărturiseşte că are şi ea o mască de fiţe, neagră, desigur, căci cele mai căutate sunt negrele.

Totuşi, ca să-i dau satisfacţie curajosului Ion Popescu, ascuns eroic în subsol, plec spre Chengdu, capitala provinciei Sichuan. S-a scris mult despre acest oraş, al doilea după Beijing, ca poluare, dar şi mai vestit prin râul Jin Jiang, infestat la sfârşitul anilor 80, apoi epurat, printr-un amplu program salvator.

Oraşul Chendu este acoperit cu o pânză subţire de ceaţă, ca-n filmele post-apocaliptice, dar în ciuda acestei aparenţe de mărgean cenuşiu, este un loc cât se poate de plăcut, prin atmosfera europeană. Oraşul de exil al poetului Du Fu, Chengdu este unul dintre acele locuri cu viaţă intensă. Toată lumea ştie că este poluat, dar cu atât mai mult valurile de turişti se revarsă pe străzile medievale, pline de prăvălii şi de porţi vechi. Pe lângă zidurile nu foarte înalte, cireşii sunt aproape copţi, dar fructele sunt atât de mici, încât încep să cred că le-au otrăvit rezidurile nocive ale unei economii heirupiste. Dar mă înşel, desigur, sunt cireşe amare, din soiul bun pentru dulceţuri. Treptat intru în ritmul oraşului, accelerat deopotrivă de lumea cosmopolită şi de nota orientală. În oraş sunt comunităţi de catolici, restaurante mediteraneene, vânzători ambulanţi de fructe exotice şi multe cluburi de noapte. Râul, fostul râu poluat, ca să mă inducă în eroare, străluceşte argintiu, văzut de la etajul 14 al hotelului meu.

Sunt hotărâtă să merg mai departe, în creierul munţilor din miticul Sichuan. Înainte de asta intru într-o farmacie şi cer o mască. Mi sunt înfăţişate toate modelele, numeroase şi variante încât nu ştiu ce s-aleg. Până la urmă mă hotărăsc pentru una cu bot lung, gen maimuţă, şi plec la drum.

În cătunul Dagesalow locuieşte o restrânsă comunitate Yi, populaţie minoritară, ale cărei origini se pierd în Tibet. Case mici, oameni îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Mănâncă un gen de supă, foarte iute, pe care o pun peste orez, iar în mijlocul mesei tronează un imens vas cu friptură, pulpe şi gheare de pasăre, spinări de ied, bucăţele grase de porc. Sunt ţărani, dintr-o ţară comunistă, iar la o primă vedere par rupţi de lume.

Văd în sfârşit şi o mască sanitară şi mă interesez de poluare. Bineînţeles, masca este purtată pentru a se feri de mine. Este clar că sunt o raritate în zonă, aşa că, mai târziu, după ce ne împrietenim, cam toată lumea începe să mă filmeze cu telefonul. Au aparate performante, majoritatea iPhone. Oamenii aceşti seamănă foarte bine cu orice alt om dintr-un ţinut izolat, dar eu ştiu desigur că sunt comunişti şi-ar trebui să-mi scot la interval prejudecăţile, să le cercetez condiţiile de viaţă. Tocmai eu, care vin dintr-o ţară de hoţi. Şi mai ales în aprilie, o lună pe care-o detest. În urmă cu peste 30 de ani, pe la vremea aceasta, a murit Eliade.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

pathfinder
16.04.2019, 11:32:55

Carevasazica io n-am inteles nimic. Poate doamna va scrie o carte despre calatorie. Articolele paraca-s mazgalite de un copil de 8 ani care a baut o bere... Ceva mi-a atras atentia insa: "Tocmai eu, care vin dintr-o ţară de hoţi." Faptul ca intr-adevar avem o minoritate care se ocupa cu asta dar si o gramada de politicieni (mai ales sudisti) care-s hoti nu ne transforma pe toti in hoti. Decat in mintile tulburate...

