Olandezul care vede Coreea de Nord ca destinaţie turistică, deşi a fost încarcerat un an pentru spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coreea de Nord FOTO: Korean Central News Agency AFP/Mediafax
Coreea de Nord FOTO: Korean Central News Agency AFP/Mediafax

Un olandez a stat un an după gratii într-o închisoare nord-coreeană suspectat de spionaj, după ce autorităţile s-au sesizat că a vizitat de prea multe ori o ţara.

Înainte de arestarea lui, Willem van der Bijl, patronul unui magazin de timbre din Utrecht (Olanda),  a vizitat Coreea de Nord de peste 20 de ori. Prima dată s-a dus la invitaţia Asociaţiei Filatelice din Coreea de Nord. Făcuse afaceri cu reprezentatul lor în Europa şi invitaţia a venit ca o „recompensă” pentru afacerile desfăşurate cu oficialii nord-coreeni, relatează „North Korea News”.

Van der Bijl a decis să se reîntoarcă în Coreea de Nord, fascinat fiind de frumuseţea ţării comuniste. Olandezul a fost sfătuit să-şi deschidă un magazin în ţară deoarece era foarte greu să obţină invitaţii pentru a o putea vizita. 

Pentru a oferi un motiv plauzibil filialei filatelice deschise în Coreea de Nord, Van der Bijl a început să caute parteneri de afaceri aflaţi la cât mai mare distanţă de magazin pentru a putea vizita cât mai mult ţara. Acest lucru i-a dat posibilitatea de a face peste 8.000 de fotografii şi de a interacţiona şi de a se împrieteni cu locuitorii. 

Coreea de Nord

Cei trei angajaţi ai săi şi toţi însoţitorii pe care i-a avut în călătoriile sale erau informatori ai securităţii nord-coreene. A aflat, mai târziu, că erau obligaţi să completeze rapoarte despre el, despre persoanele pe care le cunoştea în călătoriile sale şi despre toate locurile vizitate. Coreea de Nord având nevoie de investiţii străine, controlul asupra lui a fost, totuşi, destul de lejer. 

Arestarea sa a survenit în momentul în care se afla într-un hotel împreună cu un prieten. Au fost arestaţi amândoi sub acuzaţia de spionaj. „Sunt o persoană foarte optimistă şi am avut mereu impresia că mă vor elibera în scurt timp”, mărturiseşte Willem van der Bijl.

Autorităţile nord-coreene nu l-au informat niciodată cu privire la acuzaţiile concrete pentru care fusese reţinut, dar bănuieşte că a avut legătură cu prieteniile pe care le-a legat acolo. „Cred că arestarea n-a avut legătură cu «activităţile mele de spionaj», ci cu ce s-a întâmplat între mine şi toţi coreenii pe care i-am întâlnit. Voiau să ştie tot ce-mi aminteam. Cred că scopul lor era să-şi verifice rapoartele cu ajutorul mărturisirilor mele”, povesteşte Willem van der Bijl.

A fost hrănit, zi de zi, cu un fel de supă de ceapă şi cu orez fiert, fără sare, fără zahăr. A mâncat doar orezul fiert de frică să nu aibă probleme stomacale. Când a fost eliberat i-au păstrat toate bunurile, inclusiv cele peste 8000 de poze, şi i-au dat înapoi numai banii, din care păstraseră 120 de dolari pentru mâncarea primită în închisoare timp de un an.

A cunoscut multă lume în Coreea de Nord, dar Willem nu a putut să zică că a avut într-adevăr prieteni nord-coreeni. Un singur bărbat, care avea aproape 40 de ani, i-a fost apropiat. S-au văzut de multe ori şi au avut discuţii despre regimurile ambelor ţări, Olanda şi Coreea de Nord. „Tu trăieşti în sistemul tău, noi trăim în sistemul nostru, şi amândoi suntem fericiţi aşa, dar cel mai important lucru este că vom rămâne prieteni pentru totdeauna”, îi mărturisea prietenul coreean.

La un moment dat, Willem i s-a plâns prietenului său de accesul restricţionat la informaţie. Acasă, în Olanda, putea muta canalele de televiziune şi se putea informa oricând avea nevoie. Replica nord-coreeanului a fost: „Guvernul nostru poate să vadă ce vezi şi tu, dar selectează pentru noi ceea ce avem nevoie să ştim.”

image

La televiziunea naţională nord-coreeană există doar trei subiecte majore. Primul este despre liderul lor, unde şi ce a vizitat în ziua precedentă. Al doilea subiect vizează demonstraţiile din Coreea de Sud şi brutalitatea poliţiei împotriva protestatarilor. Ultimul subiect se ocupă de politica externă, dar este prezentată totdeauna într-un mod negativ: războaie, dezastre naturale, incendii.

În timpul vizitelor sale în Coreea de Nord, Willem a nimerit şi zi de alegeri. A fost foarte interesat de sistemul electoral şi a cerut să viziteze o secţie de votare. „Alegătorii intră în clădire şi arată buletinul celor două persoane care stau în spatele unui birou, li se notează numele pe o listă şi votantului i se permite să ia o hârtie din cele două grămezi care sunt pe birou. Acest lucru se petrece în faţa oficialilor şi este văzut de toţi cei prezenţi în încăpere. Un teanc de hârtii este verde, celălalt roşu şi este «alegerea liberă» a fiecărui om să ia ce culoare vrea”, povesteşte olandezul.

Willem spune că, indiferent ce a păţit acolo, i-ar plăcea să viziteze, din nou, Coreea de Nord. „Dacă aveţi şansa să vă duceţi în Coreea de Nord, n-o pierdeţi, chiar dacă veţi vedea şi veţi vizita ce vor ei să vedeţi şi să vizitaţi. Pentru mine, deşi îmi place ţara, nu reprezintă un mod corect de a-ţi trăi viaţa.”

Willem van der Bijl

  Willem van der Bijl FOTO: NKNews

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite