Myanmar: Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace şi fostă disidentă, nu acceptă criticile. Pedeapsa primită de un fost comentator politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aung San Suu Kyi FOTO EPA-EFE
Aung San Suu Kyi FOTO EPA-EFE

Un fost comentator politic apropiat juntei din Myanmar a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a criticat-o pe Facebook pe Aung San Sun Kyi, o laureată a Premiului Nobel pentru Pace deja izolată pe scena internaţională de la criza genocidului asupra minorităţii Rohingya, informează AFP.

Ngar Min Swe a fost găsit vinovat, marţi, de „revoltă“ pentru că „a scris mesaje abuzive pe Facebook contra consilierei de Stat Aung San Suu Kyi, inducând oamenilor informaţii false despre ea“, a declarat pentru AFP Htay Aung, un purtător de cuvânt al tribunalului. 

Cel care scria în ziarul oficial Global New Light din Myanmar în vremea juntei militare este cunoscut de ani buni pentru luările de poziţie contra fostei disidente Aung San Suu Kyi, aflată la putere din 2016. 

Pe Facebook, el s-a arătat în special împotriva faptului că în timpul vizitei din 2014 a preşedintelui american Barack Obama a îmbărţişat-o pe Aung San Suu Kyi, denunţând gestul drept un ultraj la adresa culturii birmane, foarte pudică. 

Aung San Suu Kyi apărea în fotografiile din epocă foarte jenată, şi s-a scris mult despre această poveste în ţara din Asia de Sud-Este foarte conservatoare. 

„Obama a venit de două ori. Donald Trump nu a venit încă. Aşteptaţi-vă la un sărut...“, a scris el.  

În 2020, alegerile legislative riscă să repună în joc controlul partidului lui Aung San Suu Kyi în Parlament. Potrivit comentatorilor politici, partidul fostei lidere a juntei ar putea să facă surpriza. 

Acest caz apare în momentul în care Aung San Suu Kyi este implicată în gestionarea crizei minorităţii Rohingya, denunţată de ONU drept un genocid al armatei birmane. 

În 2017, peste 700.000 de Rohingya au fugit către Bangladesh în faţa violenţelor comise de armata birmană şi de miliţiile budiste, o represiune calificată drept „epurare etnică“ de ONU care a vorbit chiar de „genocid“. 

Aung San Suu Kyi a justificat săptămâna trecută, la Hanoi, condamnarea la închisoare a celor doi jurnalişti Reuters după ancheta lor asupra unui masacru Rohingya. Ea a invocat „statul de drept“ în Myanmar, dar independenţa justiţiei este în mare parte discutabilă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite