Asia

articolul anterior articolul urmator

Noi dimensiuni ale epidemiei de coronavirus: peste 1700 de medici din linia întâi, infectaţi. 6 au murit

10
14 Feb 2020 16:25:23
Autor: Cristina Ene
FOTO AFP/ China Out
FOTO AFP/ China Out

Asistente de la spitale din Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus, descriu situaţia colegilor lor din prima linie a luptei cu virusul, în contextul în care vineri Comisia Naţională de Sănătate din China a transmis că peste 1700 de medici şi asistente s-au îmbolnăvit până acum, iar şase au murit. Circa 90% dintre aceştia sunt din provincia Hubei.

Ning Zhu, o asistentă la un spital din Wuhan, se află în carantină la domiciliu după ce pe 26 ianuarie un scan pulmonar a arătat un început de infecţie. Ea nu a primit nici acum rezultatele testului de confirmare a infectării cu coronavirus.
 
Zhu a vorbit sub anonimat de situaţia de la spitalul unde lucrează, unde dintr-un total de 500 de colegi, 100 sunt în carantină la domiciliu, în timp ce alţi 30 au fost depistaţi pozitiv.

„Dacă testele ies negative, ne putem întoarce la muncă. Momentan nu am simptome, doar că scanul meu pulmonar a arătat o uşoară infecţie”, a spus ea.

O altă asistentă, de la Spitalul Central din Wuhan, a povestit pe Weibo, o platformă similară Twitter-ului”, că circa 150 de colegi au fost confirmaţi pozitiv sau sunt suspecţi de infecţie. Ea povesteşte că a fost internată recent după o perioadă de carantină la domiciliu. 

„Etajul unde mă aflu este practic plin de colegi de-ai mei – majoritatea stau în camera de două sau trei paturi – pe uşi sunt scrise numele lor”, a scris asistenta miercuri.

Ea spune că îşi ţine respiraţia la controale de teamă ca „virusul din corpul meu să nu ajungă la ei şi să-i infecteze pe aceşti colegi care încă rezistă în primele linii”.

Doar în Wuhan s-au îmbolnăvit 1.102 de oameni din rândul personalului medical.

În oraşul Wuhan se află 398 de spitale şi 6.000 de clinici comunitare, însă doar nouă spitale au fost autorizate de către Comisia de Sănătate Municipală din Wuhan să trateze pacienţi cu coronavirus. Alte 6i de spitale primesc în ambulatoriu pacienţii cu febră, unul dintre simptomele infecţiei.
Personalul medical din cadrul unora din aceste spitale autorizate face parte din grosul pacienţilor internaţi în ele.

Potrivit unui studiu, la spitalul  Zhongnan, unul dintre cele 61 de spitale care primeşte potenţiali pacienţi, 30% din cei 138 de pacienţi internaţi  în cursul lunii ianuarie sunt membri ai personalului medical.
Directorul departamentului de urgenţă al acestui spital, unul dintre autorii studiului a declarat pentru o publicaţie locală că proporţia este „foarte mică în comparaţie cu alte spitale” -  unde şi două treimi din personal au fost infectate din cauza lipsei consumabilelor medicale.

Guvernul din Wuhan a admis că nu există suficiente măşti speciale, ochelari şi costume de protecţie, în timp ce spitalele au făcut apel la donaţii pe reţelele sociale. Într-o postare pe platforma Weibo publicaţia de stat People's Daily a arătat imagini cu personal medical în costume de protecţie din pungi de plastic.

Spitalele se confruntă şi însă şi cu un volum mare de muncă, iar turele lungi  care a adus personalul în aceleaşi spaţii de odihnă sunt şi ele în parte responsabile de răspândirea virusului, potrivit dezvăluirilor unui expert în boli respiratorii de le Universitatea din Hong Kong care a stat de vorbă cu doctori din Beijing trimişi să acorde asistenţă în Wuhan.

Vineri, Comisia Naţională de Sănătate a transmis că lua măsuri „vizibile” de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă ale personalului medical din prima linie de luptă cu virusul. 

La începuturile epidemiei autorităţile au minimizat potenţialul contagios al virusului, iar personalul medical a tratat pacienţii protejat doar de măşti comune.

Experţii în boli infecţioase din Hong Kong au atras atenţia că măştile speciale N65, ochelarii de protecţie şi costumele trebuiau purtate nu doar în unităţile de carantină, ci şi în cadrul unităţilor de urgenţă şi oriunde ar fi putut lua contact cu potenţiale personae infectate.

Doctorul oftalmolog care a încercat să-şi avertizeze colegii, dar a murit după ce a contractat virusul de la un pacient, a apucat să-şi spună povestea: „Mă întrebam de ce în comunicatele oficiale ale guvernului se tot insista că nu există transmiteri de la om la om şi nu sunt infecţii la personalul medical”.

Potrivit unui studiu publicat luna trecută în New England Journal of Medicine, din primele 425 de cazuri confirmate în Wuhan, 7 făceau parte din personalul medical – aceştia deja aveau simptome în perioada în care Comisia Naţională de Sănătate din Wuhan spunea că nu există infecţii în rândurile personalului din spitale şi că transmiterea de la om la om nu este dovedită.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reluat la rândul său informaţiile din acest comunicat. Doar pe 20 ianuarie, o săptămînă mai tîrziu, autorităţile au recunoscut cazurile de îmbolnăvire în rândurile personalului medical.

A doua zi Comisia Municipală de Sănătate din Wuhan a transmis că există 15 cazuri de îmbolnăvire printre cei care aveau contact cu pacienţii.

Comisia de Sănătate Naţională nu a furnizat un număr de îmbolnăviri în rândul personalului medical decât vineri , în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Stat, la peste două luni de la izbucnirea epidemiei.

Joi, autorităţile din Hubei au început să ia în considerare pacienţii „diagnosticaţi clinic” prin imagistică pulmonară, astfel că numărul de cazuri noi într-o singură zi a crescut la 15.000. Vineri au fost raportate 116 de decese şi 3000 de pacienţi „diagnosticaţi clinic”.

În acest moment circa 1.400 de oameni au murit din cauza infecţiei cu coronavirus, în timp ce circa 60.000 de oameni la nivel global au contractat virusul.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Smeritu Pahomie
14.02.2020, 17:01:44

Ultima stire e ca virusul se propaga pe calea aerului ( airborne ) prin sistemele A/C si prin fecale - de aceea echipele de fumigatie dezinfecteaza strazile si spatiile de munca, birourile si alte locuri populate.

+1 (1 vot)
Necula Mario
14.02.2020, 18:33:59

Cel mai important lucru este Acela pe care Trollii Mioritici n-i l-au explicat : Maoistii au construit un "spital" in 90 de zile...Atat conteaza!... Restul , faptul ca nu au absolut nici cea mai firava idee sau incapaciteatea de a stopa extinderea epidemiei ...asat nu conteaza.....Asa zisul spital , Da!... Ce este ne notat , este faptul , ca intr-o Dictatura opresiva precum cea din China , unde totul se face la comanda si ordin , la care toti Trolli Mioritici , sa minuneaza cu gura cascata , cum Dictatura functioneaza, problema este ca Virusii , nu prea le pasa de ordinele Dictatorilor Maoisti ... Acum maoistii ne spun ca numarul celor infectati este mult mai mare , ptr. ca vezi Doamne ,. au schimbat procesul de numaratoare al celor infectati... Eu stiu putina chineza , dialectal mandarin , si pot traduce aceasta in limba mioritica , vizavi de procesuol de numaratoare al celor infectati... Adica in traducere libera din mandarin , in mioritica, maoistii pana acum daca aveau 1000 de infectati , imparteau acesta suma cu 100. , si obtineau rezultatul exact , ptr. Presa ... De acum incolo , nu o mai fac. Cam aceasta insemna ca au schimbat procesul de numaratoare... Ce este deasemnea de notat , precum rusii cu submarinele lor nucleare care explodeaza sau nu mai pot reveni la suprafata si refuza ajutorul American , tot asa si cu maoistii...Pana acum au refuzat orice ajutor oferit de Presedintele Trump si d CDC ul American din Atlanta...

+3 (3 voturi)
Victor Nagy
14.02.2020, 21:45:15

Maoistii au construit un "spital" in 90 de zile Pardon , în 10 zile . .Pana acum au refuzat orice ajutor oferit de Presedintele Trump si d CDC ul American din Atlanta.. Probabil că acel ajuttor este otrăvit .

-3 (3 voturi)
Victor Nagy
14.02.2020, 21:47:41

peste 1700 de medici şi asistente s-au îmbolnăvit până acum, iar şase au murit. Aceștia sunt cu adevărat EROI .

0 (2 voturi)
Necula Mario
14.02.2020, 22:55:56

Sunt : Victimele unei sociatati inapoiate unde epidemiile izbucnesc precum cele din Congo si Sierra Leone, sunt victimele unei societati , unde viata chinezului , in ochii partidului Comunist Chinez , nu are valoarea, prea mare ,decat daca produce produse ptr. export , si daca spioneaza ptr. Armata Populara Chineza... Intr-o societatea democratica, moderna , Persona si Familia , sunt cele mai are aseturi al tarii. In China Comunista , evident , nu se intampla asa ceva...

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările