Asia

articolul anterior articolul urmator

O reţea de 350 de conturi false promovează China şi subminează Occidentul

6
5 Aug 2021 12:41:46
Autor: George-Andrei Cristescu

Potrivit unui studiu britanic recent, o reţea de mai mult de 350 de profiluri false pe social media promovează China, pentru a discredita criticii Partidului Comunist Chinez.

The Centre for Information Resilience (CIR) susţine că scopul conturilor este de a submina Occidentul şi de a creşte influenţa Chinei. Autorii studiului susţin că, deşi nu există dovezi concrete care să lege conturile de guvernul de la Beijing, acestea se aseamănă reţelelor prochineze care au fost eliminate anterior de Twitter şi Facebook.
 
Deseori conturile iau în derâdere diverse persoane, printre care şi magnatul aflat în exil Guo Wengui şi omul de ştiinţă Li-Meng Yan. Poveştile despre lupte cu arme şi rasismul din Statele Unite sunt de asemenea foarte frecvente. Unele dintre profiluri neagă acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului asupra uigurilor musulmani din Xinjiang.

Manipulare şi prin desene animate

Reţeaua a răspândit un astfel de desen animat care-l înfăţişa într-o postură mai degrabă caricaturală pe magnatul Guo Wengui, unul dintre criticii în exil ai Chinei.

Alte figuri controversate prezentate în tuşe caricaturale în aceste desene animate sunt omul de ştiinţă Li-Meng Yan şi Steve Bannon, fost strateg politic pentru Donald Trump, care s-a distanţat de acesta după ce Trump a câştigat alegerile.

Fiecare dintre aceştia este acuzat că ar fi dezinformat în legătură cu Covid-19 iar conturile de pe care erau atacaţi sunt răspândite atât pe Twitter, cât şi pe Facebook, Instagram şi YouTube, cele mai multe cu imagini de profil false, în timp ce altele pur şi simplu par a fi fost deturnate după ce înainte postaseră în alte limbi.

Nu există dovezi concrete că reţeaua este legată de guvernul chinez, dar, potrivit Centrului pentru Rezilienţă Informaţională (CIR), reţeaua are profilul celor desfiinţate anterior de Twitter şi Facebook, iar naraţiunile din postări nu doar că sunt pro-China dar sunt similare cu acelea promovate de reprezentanţii statului chinez şi de presa de stat chineză.

O mare parte din conţinutul partajat de reţea se concentrează pe SUA şi, în special, pe probleme care divizează societatea, cum ar fi legile armelor şi politica rasială.

Una dintre naraţiunile răspândite de reţea zugrăveşte SUA ca având carenţe în ce priveşte respectarea drepturilor omului şi dau ca exemplu uciderea lui George Floyd, precum şi discriminarea asiaticilor.

Unele postări de pe aceste conturi neagă în mod repetat abuzurile comise în regiunea Xinjiang împotriva minorităţilor uigure şi altor minorităţi turcice.

Un raport al Human Rights Watch spune că „guvernul Chinei comite crime împotriva umanităţii”.

Or, postările menţionate numesc aceste acuzaţii „minciuni fabricate de Statele Unite şi Occident”.
„Scopul reţelei pare să fie delegitimarea Occidentului prin amplificarea naraţiunilor pro-chineze", a declarat Benjamin Strick, autorul raportului CIR.

Există asemănări foarte mari între această reţea şi aşa-numita reţea de propagandă „Spamouflage Dragon”, identificată de firma de analiză socială Graphika.

Ira Hubert, analist de investigaţie senior la Graphika, spune că raportul arată că pe platformele americane chiar nu a existat nici măcar vestita „lună de miere” pentru administraţia Biden, care a fost atacată încă din primele sale zile de mandat.

„Reţeaua a creat un amestec constant de conţinut anti-SUA, de exemplu, aplaudând aşa-zisa înfrângere a SUA prin retragerea sa din Afganistan şi zugrăvind SUA ca un aliat slab al cărui ajutor pentru India a fost inadecvat în timpul celor mai dificile luni de luptă cu Covid”.

CIR a cartografiat hashtagurile răspândite, identificând mai multe conturi care făceau parte din aceeaşi sferă de influenţă şi care indicau niveluri ridicate de activitate care duceau naraţiunile în sfera propagandei, utilizând obsesiv aceleaşi hashtaguri. Unele profiluri au fost create pentru a posta conţinut original, în timp ce altele au distribuit, au apreciat şi au comentat doar acele postări originale, pentru a le ajuta să ajungă la un public mai larg.

Acest tip de activitate este adesea denumit „astroturfing”, o tehnică care desemnează o tehnică de propagandă folosită în scopuri publicitare, politice sau din domeniul relaţiilor publice care urmăreşte crearea impresiei aparente a unui comportament spontan în sprijinul unei opinii, pentru a-i conferi o pretinsă „popularitate”, pe care, de fapt, nu o deţine în realitate. Pe reţelele sociale, aceasta este instrumentată sub aparenţa unor comentarii sau intervenţii întâmplătoare pe diverse postări.

