FOTO/VIDEO Oraşele şi mall-urile fantomă ale Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcarea din faţa parcului de distracţii abandonat „Wonderland“ din Beijing. FOTO Reuters
Parcarea din faţa parcului de distracţii abandonat „Wonderland“ din Beijing. FOTO Reuters

În timp ce creşterea economică încetineşte, investiţiile uriaşe ale Chinei din infrastructură sunt din ce în ce mai greu de susţinut, lăsând un şir de proiecte ambiţioase – oraşe, mall-uri şi parcuri tematice – goale şi părăsite.

Investiţiile în infrastructură aproape că se ridică la valoarea PIB-ului Chinei, ţara ajungând să construiască, în ultimul deceniu, o Romă la fiecare două luni.  În plus, cu o forţă de muncă atât de mare este destul de greu să se frâneze acest ritm, când creşterea încetineşte, iar oferta depăşeşte cererea.

 „În fiecare an, în China intră pe piaţa muncii între şapte şi opt milioane de oameni, aşa că trebuie să le dai ceva de făcut, ca să menţii legitimitatea guvernului. Poate că în urmă cu 10-15 ani construiau lucruri care aveau sens, precum drumuri, căi ferate, staţii, dar acum au ajuns în punctul în care se investeşte de dragul de a se investi“, a declarat Kevin Doran, managerul unui fond de investiţii din Marea Britanie, pentru BBC.
 
Publicaţia citată a identificat cinci dintre proiectele măreţe ale Chinei care au dat greş.

Noul oraş Chenggong, din provincia Yunnan

„În Chenggong sunt mai mult de 100.000 de apartamente noi, neocupate“, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

Conceput ca un punct de lărgire a oraşului Kunming, care numără şase milioane şi jumătate de locuitori, Chenggong a început să se contureze în 2003. S-au înmulţit blocurile înalte cu apartamente, dar în prezent locul este încă pustiu, deşi au existat încercări ale autorităţile de a atrage rezidenţi.

Jurnalistul italian Matteo Damiani a vizitat de mai multe ori „oraşul fantomă“ şi nu a găsit decât câţiva studenţi, muncitori şi oameni de pază. „Suburbiile, dar şi centrul oraşului sunt goale. Există un stadion mare, mall-uri şi sute de clădiri terminate, dar abandonate. Chiar şi zona luxoasă, destinată vilelor, e pustie“, declară el.

Despre Chenggong se spune că este unul dintre cele mai mari oraşe abandonate din Asia.



New South China Mall din regiunea Dongguang

Acest complex este cel mai mare mall abandonat din lume, având o suprafaţă de circa 600.000 de metri pătraţi,şi se află în oraşul Dongguang, ce are o populaţie de zece milioane de locuitori.

Oricine ar fi îndreptăţit să creadă că la o asemenea populaţie, mall-ul ar avea un mare succes, doar că multe dintre cele 1.500 de magazine ale sale au rămas goale încă de la deschiderea din 2005.

Principalul factor care contribuie la lipsa de populare a centrului comercial este faptul că a fost construit în mijlocul pustietăţii, iar transportul până acolo e dificil.

„Este o clădire în care se observă că a existat o oarecare activitate, deşi destul de mică, dar acum este ca un oraş pustiu. Puţinele magazine sunt lipsite de cumpărători. A fost destul de amuzant să vad afişe promoţionale pe care apăreau copii caucazieni“, notează bloggerul Mathilde Teuben.

Totuşi, site-ul mall-ului scrie că „este un miracol al istoriei comerciale“, ceea ce sugerează că succesul este undeva în viitor.

Parcul de distracţii Wonderland din oraşul Nankou
 
Pentru acest parc tematic din nordul capitalei Beijing, viitorul nu este cel promis cu 20 de ani în urmă. Castelele în stul Disney şi zidurile medievale stau abandonate, în timp ce fermierii din zonă cultivă nestingheriţi pământul din jurul clădirilor goale.

La mijlocul anilor '90, dezvoltatorii au promis să construiască cel mai mare parc de distracţii din Asia, însă proiectul a fost abandonat din cauza unei dispute legate de drepturile de deţinere a terenului. Potrivit localnicilor citaţi de presa chineză, parcul atrage vizitatori, dar nu din categoria vizată de dezvoltatori – de acest loc sunt atraşi studenţi, fotografi şi artişti din Beijing, aflaţi în căutarea unei ruine culturale.

chenggong



Oraşul Thames, Shanghai

Fotografii care vin să viziteze acest oraş care reprezintă o „clonă“ a unui oraş englezesc nu sunt atraşi de ruine, ci îi însoţesc pe tinerii însurăţei veniţi să se pozeze în faţa clădirilor în stil „Tudor“  şi a cabinelor roşuu de telefon. Suburbia din Shanghai se laudă cu o piaţă, un castel, o biserică neo-gotică, străzi pietruite, un pub, case în stil georgian şi statui ale unor personaje cunoscute precum Winston Churchill, James Bond sau Harry Potter.

„Oraşul este asemenea unuia părăsit, cu magazine goale şi străzi nefolosite“, scrie Business Insider.

Însă poate că nu a fost o investiţie total inutilă, pentru că apartamentele s-au vândut repede, cumpărătorii privindu-le ca pe o investiţie sau ca o a doua casă. Acest lucru i-a determinat pe constructori să plănuiască începerea construirii unui al doilea oraş de tip englezesc lângă Beijing.

castel



Districtul financiar Yujiapu, Tianjin

E sigur că se poate copia un oraş mic englezesc, dar ce putem spune despre „clonarea“ Manhattan-ului? Dacă dezvoltatorii chinezi îşi urmează planul, numele de Yujiapu va fi sinonim cu finanţele internaţionale în cel mult un deceniu. Ei declară că au pus bazele celei mai mari zone financiare, în mahalaua din nordul oraşului-port Tianjin. Autorităţile plănuiesc ca districtul financiar Yujiapu să devină, peste zece ani, unul dintre cele mai mari districte financiare din lume.

„Tianjin va avea în curând spaţii de birouri care, la actuala rată de absorbţie, vor avea nevoie de un sfert de secol pentru a fi ocupate“, scrie revista Forbes.

oras
centru financiar china
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite