Oficial american: China şi-a pus bombardierele în „alertă maximă”, ca presiune asupra Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunile în Peninsula Coreeană cresc alarmant, după ce China trece în „alertă maximă” forţe aeriene capabile de bombardamente la sol în încercarea de a descuraja noi teste cu rachete balistice ale regimului de la Phenian, relatează CNN, citând oficiali americani.

Oficialii americani au declarat postului american că strategia administraţiei Trump cu privire la Coreea de Nord este centrată pe China.

„Nimeni nu crede că China va pune presiune asupra armatei Coreei de Nord sau că va supune efectiv regimul de la Phenian, însă strategia noastră este centrată pe ideea că China va putea oferi, în primul rând, o soluţie politică”, a declarat un înalt oficial american postului CNN.

Oficialul a declarat că strategia Dl. Trump are la bază o trecere în revistă atentă a strategiilor trecute faţă de Coreea de Nord, notând că în analiza negocierilor nereuşite trecute cu regimul  familiei Kim, un lucru a fost clar în mod repetat: „China niciodată nu a exercitat o presiune maximă asupra regimului Kim”.

Strategia centrată pe influenţa Chinei vine în contextul în care Statele Unite susţin că au dovezi că armata chineză este pregătită să răspundă unei situaţii potenţiale în Coreea de Nord. Oficialii americani au declarat pentru CNN că forţe aeriene ale armatei chineze, în principal bombardiere capabile de atac la sol cu rachete de croazieră au fost puse „în stare de alertă maximă” miercuri, adăugând că există dovezi a unei mobilizări impresionante a forţelor aeriene chineze.

Oficialul a declarat că aceşti noi paşi ai Chinei sunt parte a unui efort „de reducere a timpului de reacţie în cazul unei împrejurări neaşteptate în ceea ce priveşte Coreea de Nord”.

O astfel de situaţie include şi riscul unui conflict armat, în condiţiile în care tensiunile din Peninsula Coreeană au crescut pe fondul testelor repetate cu rachete ale regimului comunist. Şi la nivelul retoric, tensiunile dintre Washington şi Phenian au fost escaladate, mass-media de stat din Coreea de Nord anunţând posibilitatea unor lovituri preemptive din partea Phenian-ului care „să distrugă complet SUA şi Coreea de Sud”.

Poziţia Beijing-ului a fost mereu una de îngrijorare faţă de o potenţială instabilitate în Coreea de Nord în cazul căderii regimului familiei Kim - atât prin posibilitate unui flux de refugiaţi cât şi de o posibilă reunificare a celor două ţări sub conducerea Coreei de Sud, un apropiat aliat al Statelor Unite. China se opune vehement prezenţei militare americane şi a elementelor scutului anti-rachetă american pe teritoriul Coreei de Sud.

Dată fiind importanţa economică a Chinei pentru Coreea de Nord, aproximativ 85% din întregul comerţ Coreei depinde de China, administraţia Trump consideră că rolul Beijing-ului în rezolvarea acestei crize este central.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Lu Kang, a declarat că China este „extrem de îngrijorată” cu privire la recentele teste nucleare ale Phenian-ului şi a lăudat strategia Washington-ului în această situaţie.

„Oficialii americani au făcut o serie de declaraţii pozitive şi constructive... precum utilizarea oricăror mijloace paşnice pentru rezolvarea situaţiei nucleare din Coreea”, a declarat oficialul chinez.

Senatorul Lindsey Graham susţine un atac preemptiv asupra Coreei de Nord

În timpul unui interviu la postul NBC importantul membru al Senatului american a declarat că ar susţine lovituri militare preemptive asupra regimului lui Kim Jong, în ciuda potenţialelor consecinţe negative asupra unor ţări precum China, Japonia şi Coreea de Sud.

„Aţi susţine lovituri preemptive?” a fost întrebat senatorul american. „Dacă de asta este nevoie”, a replicat hotărât reprezentantul republican al statului Carolina de Sud.

