Asia

articolul anterior articolul urmator

Ororile Vietnamului: Fetiţa arsă cu napalm a finalizat ultimul tratament, la 50 de ani de la atac

4
2 Jul 2022 10:41:20
Autor: Afrodita Cicovschi
Phan Thi Kim Phuc, în 2022, în faţa fotografiei celebre care o arată fugind îngrozită după ce a fost arsă de napalm, în timpul războiului din Vietnam FOTO: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
Phan Thi Kim Phuc, în 2022, în faţa fotografiei celebre care o arată fugind îngrozită după ce a fost arsă de napalm, în timpul războiului din Vietnam FOTO: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Phan Thi Kim Phuc, a cărei fotografie a devenit simbolul ororilor războiului din Vietnam, a încheiat ultimul tratament pentru arsuri, la 50 de ani după ce satul ei a fost atacat cu napalm, informează The Guardian.

Phuc a fost fotografiată la vârstă de 9 ani, dezbrăcată şi ţipând de durere, după ce satul ei a fost atacat cu napalm de un avion Skyraider din Vietnamul de Sud. Nick Ut, fotograful care a realizat fotografia faimoasă în iunie 1972, a urcat-o pe Phuc în maşina sa şi au plecat să caute îngrijiri medicale, scrie The Guardian.
 
Copilul a petrecut peste un an în spital, recuperându-se de pe urma atacului, şi a trăit apoi cu dureri constante şi libertate de mişcare limitată. Săptămâna aceasta, Phan Thi Kim Phuc a încheiat a 12-a şi ultima runda de tratament cu laser la un institut din Miami.
 
În Miami, ea l-a întâlnit pe Nick Ut, fotograful care a primit premiul Pulitzer pentru fotografia pe care a realizat-o la vârsta de 21 de ani şi pe care Phuc îl considera salvatorul ei.
 
Phan Thi Kim Phuc, acum în vârstă de 59 de ani, spune că a urât la început fotografia şi se simţea ruşinată pentru că apare dezbrăcată, întrucât napalmul îi arsese hainele de pe corp. În anii de după atac, a avut tendinţe sinucigaşe pentru că a rămas traumatizată şi s-a confruntat cu dureri fizice groaznice.
 
Phuc s-a mutat în Canada în anii '90 şi a înfiinţat Fundaţia Internaţională Kim, care oferă asistenţă medicală şi sprijin copiiilor afectaţi de război.
 
Într-un interviu acordat CBC luna trecută, ea a spus că nu se mai consideră o victimă a războiului, ci o supravieţuitoare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Buch
2.07.2022, 10:50:33

"Phan Thi Kim Phuc, a cărei fotografie a devenit simbolul ororilor războiului din Vietnam, a încheiat ultimul tratament pentru arsuri, la 50 de ani după ce satul ei a fost atacat cu napalm, informează The Guardian." Da cine putea sa faca astfel de orori naziste ? Sper ca sunt toti alaturi de Hitler cei care au facut asa ceva !

-12 (14 voturi)
Buch
2.07.2022, 10:58:02

Ce mi se pare Fake News la stirea asta e ca nu apare nicaieri denumirea : Porc American !

-12 (14 voturi)
Vasile Naftuli
2.07.2022, 14:45:43

Napalmul ăla a avut urmări pe durată foarte lungă, era un napalm „democrat”.

Bulangiuu
2.07.2022, 17:05:01

Păi cine a dat cu napalmul? Nu Americanski? De ce nu se menționează autorul masacrului? Ca să rămânem proști? Ces cu știrile astea imconplete?

+1 (1 vot)
Modifică Setările