Paradă militară în Piaţa Kim Ir Sen din Phenian cu o zi înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice în Sud VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paradă militară la Phenian
Paradă militară la Phenian

Coreea de Nord a organizat joi o defilare militară la Phenian, o demonstraţie de forţă cu 24 de ore înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă în Coreea de Sud, relatează AFP.

Această ţară izolată şi dotată cu arma nucleară profită din plin de expunerea mediatică oferită de JO de la Pyeongchang, trimiţând în Sud artişti, sute de majorete şi pe sora liderului Kim Jong-un.

Însă, în imagini postate online de Phenian se pot vedea camioane pline de militari părăsind centrul oraşului, salutând mulţimea dezlănţuită, după ce au partiicipat la defilare. Ele erau urmate de tancuri şi alte vehicule.

Spre deosebire de ultima defilare militară din aprilie 2017, televiziunea oficială nord-coreeană nu a difuzat-o şi pe aceasta în direct.

”Am aflat că Nordul a organizat o defilare militară în Piaţa Kim Ir Sen, la Phenian”, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală sud-coreeană.

Nordul a anunţat luna trecută că va sărbători anul acesta cei 70 de ani de la înfiinarea armatei sale pe 8 februarie şi nu pe 25 aprilie.

Ştirea a luat capitalele străine din scurt, după spectaculosul reviriment diplomatic declanşat de Phenian la începutul lui ianuarie.

Potrivit unor analişti, Nordul intenţionează, prin această dublă abordare să-şi normalizeze statutul de ”stat nuclear de facto”, să încerce să obţină o îmblânzire a sancţiunilor anunţate şi să mai bată un cui în relaţiile dintre Seul şi Washington.

Phenianul este vizat de multiple serii de sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU, din cauza programelor sale nuclear şi balistic. Anul trecut, Nordul a tras trei rachete balistice intercontinentale (ICBM) capabile să atingă teritoriul continental al Statelor Unite şi a efectuat al şaselea test nuclear, cel mai puternic de până în prezent.

    

”NORDUL NU CREŞEŞTE”

De obicei, defilările militare nord-cooreene adună mii de militari, care mărşăluiesc ţanţoş, şi sute de vehicule blindate, iar punctul culminant este o paradă cu rachete în Piaţa Kim Il Sung - arme scrutate îndaproape de către observatori, în căutarea progreselor tehnologice ale Nordului.

Însă nimic din toate acestea nu s-a reperat pe imagini din satelit de la repetiţiile defilării, potrivit respectatului site american 38 North.

Nordul invită, de obicei, sute de jurnalişti străini la aceste manifestaţii, ceea ce nu s-a întâmplat de această dată, poate un semn al faptului că ar intenţiona să păstreze controlul asupra percepţiei evenimentului.

Delegaţia nord-coreeană la JO va fi condusă de Kim Yong-nam, care ocupă funcţia onorifică de şef al statului. Din ea face parte şi sora lui Kim Jong-un, Kim Yo-jong, un personaj tot mai influent la vârful puterii nord-coreene.

Potrivit ministrului sud-coreean al Unificării, delegaţia urmează să aterizeze vineri pe aeroportul de la Incheon, în apropiere de Seul.

Vicepreşedintele american Mike Pence, aşteptat la rândul său, joi, în Coreea de Sud, va asista de asemenea la ceremonia de deschidere a JO la Pyeongchang.

El ar putea, astfel, să se afle în aceeaşi încăpere cu Kim Yong-nam în cursul recepţiei dinainte, a liderilor. Acest lucru ar putea să însemne o întâlnire la nivel foarte înalt între două ţări ai căror lideri au schimbat anul trecut insulte personale şi ameninţări apocaliptice.

Însă Cho Yong-sam, un oficial de rang înalt de la Ministerul nord-coreean de Externe, a exclus orice întâlnire cu autorităţile americane.

”Nu avem cea mai mică intenţie să ne întâlnim cu responsabili americani în timpul vizitei noastre în Sud”, a declarat el potrivit KCNA. ”Nu am cerşit niciodată un dialog cu Statele Unite şi nu o vom face vreodată”.

”OSTATIC”

El nu a exclus, însă, în mod oficial, o eventuală întâlnire şi nici Pence nu a făcut-o.

Pence tocmai a atacat dur Phenianul, anunţând la Tokyo că Washingtonul se pregăteşte să dezvăluie sancţiunile economice ”cele mai dure” impuse vreodată Nordului.

”Noi nu vom permite propagandei Coreei de Nord să ia ostatic mesajul şi imaginea Jocurilor Olimpice”, a subliniat el.

Însă a lăsat uşa deschisă unor eventuale întevederi. ”Ar putea să existe o posibilitate de întâlnire cu nord-coreeni”, a declarat el joi, înainte să plece din Japonia. ”Va trebui să aşteptăm să vedem ce se va întâmpla exact”.

JO se ţin la doar 80 de kilometri sud de Zona Demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula.

Jocurile au permis delanţarea unei apropieri rapide între cele două tabere, după doi ani de tensiuni puternice. Însă unii analişti consideră că această ”încălzire” are puţine şanse să dureze după competiţiile sportive.

”Noi nu ne vom servi de festivităţi sportive ca JO în scopuri politice”, a dat asigurări Cho.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite