Asia

articolul anterior articolul urmator

Organe la ofertă: Un rinichi „românesc”, mai scump decât unul „indian” dar mai ieftin decât unul „turcesc”

2
1 Aug 2012 15:55:04
Autor: Noémi Varga
Vânzarea unui rinichi în India este văzută ca o oportunitate de îmbogăţire FOTO: Deutsche Welle
Vânzarea unui rinichi în India este văzută ca o oportunitate de îmbogăţire FOTO: Deutsche Welle

Traficul ilegal de organe a luat amploare pe Glob, existând o cerere crescută venită din partea bogaţilor şi o ofertă consistentă a săracilor care acceptă sacrificiul pentru a supravieţui sau chiar pentru a se îmbogăţi.

Wiru are doar 12 ani şi trăieşte într-un sătuc din India, situat la trei ore de Delhi. La o vârstă atât de fragedă, el lucrează la o fabrică unde lipeşte genţi Gucci pentru 2.500 de rupii pe lună, echivalentul a 37 de euro. Are o normă de 200 de genţi pe zi pe care trebuie să o îndeplinească dacă nu vrea să aibă problemă cu angajatorul.

Micul Wiru are un ideal comun multor alţi copii indieni. El are şi un plan bine stabilit pentru a-şi îndeplini visul: „Când voi fi mare, voi fi bogat. Îmi voi vinde un rinichi şi nu voi mai fi nevoit să mai muncesc vreodată”.

În acest sens, Wiru are un exemplu în familie: tatăl său. El a acceptat să-şi scoată un rinichi şi să-l vândă cu 55.000 de rupii, echivalentul a 800 de euro. Pentru indienii sănătoşi, o astfel de oportunitate este mană cerească.

În ciuda faptul că traficul ilegal de organe a fost interzis iar cei care îl practică riscă o pedeapsă cu închisoarea de la doi la cinci ani, fenomenul este infloritor în India, cu atât mai mult cu cât sunt şanse reduse de a fi prins.

La mare căutare în India sunt rinichii. Antropologul Nancy Scheper-Hughes a atras atenţia, în publicaţia de specialitate „The Lancet”, că există chiar şi fenomenul de turism medical în scopul obţinerii organelor umane, favorizat tocmai de costurile scăzute din această ţară.

Între timp, dealerii de organe din Statele Unite ale Americii pot câştiga peste 24.000 de euro (30.000 de dolari) dintr-o singură tranzacţie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că din totalul transplanturilor efectuate în 2007 aproximativ 5% au implicat organe de contrabandă. Cifra înseamnă de fapt 20.000 de rinichi cumpăraţi de pe piaţa ilegală, informează Deutsche Welle. În prezent, doar în Europa, 40.000 de persoane sunt pe listele de aşteptare pentru un transplant de rinichi.

Friedrich Breyer, economist sanitar şi profesor la Universitatea din oraşul german Koblenz, avertizează că „traficul de organe este o formă de exploatare a oamenilor săraci, mai ales a celor din ţările lumii a treia. Sunt mii de persoane din Pakistan şi din Filipine care şi-au vândut rinichii iar acum trag ponoasele”.

Însă, micuţului Wiru care lipeşte genţi Gucci în India nu-i pasă.  „Aş vrea să construiesc o casă cu banii câştigaţi de pe rinichi şi să nu mai fiu nevoit să muncesc”, spune copilul în vârstă de 12 ani, care deocamdată nu-şi dă seama că visul său este, cel mai probabil, nerealist dar cu siguranţă  fatal.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ivan Tiberius
1.08.2012, 21:48:49

E dezastruos. Insa oamenii disperati sa scape de saracie, apeleaza la astfel de practici. Acum glumin putin, cam prea ieftin rinichiul in India. :) Acel baiat are ca scop cand va creste sa isi vanda un rinichi..e de rau. Nu e bine ce se intampla. :(

Akki12 Avneesh
17.05.2019, 14:44:21

Hi everyone if you are connect the window10 then you have achieved the right views on demand at the right time and more user are apply http://fixwindows10connections.com to go the website and you have connect the easily.