„Ar fi un război teribil, dar războiul ar fi acolo şi nu aici. Ar fi rău pentru Peninsula Coreeană. Ar fi rău pentru China. Ar fi rău pentru Japonia, ar fi rău pentru Coreea de Sud. Ar fi sfârşitul Coreei de Nord. Dar ceea ce nu ar face este să lovească America, iar singurul mod în care acest lucru ar fi posibil ar cu ajutorul unei rachete”, a continuat senatorul republican.

Acesta a menţionat şi faptul că aceasta este o problemă pe care a discutat-o anterior cu preşedintele Trump.

„I-am spus: „Vrei să rămână în istorie că în timpul mandatului tău Coreea de Nord a dezvoltat o rachetă capabilă să lovească teritoriul Americii cu o încărcătură nucleară în plus?”. Acesta a adăugat că Dl. Trump a răspuns că „absolut, nu”.

Dl. Graham şi-a încheiat interviul într-un mod alarmant, sugerând că Statele Unite se află „pe o traiectorie de coliziune” cu Coreea de Nord.

Unii comentatori au criticat în termeni duri declaraţiile senatorului Graham pentru susţinerea unei politici „iresponsabile, periculoase şi imorale”. Daniel Larison scrie, pentru The American Conservative, că Dl. Graham nu uită doar de miile de trupe americane staţionate în Coreea de Sud ce ar deveni ţinta imediată a regimului Kim, dar şi că „politica pe care o susţine nu ar fi în fapt preemptivă, ci ar fi un atac neprovocat şi începutul unui război major”.

„Senatorul propune în mod iresponsabil o strategie ce ar conduce la moartea a sute de mii de oameni şi ar destabiliza o regiune pentru mulţi ani, iar argumentele lui pentru asta se rezumă la faptul că acest război «nu ar fi aici»”, a încheiat comentatorul american.

Donald Trump - Kim Jong Un şi riscul real al unui conflict nuclear

Într-o analiză lucidă pe această temă, Gideon Rachman atrage atenţia într-un editorial pentru Financial Times asupra posibilităţii reale a declanşării unui conflict nuclear între Statele Unite şi Coreea de Nord. Acesta notează posibilitatea ca strategia administraţiei Trump de a insinua un posibil atac preemptiv asupra Coreei de Nord ar putea determina China să forţeze regimul de la Phenian să renunţe la programul său nuclear. Însă, sugerează jurnalistul celor de la FT, la fel de reală este şi posibilitatea unui conflict nuclear în condiţiile în care actorii implicaţi interpretează greşit intenţiile celorlalţi.

„Dacă actualul Kim ajunge la concluzia că Statele Unite sunt într-adevăr pregătite să atace regimul său, acesta va fi tentat să atace primul. Motivele acestuia de a ataca repede sunt întărite de informaţiile din presa americană conform cărora strategia militară americană implică o încercare de decapitare a regimului Nord Coreean. Doctrina militară a Coreei de Nord, aşa cum a putut fi observată în recentele exerciţii, implică utilizarea iniţială a armelor nucleare pentru a evita înfrângerea sau distrugerea.”

În opinia jurnalistului britanic, într-o dilemă asemănătoare se va afla şi Dl. Trump. În situaţia foarte probabilă că regimul Kim Jong Un nu va ceda presiunilor Chinei, ce va decide atunci Dl. Trump după ce şi-a trimis puternica armadă într-un gest de forţă? Va accepta el retragerea ei şi o umilitoare înfrângere publică în ochii întregii lumi?

Deşi Dl. Trump este capabil de schimbări radicale în politică şi retorică, notează Dl. Rachman, „este la fel de posibil că Dl. Trump s-a convins singur că un atac preemptiv asupra Coreei de Nord reprezintă o alternativă viabilă. O asemenea concluzie ar fi împotriva tuturor opiniilor militare, ce susţin imposibilitatea eliminării programului nuclear înainte ca regimul Kim să poată retalia. Însă Dl. Trump poate a ajuns la concluzia că - după un start haotic al mandatului său - o intervenţie militară reprezintă cheia unei imagini câştigătoare pe care a promis-o votanţilor. (...) În plus, în cercul apropiat al preşedintelui Trump există membrii ce cred că administraţia Trump consideră optim un atac preemptiv. Dar dacă Kim Jong Un a ajuns la aceeaşi concluzie - atunci acesta va apăsa butonul nuclear primul”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite