Asia

articolul anterior articolul urmator

O femeie din Pakistan a fost condamnată la moarte pentru că a trimis mesaje jignitoare, pe WhatsApp, la adresa religiei musulmane

5
20 Jan 2022 10:22:53
Autor: Maria Ţaga
Foto Shuterstock
Foto Shuterstock

O  femeie din Pakistan a fost condamnată miercuri la moarte pentru că ar fi trimis pe WhatsApp şi Facebook mesaje şi caricaturi considerate „blasfematoare” la adresa religiei musulmane, notează The Guardian.

Aneeqa Ateeq, în vârstă de 26 de ani, a fost găsită vinovată şi condamnată la moarte de către un tribunal din Rawalpindi, după ce a fost înregistrată o plângere împotriva ei în temeiul legilor draconice privind criminalitatea cibernetică şi blasfemia din Pakistan. 

Potrivit fişei de acuzare, Ateeq, în vârstă de 26 de ani,  a cunoscut online în 2019 un coleg pakistanez printr-o aplicaţie de jocuri şi a început să  vorbească cu el pe WhatsApp.

El a acuzat-o că i-a trimis caricaturi hulitoare cu sfinţii profeţi, că a făcut remarci despre „personaje sfinte”  şi că i-a folosit contul de Facebook pentru a transmite materiale jignitoare către alte conturi. Potrivit acestuia, ea „în mod deliberat şi intenţionat a insultat personalităţile sacre şi convingerile religioase ale musulmanilor”. 

Ateeq, care a declarat că este o musulmană practicantă, a negat toate acuzaţiile. Femeia a spus instanţei că bărbatul a târât-o în mod intenţionat într-o discuţie religioasă, astfel încât să poată colecta dovezi pentru a se răzbuna mai târziu. 

Cu toate acestea, instanţa a găsit-o vinovată, a condamnat-o la 20 de ani de închisoare şi a dispus spânzurarea acesteia.

„Nu pot comenta hotărârea, deoarece problema este foarte sensibilă”, a declarat avocatul femeii. 

Pakistanul este un stat islamic şi are unele dintre cele mai dure legi împotriva blasfemiei din lume, pronunţând în mod regulat condamnări la moarte. În practică, execuţiile nu sunt efectuate, iar acuzaţii îşi petrec viaţa în închisoare.

Potrivit Comisiei SUA pentru Libertatea Religioasă Internaţională, aproximativ 80 de persoane din Pakistan sunt în închisoare pentru blasfemie, cel puţin jumătate fiind condamnate la moarte, deşi nu au existat execuţii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Atent Verificatorul
20.01.2022, 12:25:55

Pakistan astia... sunt prieteni cu lumea occidentala, nu? Nu sunt rai ca aia din Iran sau Korea de Nord? Primesc parca miliarde de dolari anual sub forma de "ajutoare" , ca sa ramana prieteni ? Drepturile omului doar infamii de chinezi le incalca, .. baietii astia cu turbane sunt niste simpatici civilizati, ONU nu urla...America nu impune sanctiuni ... toate bune si frumoase... sunt "pretenii nostri". Dublul standard ala... manca-l-ar nenea ...

0 (2 voturi)
Mironov George
20.01.2022, 15:17:43

Aveam un sofer din Pakistan si in jurul orei 16 era sunat de imam, amintindu-i sa nu intarzie la rugaciune. Cand i-am spus ca-n Olanda in 20 de ani au fost vandute circa 5000 de asezaminte de cult, pentru ca nu erau sustenabile finaciar, si pentru ca olandezii prefera sa-si traiasca viata pe pamant si nu in ceruri, ca ei musulmanii sunt tinuti sub papuc de imami, a zis ca am dreptate, dar de gura lumii continua aceeasi "traditie".

+3 (3 voturi)
miron miron
20.01.2022, 18:14:49

In tarile musulmane, liderii religiosi detin puterea, atat economica cat si juridica. Te poate omora ca pe un caine, sau sa te trimite usor dupa virgine. Acolo mintea sta in loc, fiindca lipseste logica cu desavarsire.

+1 (1 vot)
plavanu al II-lea
20.01.2022, 20:44:44

SI IN GERMANIA TOT AIA DETIN PUTEREA, NU POTI ZICE ADEVARUL DESPRE MUSULMANI NICAIERI, MUSULMANII SUNT NISTE TRANTORI CARE TRAIESC DIN AJUTOARE SOCIALE PLATITE DE CRESTINI PRIN VEST LA FEL CA FRATII LUI DUMINICA PE LA NOI.

Ilie Enache
20.01.2022, 21:08:30

Tari de lumea a 3-a.....asa de "musulmani" sunt ca fug in Vest ca oile...

Modifică Setările