Aproape 12.000 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, confirmate. Primele cazuri în Spania şi UK. SUA interzic accesul străinilor care au călătorit în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
123 de rezidenţi din provincia Hubei se întorc din Malaysia 31 ianuarie 2020 FOTO EPA-EFE
123 de rezidenţi din provincia Hubei se întorc din Malaysia 31 ianuarie 2020 FOTO EPA-EFE

Numărul cazurilor de îmbolnăvire provocate de coronavirus se apropie de 12.000, în vreme ce 259 de oameni au murit. Într-o singură zi, vineri, au fost identificate în China 2,102 de cazuri noi, transmit autorităţile sanitare chineze, relatează CNN. Noi cazuri au fost raportate în UK, Spania

Cazuri de infectare au fost confirmate vineri seară în Spania şi Marea Britanie, iar Statele Unite au anunţat că interzic accesul pe teritoriu a străinilor care au călătorit recent în China. Oficial, în China sunt peste 11.700 de persoane infectate cu 2019-nCoV, potrivit news.ro.

Într-o singură săptămână, de duminica trecută până luni, numărul cazurilor confirmate în China a crescut cu 65%, iar de luni până marţi creşterea a fost de 30%. Cercetătorii estimează că numărul real este mult mai mare - de ordinul zecilor de mii.

Acest fapt nu înseamnă neapărat că virusul se răspândeşte mai rapid în condiţiile în care cei contaminaţi nu au simptome imediat şi atunci când acestea apar durează până când se prezintă la spital şi testele confirmă prezenţa virusului.

Într-un studiu publicat vineri, cercetătorii din Hong Kong estimează că peste 75.000 de oameni ar putea fi infectaţi cu coronavirus – acest număr se explică între altele prin faptul că „nu toţi cei contaminaţi au nevoie sau solicită ajutor medical”, a argumentat unul dintre autori.

„Ţinând cont de lipsa unor înregistrări precise şi robuste a cazurilor suspectate, probabile şi confirmate, precum şi a numărului celor cu care posibili pacienţi au intrat în contact, adevăratele proporţii ale epidemiei şi potenţialul unei pandemii rămân neclare”, se arată în studiu.

De asemenea,  liderul Partidului Comunist din Wuhan a spus că se lucrează la îmbunătăţirea metodelor de testare pentru coronavirus, ceea ce face posibilă confirmarea unui număr mult mai mare de cazuri.

Noi cazuri raportate în Spania, Marea Britanie şi Rusia

Autorităţile spaniole au anunţat că un prim caz de infecţie a fost confirmat la unul dintre cei cinci germani care se aflau sub observaţie în insula La Gomera după ce au avut contact cu un bolnav din ţara lor, informează El Mundo.

Centrul Naţional de Microbiologie din Spania a precizat că pacientul se află sub observaţie. „Pacientul se află internat şi izolat într-un spital de pe insulă. Face parte dintr-un grup de cinci persoane pe care Direcţia Generală de Sănătate Publică din Canarias le menţine sub observaţie”, a fost anunţat.

În seara zilei de vineri, în Londra şi Madrid a ajuns şi primul avion cu repatriaţi din Wuhan. Toţi se află în carantină pentru 14 zile. 

Coronavirusul a fost confirmat şi în Marea Britanie. Două persoane din aceeaşi familie de naţionalitate chineză au fost testate pozitiv. Ele se aflau în vizită în York, unde locuiau într-un hotel, şi au fost internate în Newcastle.

Rusia a raportat, de asemenea, primele două cazuri - cetăţeni chinezi. În Australia sunt deja 10 cazuri, iar prim-ministrul statului Queensland a cerut Guvernului să suspende zborurile din China.

Numeroase companii aeriene din lume au anunţat anularea zborurilor către ţara asiatică.

Canada a confirmat al patrulea caz, iar Tailanda a raportat primul caz de transmitere de la om la om.

În Indonezia, 43.000 de muncitori dintr-un complex industrial au fost plasaţi în carantină, a anunţat PT Indonesia Morowali Industrial Park. Motivul - 5.000 dintre ei sunt chinezi, iar dintre aceştia mai mulţi au venit din Wuhan. Niciunul nu a fost depistat pozitiv.

Potrivit unor informaţii apărute în mediul online, China ar ascunde numărul real al deceselor. 

William Yang, corespondent în China al Deutsche Welle, a scris pe Twitter că mai mulţi muncitori din crematoriul din Wuhan au confirmat pentru Initium Media, sursă credibilă, după cum a numit-o, că în centrele crematoriului sunt aduse trupuri direct de la spitale. „Există motive să fim sceptici”, a adăugat jurnalistul.

Trupul unui bărbat decedat a stat mai multe ore pe o stradă din Wuhan înainte de a fi luat de serviciile de urgenţă, a constatat un jurnalist de la agenţia AFP. Bărbatul decedat avea 60 de ani şi purta pe faţă o mască medicală.

Wuhan, epicentrul epidemiei, se află în carantină de mai multe zile.

SUA interzic accesul străinilor care au călătorit în China

După ce au fost confirmate cazuri în 22 de ţări, inclusiv Statele Unite, administraţia Trump a declarat urgenţă de sănătate publică şi că interzice temporar intrarea pe teritoriul SUA a străinilor care au călătorit recent în China.

Joi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat epidemia declanşată de coronavirusul din China ca fiind o urgenţă globală.

Beijing a criticat guvernul american pentru decizia de a creşte nivelul de alertă în cazul călătoriilor în China la risc maxim.

Ministrul chinez de externe a spus că avertizările de călătorie nu sunt deloc „un gest de bunăvoinţă” prin contrast cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii care se opune instituirii restricţiilor de călătorie în China.

„În timp ce OMS a recomandat să nu fie impuse restricţii de călătorie, SUA s-au grăbit să facă contrariul. În mod cert nu este deloc un gest de bunăvoinţă”, se arată într-un comunicat al Ministerului chinez de Externe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite