Pariul strategic al Chinei în privinţa giganţilor tehnologici. Poate ajunge Beijingul lider în domeniu scoţând din joc antreprenori precum Jack Ma?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

China şi-a pus la punct campionii tehnologici după ce i-a luat în vizor pentru practici anticoncurenţiale, monopol şi încălcări ale reglementărilor în domeniul financiar. Cofondatorul Alibaba a primit o amendă de 2,3 miliarde de euro şi chiar preşedintele chinez a blocat listarea la bursă a fintech-ul afiliat Ant Group. Strategia Beijingului riscă să sufoce spiritul antreprenorial, un factor important în ascensiunea rapidă a economiei chineze.

China şi-a luat în vizor giganţii digitali pentru politici neconcuraţiale, o mişcare pe care preşedintele chinez Xi Jinping a descris-o ca necesară pentru menţinerea „stabilităţii sociale”, impunând reglementări mai stricte asupra comportamentului de risc în sectorul bancar - mai mult de 600 de miliarde de dolari au fost rupţi din valoarea acţiunilor companiilor tehnologice în ultimele luni.

„Atmosfera ce planează asupra peisajului tehnologic e tot mai toxică”, spune Alex Capri,, cercetător consultant la Hinrich Foundation. După ce miliardarul Jack Ma a criticat reglementările învechite în sectorul financiar şi a acuzat „mentalitatea de amanet” a statului chinez a fost scos din scenă şi a dispărut la propriu din public o vreme - a fost începutul - cei văzuţi ca nişte  vedete rock, ce păreau de neatins sub statul comunist se clatină sub avântul reglementării, combinat cu furia din ce în ce mai mare asupra bogăţiei lor, acumulată pe spatele unor angajaţi exploataţi fără scrupule, scria Time citat de RFI.

E o strategie riscantă pentru Beijing, scrie CNN într-o analiză referitoare la şansele Chinei de a deveni o putere tehnologică mai mare ca SUA în viitor - îşi poate îndeplini obiectivele ambiţioase dacă pune frână giganţilor tehnologici?

Avertizate de umilirea publică a lui Ma şi de autorităţile de reglementare chineze, ceilalţi giganţi digitali au dat semnale de retragere - la doar 38 de ani, Zhang Yiming, fondatorul ByteDance, a anunţat că se retrage din poziţia de CEO pentru a se ocupa de alte proiecte ale companiei.

Sectorul antreprenorial privat a jucat un rol cheie în tranziţia Chinei de la o ţară săracă la una din cele mai puteri economie şi forţe în domeniul tehnologiei - în doar câteva decenii - or, frânarea lui pune la risc ambiţiile Chinei şi realizările de până acum.

O economie controlată de stat

Jack Ma, o voce în domeniu, a fost umilit public şi afacerile sale au avut de suferit după ce a pus la îndoială eficienţa statului chinez.

„În parte, stoparea companiilor de internet e motivată de dorinţa de a reduce riscul financiar, cum  a fost cazul activităţilor de creditare ale ANT”, spune Nicholas Lardy,  cercetător la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională (PIIE). Anul trecut reţinuse 2,15 trilioane de yuani (333 miliarde de dolari) în credite de consum şi pentru companii mici.

Un alt motiv, spune cercetătorul, este reducerea „surselor alternative de putere” care ar putea pune în pericol „dominaţia Partidului Comunist”.

Controlul mai strâns exercitat de Beijing are la bază convingerea că economia planificată este mai eficientă decât cea  bazată pe piaţa liberă în acelaşi timp în care conservă şi puterea cuprinzătoare a Partidului Comunist, scrie CNN.

„Liderii companiilor tehnologice şi-au mărit prea mult puterea pentru confortul lui Xi.”, spune Steve Tsang, directorul SOAS China, un institut de cercetare de la Universitatea din Londra,adăugând că birocraţii iau măsuri astfel încât să asigure conducerea partidului şi pe XI că puterea corporaţiilor e în mâna protejaţilor.

 

O balanţă instabilă a puterii

Totuşi giganţii digitali nu au dorit în mod necesar să încline balanţa puterii - Alibaba a lucrat cu guvernul pentru iniţiativa Rural Taobao prin care fermierii au fost ajutaţi să-şi vândă produsele online la oraşe şi a dezvoltat cu finanţare guvernamentală aplicaţia Xuexi Qiangguo care educă despre filosofia politică a lui Xi.

„Toţi aceşti giganţi tehnologici - - în ciuda caracterului privat- au cultivat proximitatea faţă de guvern care probabil a indus ideea unor relaţii de putere echilibrate”, spune Sonja Opper, de la Universitatea Bocconi (Italia), specializată în economia Chinei.

Antreprenorii tehnologici chinezi sunt reprezentaţi în cercurile de putere ale Partidului Comunist - Pony Ma, fondatorul Tencent, şi Lei Jun, fondatorul Xiaomi, sunt membri în Congresul Popular Naţional. Jack Ma este membru în Partidul Comunist.

„Partidul i-a cultivat ca pe nişte staruri rock şi i-a cooptat în Congresul Popular Naţional (un fel de parlament)”, a spus Opper, explicând că aceşti antreprenori „au prins a se simţi în siguranţă în virtutea puterii lor economice şi vizibilităţii globale.

„Apoi au căpătat o voce critică tot mai pronunţată şi au început să semene cu cei care pot pune la îndoială sistemul de gândire”, a spus cercetătoarea adăugând că interesul fundamental al guvernului chinez rămâne controlul.

Strategie riscantă

La baza ascensiunii rapide şi aproape miraculoase a Chinei ca un lider tehnologic se află o slăbire a controlului la sfârşitul anilor 1970 şi introducerea unei politici de piaţă liberă în multe sectoare economice. Industria tehnologică a avut mână liberă să acumuleze capital peste graniţe şi pariurile timpurii s-au dovedit de succes.

Dar în prezent investitorii pot fi reticenţi să investească în companii chineze având în vedere ingerinţa statului mai ales că proiectele tehnologice sunt dezvoltate pe termen lung.

Alibaba a pierdut mai mult de 240 de miliarde de dolari în capitalizare de piaţă din noiembrie, când guvernul a blocat Oferta Publică Iniţială a fintech-ului Ant Group care a fost supus restructurării. Tencent a văzut evaporându-se 173 miliarde de dolari în valoare de piaţă de la un vârf atins în ianuarie.

Sectorul antreprenorial privat contribuie cu aproape 60% din PIB şi angajează 80% din forţa de muncă din domeniu. Dar e clar că Xi vrea ca acesta să joace un rol secundar, de suport, scrie CNN.

„E un paradox”, spune Lardy de la PPIE - Xi vrea ca statul să joace un rol mai mare ca să accelereze lucrurile. Totuşi, ca să transforme China în lider tehnologic până în 2035 şi o superputere tehnologică până în 2050 , ar trebui să se bazeze pe puterea de dezvoltare a companiilor private care sunt lideri în inovaţie - Alibaba şi Huawei sunt primii doi investitori în cercetare din China.

Au putut face asta pentru că au dispus de mai multă libertate decât întreprinderile de stat.

Supraîncredere

„Avantajul nostru superior este că sistemul socialist ne permite să ne concentrăm resursele pentru a îndeplini proiecte mari”, a spus Xi citat în People's Daily,.

Dar Beijingul şi-ar putea pune o încredere prea mare în strategia sa economică de sus în jos.

„E o strategie care prioritizează obiectivele pe termen scurt dicate de controlul politic în dauna creşterii pe termen mediu şi lung. Întreprinderile de stat nu vor putea umple golul având în vedere motivaţiile financiare mai mici şi structurile strânse de control”.

Companiile de stat sunt cunoscute pentru ineficienţă şi sunt responsabile de 70% din datoriile corporative din China din afara sectorului financiar.

„Xi duce China pe un drum mai riscat decât alternativa”, spune Tsang de la SOAS.

În decembrie anul trecut Administraţia de Stat pentru Reglementarea Pieţei (SAMR) a anunţat deschiderea unei investigaţii antimonopol asupra Alibabai şi în aceeaşi lună a suspendat ieşirea pe bursă a Ant, filiala tehno-financiară a Alibaba, care era aşteptată să fie cea mai mare din istorie, cu venituri estimate la 37 miliarde de dolari. Potrivit SAMR, Alibaba a buzat de poziţia sa dominantă pentru a obliga furnizorii să o aleagă în locul altor platforme de pe piaţă, în acest fel "violând atât drepturile acestora cât şi pe cele ale consumatorilor". Aceste practici, subliniază reprezentanţii autorităţii, "nu respectă legile antimonopol chineze, împiedicând libera circulaţie a bunurilor, şi încalcă interesele de afaceri ale furnizorilor".

Mărirea şi decăderea lui Jack Ma, fondatorul Alibaba. China anchetează practicile monopoliste ale gigantului comerţului online

Cine este cel mai bogat om din China după ce şeful Alibaba a intrat în dizgraţia liderilor comunişti

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite