Nursultan Nazarbaiev, paratrăsnetul revoltelor din Kazahstan: De la „Părintele Naţiunii“ la „Afară, bătrâne!“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte kazah, Nursultan Nazarbaiev
Fostul preşedinte kazah, Nursultan Nazarbaiev

O parte din furia de pe străzi în Kazahstan pare să-l fi vizat pe fostul preşedinte,  Nursultan Nazarbaev, care îşi păstrase un rol puternic în ţară, chiar şi după ce a renunţat la funcţie şi conducea din umbră.  Miercuri, el a fost demis în încercarea de a-i calma pe manifestanţi. Protestatarii au fost auziţi scandând numele lui Nazarbaev şi încercând să doboare o statuie gigantică de bronz a fostului lider.

De ani de zile, Nursultan Nazarbaiev a fost obişnuit cu adoraţia din partea cetăţenilor din Kazahstan. Liderul ţării timp de aproape trei decenii, a fost aplaudat şi adulat la evenimente, imaginea sa zâmbea de pe panourile publicitare din toată ţara, statuile sale le întâlneşti peste tot.

Când a demisionat în 2019, a reuşit să-şi pună pe tron succesorul, pe Kassim-Jomart Tokaiev, actualul preşedinte, şi a păstrat o putere semnificativă ca şef al puternicului Consiliului de securitate, fiind adevaraul conducător din culise. Şi-a păstrat titlul oficial de Elbasy , sau liderul naţiunii.

Astana, capitala pe care a ordonat-o să fie construită în inima stepei kazahe, a fost chiar redenumită în cinstea sa după numele său.

Lui Nazarbaiev, trebuie să i se fi părut că a găsit un răspuns la problema care îi deranjează pe bătrânii autocraţi din regiune: cum se poate retrage liniştit la bătrâneţe fără a risca să plătească.Vladimir Putin şi alţii lideri autocraţi priveau fără îndoială cu interes.

Evenimentele din ultimele zile ar putea sugera că ar trebui trase diferite lecţii. Statuile lui Nazarbaiev, menite să fie monumente ale moştenirii sale, au fost dărâmate de protestatari . În loc să scandeze „Elbasy”, mulţi protestatari furioşi din Kazahstan scandează acum „Shal ket” – sau „Bătrâne, afară!”

Nemulţumirea faţă de sărăcie, inegalităţi şi corupţie au dus la creşterea tulburărilor în ţară în ultimii ani, iar o mare parte a furiei este îndreptată către însuşi Nazarbaiev, care a părut atât de mult timp de neatins.

Autocrat care s-a băgat pe sub pielea occidentalilor

Dintre autocraţii vicioşi şi represivi ai Asiei Centrale, Nazarbaiev a părut întotdeauna cel mai agil. Născut în 1940, el a urcat în rândurile Partidului Comunist şi a devenit primul lider al Kazahstanului după ce ţara şi-a declarat independenţa faţă de URSS în 1991.

El a reuşit să ţină ţara unită în anii 1990, iar mai târziu să evite violenţa represivă extremă a semenilor săi din Uzbekistan şi Turkmenistan, evitând în acelaşi timp revoluţia prin care a trecut Kârgâzstanul. Când 16 persoane au fost ucise în protestele din 2011, el a cerut sfaturi de la Tony Blair despre cum să răspundă cel mai bine la violenţă.

El a trasat un curs geopolitic delicat în anii de după independenţa Kazahstanului, rămânând prietenos faţă de Rusia, în timp ce a curtat liderii occidentali şi companiile energetice din Vest, care au închis ochii la lipsa democraţiei şi s-au concentrat în schimb pe obţinerea de contracte profitabile , scrie The Guardian. 

Avocaţii, contabilii şi consilierii occidentali au ajutat noua elită kazahă să-şi investească averea în vile din Londra şi Elveţia. Se crede că fiica şi nepotul lui deţin proprietăşi în valoare de 80 de milioane de lire sterline în Londra . Nazarbaiev a angajat, de asemenea, arhitecţi şi urbanişti occidentali pentru a-şi construi noua capitală.

În 2010, Nazarbaiev a ordonat oamenilor de ştiinţă să se ocupe de crearea unui „elixir” care ar putea prelungi viaţa umană. În cele din urmă, se pare, a acceptat inevitabilitatea procesului de îmbătrânire umană şi a anunţat în 2019 că se dă renunţă la putere.

Anul trecut, regizorul Oliver Stone a realizat un portret hagiografic despre perioada în care Nazarbaiev a fost în funcţie, intitulat Qazaq: History of the Golden Man, iar numeroase statui ale liderului pensionar au fost ridicate în toată ţara.

Acum, imaginea lui a devenit un paratrăsnet pentru nemulţumirile kazahilor. Miercuri, Tokaiev a anunţat că îl înlocuieşte pe Nazarbaiev din funcţia de preşedinte al Consiliului de securitate, iar miercuri au existat zvonuri că Nazarbaiev ar fi părăsit ţara pentru „tratament medical”.

Nu este clar încă cum vor evolua tulburările din Kazahstan şi ce rol va juca Nazarbaiev în ele, dar pare sigur că evenimentele din ultimele zile vor modifica moştenirea istorică pe care şi-a imaginat că o va lăsa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite