Asia

articolul anterior articolul urmator

Pandemia de COVID-19 a slăbit influenţa Chinei în regiunea indo-pacifică, unde există un risc „semnificativ” de război

4
5 Dec 2021 16:57:24
Autor: Cristina Ene
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Pandemia a slăbit influenţa Chinei în regiunea indo-pacifică, în timp ce adâncirea incertitudinilor în materie de securitate prezintă un risc „semnificativ” de război, se arată într-un raport al Institutului Lowy, un centru de reflecţie din Sydney, relatează Reuters.

Aliaţii regionali ai SUA şi puterile echilibrante cheie precum India sunt mai dependente ca niciodată de capacitatea şi disponibilitatea americană de a susţine o contrapondere militară şi strategică ca răspuns la ascensiunea Chinei arată centrul de reflecţie australian.
 
La rândul său, Beijingul a căutat să convingă ţările sud-asiatice să nu se alăture coaliţiei SUA, în timp ce şi-a reînnoit schimburile militare cu Rusia şi Pakistan dar şi cu Coreea de Nord, şi punând astfel bazele unui trio formidabil al puterilor nucleare aliniate cu China în regiune.
 
„Rămâne o problemă deschisă măsura în care echilibrul de putere militară rezultat contribuie sau nu la descurajarea şi stabilitatea strategică în regiunea indo-pacifică.
 
Profunzimea ostilităţilor, întinderea competiţiei SUA-China ca şi prezenţa unor multiple  potenţiale puncte eruptive înseamnă un risc de război semnificativ”, se arată în raportul Institutului Lowy.
 
Pandemia de COVID-19 a subminat prosperitatea regională, slăbind puterea de influenţă a Chinei.
 
„Este acum mai puţin probabil ca Beijingul să treacă în faţa competitorului ei de acelaşi nivel în ceea ce priveşte o influenţă largă până la finele deceniului - ceea ce sugerează că nu există nimic inevitabil cu privire la ascensiunea Chinei în lume. Pare destul de improbabil să ajungă la nivelul de dominaţie de care a fost capabilă SUA”.
 
Centrul australian de reflecţie a precizat că Australia - ale cărei relaţii cu China s-au deteriorat considerabil în ultimii ani - a fost mai eficientă decât majoritatea partenerilor SUA în a atenua puterea în creştere a Chinei, însă dependenţa ei de Washington a tot crescut.
 
În 2018, Australia a interzis gigantului Huawei accesul la reţeaua de telecomunicaţii 5G. Relaţiile s-au înrăutăţit anul trecut după ce Canberra a cerut o investigaţie independentă asupra originilor pandemiei iar China a răspuns cu o serie de represalii comerciale.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

echi
5.12.2021, 20:44:03

Pe scurt, masurile luate de USA impotriva Chinei, au inceput sa functioneze. Stai sa vezi cand or incepe sa mute o parte din productie de acolo, ce miscari sociale va avea Xi in brate, de o sa-i paleasca steaua aia rosie de pe steag!

0 (2 voturi)
Emmanuel Goldstein
5.12.2021, 21:38:36

Chinezii si.au dat seama de ceva vreme ca o economie bazata pe exporturi de produse ieftine are dezavantaje majore ( forta de munca prost platita, la mana crizelor si partenerilor, poluare excesiva etc.) A inceput orienteaza pe conumul intern. Au inceput sa schimbe industria ( acesta este si motivul restrictiilor de energie) si sa se orienteze spre consumul intern. Razboaiele cimerciale si problemele cu Australia ( cel Mai mare furnizor de materie prima de la carbune la aur) grabesc procesul. China este challagerul, iar us vrea sa.si mentina dominatia. Asta implica faulturi la Tesla Gucci, repectiv Huawei Ambele proiecte sunt de succes cel American care a ajuns in 300 de ani de la 0 to hero, dar si cel Chinez care a reusit sa eradicheze saracia crunta in doar o generatie. Va urma...

+9 (9 voturi)
Vasile Naftuli
5.12.2021, 21:04:16

Deci covidul și-a făcut datoria.

-9 (9 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
6.12.2021, 11:06:16

"Pandemia a slăbit influenţa Chinei în regiunea indo-pacifică"...dar mai departe nu spune cum anume a slabit. Un lucru e sigur. Politica "defectuoasa" a presedintelui Xi a dus la indepartarea vecinilor, a dus la o cursa a inarmarii. India, Vietnam, Filipine, Indonezia...etc...vad in China un agresor si se inarmeaza la un nivel nemaivazut.

-9 (9 voturi)
Modifică Setările