+3 (5 voturi)
Index 4.2
16.04.2019, 16:04:48

E treaba ta daca te simtzi hotz, probabil ai si motive bine intemeiate !

0 (2 voturi)
Adrian Foangă
16.04.2019, 20:52:53

Domna Rusti, chinezii aia nu au iPhone, ca un iPhone e prohibitiv pentru chinezul de rand. Sunt copii care imita iPhone, dar hardware-ul din ele este mediocru. Sunteti cu adevarat naiva daca dvs credeti ca un chinez din peisajul ala de anii '60 in Romania, isi poate permite iPhone. Nu cred ca intelegeti prea mult din vizita aceasta...

Dan Laurentiu
17.04.2019, 03:24:42

@andrei fonoaga mai prostea. Ia fa tu asha un experiment. Ia tu metroul shi numara in vagonul tau cate telefoane sunt iPhone 6-7-8 ori iPAD-URI sau X shi cate sunt orice altceva. Nu stiu cum e la tina da aici in Shenzhen pe linia pe care fac eu naveta raportul e de 1:1 A da, tu stand in cur la tine in vagauna auzind despre girafa zici ca asha ceva nu poate sa existe. Ghinion de nesansa exista. Shi da shi la tzara copii plecatzi la munca la orash le cumpara parintzilor telefoane pe care sa isi urmaresca show-urile favorite de televiziune pe multele vresiuni de Netfix ori HBO on the GO locale (de exemplu eu urmaresc pe IQiYi Late Late show cu James Corden). Shi da majoritatea navetistilor urmaresc pe telefoane respectivele Netflixe locale. Altminteri madama e o sclifosita habarnista de prima clasa ai sa vezi mai jos de ce. Cat despre poluarea din Cendu ce sa itzi zic uneori, cu precadere iarna in sezonul uscat poluarea e atat de rea incat doboara avioanele de pe cer. Nu, nu glumesc am prins eu personal 2 zile in care traficul aerian a fost suspendata exacat asha cum s-a intamplat in Islanda cand a erupt vulcanul cel teribil partea proasta pentru mine e ca eu aveam exact atunci bilet de avion. Shi nu nu e acelashi lucru. Madama confunda poluarea chimica cu poluarea cu praf fin. Madama confunda poluara cu compushi aromatici intermediari in fabricarea de pesticide cu poluarea cu praf shi fum. Respectivii compusi aromatici provoaca cancer cata vreme praful itzi provoaca silicoza ca la mineri. Din nefericire mastile antipraf inclusiv cele mineresti au eficientza doar impotriva prafului grosier cate vreme PM2.5 cere e majoritatea , ca sa fie filtrata are nevoie de centrifugare shi filtrare gen dyson ca sa fie redus in mod eficient. Altfel acelasi praf shi doua tipuri de masti: cele mineresti shi sclifoselile cu eticheta 3M de la farmacie. Care credetzi voi ca sunt masti shi care sclifoseli estetice ? Mai multe depre praf, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1352231004006934 Mastile sanitare sunt folosite in caz ca ai de exmplu racela ca sa ii protejezi pe ceilatzi de propriatzi saliva (picaturi mici expectorate la stranut) shi germeni. Acuma ca unii o folosesc invers crezand ca te protejeaza shi de altceva decat de aerosoli de saliva e dovada de aceiashi sclifoseala shi prostie din care e intrupata shi madam. Madama are o minte tulburata de hastagiana. Minte de hastagiana care a luat contact cu o realaitate care ignora pur shi simplu fasurile si fumurile sale de hastagiana provenita dintr-o “tzara de hotzi” . Realiatate care nu se muleaza pe respectivele fasuri. Cand "poluarea" cu praf se extinde de la nivelul solului shi pana la nori (se vede din avion cand aterizezi in ea ) e posibil sa realizezi ca are mai multe cauze dintre care nu toate locale .

+1 (1 vot)
Modifică Setările