Multe dintre profilurile false au folosit fotografii generate de AI - un program care permite computerelor să creeze imagini cu aspect realist ale unor oameni care nu există. Spre deosebire de imaginile de profil furate ale unor oameni reali, imaginile generate de AI, sunt create din trăsăturile mai multor chipuri, cu StyleGAN, şi tocmai de aceea ele nu pot fi urmărite folosind o simplă căutare de imagini.

Utilizarea imaginilor de profil false în campaniile de dezinformare devine din ce în ce mai frecventă pe măsură ce atât utilizatorii, cât şi platformele devin tot mai precauţi cu privire la conturile suspecte.
CIR a folosit diverse tehnici pentru a identifica imagini de profil false în reţea. Imaginile sintetice plasează întotdeauna ochii în aceeaşi locaţie, astfel încât alinierea tuturor poate ajuta la identificarea unei colecţii de imagini de profil false.

Alte semne includ margini neclare în jurul părului, dinţi în unghiuri ciudate şi obiecte neclare în jurul feţei.

Multe dintre conturile de Facebook despre care se crede că fac parte din reţea păreau să aibă nume turceşti. Este posibil ca aceste conturi să fi aparţinut cândva unor persoane reale, dar ulterior au fost deturnate sau vândute şi li s-au oferit noi imagini de profil.

Conturile deturnate au răspândit naraţiunile pro-China ale reţelei şi pe YouTube, iar unele din ele erau initial în engleză sau germană şi au rămas latente de ani de zile pentru ca brusc să înceapă să posteze în limba chineză mesaje de la radiodifuzorii oficiali de stat chinezi.

CIR şi-a împărtăşit cercetările cu platformele de socializare implicate, iar Facebook a eliminat deja reţeaua de pe platforma sa.

„În septembrie 2019, am eliminat o reţea cu activitate de tip spam care postează stiluri de viaţă şi clickbait politic, în principal în limba chineză. Această reţea nu a avut aproape niciun angajament pe platforma noastră şi continuăm să lucrăm cu cercetătorii şi colegii noştri din industrie pentru a detecta şi bloca toate încercările lor de a reveni, ca acele conturi menţionate în acest raport”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook.
Diplomaţia chineză s-a angajat într-o ofensivă care nu cruţă niciun pol de putere de pe glob.

Şi YouTube a închis conturile din reţea pentru încălcarea regulilor comunităţii.

Twitter a spus că a eliminat aproape toate conturile identificate de CIR, precum şi o serie de alte persoane care au un comportament similar. Investigaţiile sale sunt încă în curs.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Kongo-Müller
5.08.2021, 13:02:27

Daca promoveaza miciuni si propaganda comunista, sa fie blocate sau sterse. Asa cum ar trebui procedat cu conturile propagandiste care il promoveaza pe retardul Donald Trump, sau masacrele celor "speciali" ... Conturi false nu exista doar la Moscova, Tiraspol si Peking, ci si la Washington / Tel Aviv.

-7 (11 voturi)
Roy Peters
5.08.2021, 13:46:18

"Poveştile despre lupte cu arme şi rasismul din Statele Unite sunt de asemenea foarte frecvente". Intr-adevar, astea-s povesti! Toata lumea stie ca in SUA populatia nu are deloc arme, iar rasismul este complet inexistent de sute, chiar mii de ani... "Unele dintre profiluri neagă acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului asupra uigurilor musulmani din Xinjiang". Sursa detalii terorismul separatist uigur: https://www.hurstpublishers.com/book/terrorism-counter-terrorism-china/ A cunoaste e mai mult decat un drept, e o datorie, dar nu si obligatie!

-6 (10 voturi)
moftronix5
5.08.2021, 13:53:30

O rețea de 35.000.000 conturi promovează USA și subminează China. Majoritatea sunt conturi oficiale, in special Europa de Est și America de Sud..

-6 (10 voturi)
moftronix5
5.08.2021, 14:03:26

Numeroase conturi care proslăvesc USA sunt ale emigranților veniți din toate colturile in America. Subminează țările de baștină din invidie și din tecostinta pentru hrana primită in America. USA au nenumărate oficii de informații care controlează totul și intern și extern. La extern și prin ONG urile prezente peste tot și în Rusia și în China, finanțate din fonduri americane mai mult sau mai puțin obscure... Nu știu să existe ONG uri rusești sau chinezești in America, daca nu exista aceste țări nu au nici o șansă să reziste presiunii USA.

-6 (10 voturi)
black horse
5.08.2021, 14:06:28

fecalii astia s-au dezvoltat din lenea si neglijenta occidentului cel lacom si degraba luatator de profituri uriase. O sa se verse in capul lor hardaul cu fecale chinezesti !!! Stai ca bubuie iarasi leaganul covideliului, wuhan !!! Sa vezi fabrici inchise in europa si nu numai, ca nu mai au materii prime cacazinaresti !!!

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările