China. Creştere a îmbolnăvirilor umane cu o tulpină de gripă aviară cu mortalitate ridicată. Persoane infectate au cumpărat păsări vii din pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China a raportat o creştere a cazurilor de gripă aviară la om FOTO SHUTTERTSOCK
China a raportat o creştere a cazurilor de gripă aviară la om FOTO SHUTTERTSOCK

China a raportat un număr crescut de îmbolnăviri cu o tulpină a gripei aviare anul acesta în raport cu anul trecut,  un semnal îngrijorător că virusul suferă mutaţii care ar putea deveni mult mai contagioase pentru oameni, spun experţi citaţi de Reuters.

Anul acesta, China a raportat 21 de infecţii umane cu subtulpina H5N6 către Organizaţia Mondială a Sănătăţii prin comparaţie cu doar cinci cazuri de îmbolnăviri de gripă aviară cu acestă tulpină anul trecut.

Deşi aceste cifre sunt mici în raport cu numărul mare de îmbolnăviri cu varianta  H7N9, în 2017, aceste cazuri recente au fost forme de boală grave, cu pacienţi în stare critică din care şase au murit.

„Creşterea îmbolnăvirilor umane în acest an în China este îngrijorătoare, pentru că este un virus ce provoacă mortalitate ridicată”, spune Thijs Kuiken, profesor de patologie comparativă la Centrul medical universitar Erasmus din Rotterdam.

Majoritatea persoanelor infectate au avut contact cu păsări, însă nu au existat cazuri de transmitere de la om la om, a transmis OMS pe 4 octombrie, într-un comunicat, remarcând tendinţa de creştere.

OMS a comunicat faptul că este necesară „urgent” o investigaţie prin care să fie înţeleasă calea de transmitere şi riscurile de salt la om.

Pe 13 octombrie 2021, o femeie de 60 ani din provincia Hunan a fost internată în stare critică după ce a contractat virusul H5N6, potrivit unui comunicat al guvernului din Hong Kong.

Deşi au mai fost raportate până acum cazuri de infecţie cu H5N6 la oameni, în China nu s-au mai înregistrat focare de boală la păsări din februarie 2020.

China este cel mai mare crescător de păsări din lume şi un furnizor important de raţe, un rezervor de virusuri gripale.

Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor din China nu a putut fi contactat de Reuters pentru a comenta despre creşterea de îmbolnăviri umane cu tulpina H5H6.

Totuşi instituţia a publicat luna trecută pe site-ul său un studiu care arăta că „mărirea diversităţii genetice şi a distribuţiei geografice a virusului H5N6 reprezintă o ameninţare severă la adresa  industriei de carne de pui şi sănătăţii umane”.

Cele mai multe contaminări s-au produs în provincia sud-vestică Sichuan, alte cazuri fiind înregistrate în provinciile vecine Chongqing şi Guangxi, dar şi în Guangdong, Anhui şi Hunan.

Cel puţin 10 dintre ele au fost provocate de virusuri foarte similare genetic cu virusul H5N8 care a făcut ravagii în fermele de pui din Europa iarna trecută şi a omorât exemplare sălbatice în China.

Acest fapt indică faptul că îmbolnăvirile recente ar putea fi cauzate de o mutaţie a virusului.

„E posibil ca această variantă să fie ceva mai contagioasă în ce priveşte oamenii...sau ca acest virus să fie mai prezent la păsări în acest moment de aceea oamenii să se îmbolnăvească în număr mai mare”, spune Kuiken.

Patru din persoanele infectate din provincia  Sichuan creşteau păsări în gospodărie şi au luat contact cu exemplare moarte, se arată într-un raport din septembrie al Centrului de Prevenire şi Control al Bolilor din China. 

O altă persoană a cumpărat o raţă vie de la o piaţă cu o săptămână înainte de a avea simptome de boală.

China îşi vaccinează păsările împotriva gripei aviare, însă, dacă imunizarea de anul trecut ar putea fi eficientă în prevenirea focarelor, e posibil ca protecţia incompletă să permită circulaţia virusului, e de părere Filip Claes, de la Emergency Centre for Transboundary Animal Disease (ECTAD) ce aparţine Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură a ONU.

După două cazuri de îmbolnăvire în luna august, oraşul Guilin din regiunea Guangxi a anunţat luna trecută că a interzis vânzarea de păsări vii în 13 pieţe urbane şi că în decurs cu un an nu va mai permite deloc comercializarea acestora.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite