Papa Francisc a sosit în Thailanda, prima etapă a turneului său asiatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc a sosit miercuri în Thailanda, prima etapă a periplului său asiatic, care include şi Japonia, un turneu axat pe dialogul interreligios şi eliminarea armelor nucleare, relatează AFP.

Avionul Papei Francisc - primul lider de la Vatican care vizitează după mai bine de 30 de ani aceste două ţări cu o populaţie catolică neînsemnată - a aterizat la scurt timp după ora locală 12.00 (07.00 ora României) pe aeroportul internaţional Don Muang din Bangkok, potrivit unul jurnalist AFP prezent la bord.

Tot un zâmbet, Francisc a fost primit de vicepremierul thailandez Somkid Jatusripitak şi ministrul de Externe Don Pramudwinai.

Verişoara sa Ana Rosa Sivori, misionară de peste 50 de ani în regat, a fost de asemenea prezentă la ceremonia de întâmpinare.

„Mi-a spus: «Sunt bucuros să te văd şă că poţi să îmi traduci»“, a declarat ea.

Zeci de tineri cu steagurile Thailandei şi Vaticanului în mână l-au salutat pe Francisc.

Imagine indisponibilă

Papa Francisc, însoţit de verişoara sa insotit Ana Rosa Sivori FOTO EPA-EFE

Papa a plecat apoi la Ambasada Vaticanului, situată în centrul capitalei Bangkok, unde va fi cazat pe perioada şederii în Thailanda.

Într-un mesaj transmis thailandezilor înainte de a porni în călătorie, Francisc, în vârstă de 82 de ani, şi-a exprimat aprecierea faţă de „o naţiune multietnică“ care „a muncit intens pentru promovarea armoniei şi coexistenţei paşnice, nu doar între locuitorii săi, ci în toate regiunile din Asia de Sud-Est“.

Thailanda şi Japonia au fost evanghelizate de către misionari iezuiţi la mijlocul secolului al XVI-lea, dar catolicii din aceste ţări sunt ultraminoritari.

Imagine indisponibilă

Simpatizanţi ai Papei Francisc adunaţi în faţa ambasadei Vaticanului din Thailanda FOTO EPA-EFE

Liderul Bisericii Catolice a mai spus că speră „să consolideze legăturile de prietenie“ cu populaţia budistă. 

Joi, Francisc se va întâlni cu cel de-al XX-lea Patriarh Suprem, Somdej Phra Maha Muneewong, într-un loc simbolic pentru budişti, religie practicată de 95% din populaţia regatului.

Vizita în Thailanda mai prevede întrevederi private cu premierul Prayut Chan-O-Cha şi cu regele Maha Vajiralongkorn.

La finalul vizitei, Francisc va celebra o liturghie pe marele stadion din Bangkok. Circa 50.000 de credincioşi catolici au venit deja la Bangkok pentru această liturghie.

Ziua de vineri va fi consacrată întâlnirilor cu preoţi, clerici şi episcopi thailandezi, dar şi unei alte slujbe, la Catedrala din Bangkok, dedicată în special tinerilor.

Sâmbătă, suveranul pontif se va deplasa în Japonia.

El şi-a exprimat în repetate rânduri fascinaţia pentru arhipelagul nipon, unde în tinereţe spera să ajungă misionar. A renunţat la acest proiect din cauza unei intervenţii chirurgicale la un plămân.

Punctul culminant al călătoriei sale în Japonia va avea loc duminică, o zi-maraton, când va merge la Nagasaki şi la Hiroshima, unde 74.000 de persoane, respectiv 140.000 au murit în două atacuri nucleare lansate de americani la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu prilejul acestor deplasări, Papa Francisc urmează să lanseze un apel în favoarea unor măsuri concertate pentru eliminarea totală a armelor nucleare. „Utilizarea armelor nucleare este imorală“, a avertizat el într-un mesaj video transmis luni poporului japonez.

Papa Francisc este primul suveran pontif care vizitează aceste două ţări din Asia după Ioan Paul al II-lea, care a vizitat Japonia în 1981, iar Thailanda în 1984, notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite