Pe urmele coronavirusului. Provocările misiunii OMS în China VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei zece anchetatori internaţionali ai OMS au ajuns la Wuhan la mijlocul lunii ianuarie şi după o perioadă de carantină au început joi investigaţiile în primul oraş din lume plasat în carantină pe 23 ianuarie 2020
Cei zece anchetatori internaţionali ai OMS au ajuns la Wuhan la mijlocul lunii ianuarie şi după o perioadă de carantină au început joi investigaţiile în primul oraş din lume plasat în carantină pe 23 ianuarie 2020

Misiunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) tocmai şi-a început ancheta în oraşul chinez Wuhan, considerat punctul de plecare al epidemiei.Potrivit Reuters, OMS nu a furnizat detalii cu privire la itinerariul misiunii, deşi conducătorul echipei declara în noiembrie că va merge probabil la piaţa engros a fructelor de mare, unde au fost detectate primele cazuri.

Echipa, formată din experţi independenţi, urmează să rămână încă două săptămâni în China, care a luat măsuri stricte, inclusiv reducerea drastică a sosirilor internaţionale, pentru a stopa răspândirea coronavirusului. China a avut de luptat cu o serie de focare locale în ultima lună.

După cum transmite CNN, inspectorii au sosit pe teritoriul chinez la 14 ianuarie după tot felul de tergiversări. Ei, au fost nevoiţi să respecte cu scrupulozitate carantina.

"Ieşirea din hotel a celor 13 membri ai echipei a fost transmisă în direct la televizor: ei purtau măşti şi au intrat într-un microbuz alb, în ​​care bagajul lor fusese deja încărcat de angajaţi care purtau salopete de protecţie".

Dar, după cum precizează CNN, multe vor depinde de cooperarea autorităţilor chineze. Ştergerea fără explicaţii, în urmă cu zece zile, a unui grup de pe reţeaua socială chineză WeChat, alcătuit dintr-o sută de rude ale unor oameni care au murit de Covid-19, dintre care unii au cerut să întâlnească echipa, nu este de cel mai bun augur .

BBC aminteşte că anchetatorilor internaţionali li s-a refuzat intrarea în China după ce un membru al echipei a fost întors înapoi şi un altul a rămas blocat în zona de tranzit.

Beijingul a spus mai târziu că este o neînţelegere.

Presa controlată de stat a sugerat recent că pandemia ar fi putut începe în afara Chinei - Spania, Italia sau chiar SUA - şi a susţinut, de asemenea, că virusul a intrat în ţară prin importuri de alimente congelate, deşi experţii au pus la îndoială acest lucru.

South China Morning Post, ziar din Hong Kong, scrie că există îndoieli cu privire la accesul care-i va fi permis echipei OMS la anumite locaţii şi la datele colectate de oamenii de ştiinţă chinezi.

Mandatul echipei vine pe fundalul mai multor teorii controversate despre focar. Unele au fost amplificate de politicieni şi oficiali. Fosta administraţie Donald Trump a spus că virusul s-ar fi putut scurge dintr-un laborator din Wuhan.

Ancheta OMS în China cu privire la originile pandemiei de coronavirus trebuie să fie ''profundă şi clară'', a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, relatează AFP.

''Este imperativ să ajungem la baza lucrurilor în apariţia pandemiei în China'', a menţionat ea, în ajunul începerii investigaţiei pe teren a experţilor OMS, dând asigurări că Statele Unite ''susţin o anchetă internaţională care în opinia noastră trebuie să fie profundă şi clară''.

Washingtonul va ''evalua credibilitatea raportului anchetei finalizate'' şi va examina ''informaţiile colectate şi analizate de serviciile de informaţii americane'' pe această temă, a adăugat Jen Psaki în cadrul conferinţei de presă zilnice.

Cei zece anchetatori internaţionali ai OMS au ajuns la Wuhan la mijlocul lunii ianuarie. După o perioadă de carantină, aceştia au început joi investigaţiile în primul oraş din lume plasat în carantină pe 23 ianuarie 2020. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite