Phenianul a ameninţat cu un posibil „atac nuclear preventiv”. Coreea de Nord rupe acordurile de neagresiune cu Seulul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu doar câteva ore înainte ca ONU să adopte cu unanimitate în Consiliul de Securitate noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Phenian a sugerat că Statele Unite „vor aprinde fitilul unui război nuclear”, amintind şi de un posibil atac „preventiv”. Vineri, Coreea de Nord a anunţat că va rupe acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud şi că va întrerupe telefonul roşu dintre cele două ţări.

Coreea de Nord „îşi va exercita dreptul unui atac nuclear preventiv pentru a distruge puterea agresorilor şi pentru a apăra interesele supreme ale ţării”, se arată într-un comunicat oficial transmis agenţiei naţionale de ştiri, citată de CNN. 

Phenianul a ameninţat că va denunţa începând de luni acordul de armistiţiu care a pus capăt războiului Coreei din 1953, ameninţând cu spectrul unui „război termonuclear”.

Coreea de Nord „abrogă toate acordurile de neagresiune dintre Nord şi Sud", a declarat "Comitetul pentru reunificare paşnică din Coreea”, într-un comunicat difuzat de agenţia oficială KCNA.

Coreea de Nord, adaugă comunicatul, „notifică, de asemenea, Sudul că va întrerupe imediat telefonul roşu dintre Nord şi Sud”, înfiinţat în 1971. Phenianul a ameninţat în numeroase rânduri cu întreruperea comunicaţiilor intercoreene şi a pus în aplicare ameninţarea de două ori, potrivit Ministerului sud-coreean al Reunificării.

În ciuda ameninţărilor, specialiştii spun că statul este la ani depărtare de a avea tehnologia necesară pentru a monta un focos nuclear pe o rachetă, a-i seta cu precizie coordonatele ţintei şi a o lansa. 

De asemenea, analiştii militari sunt de părere că Phenianul nu va declanşa o ofensivă directă împotriva SUA ci, mai degrabă, va căuta să-şi atingă scopurile prin ameninţări şi etalarea arsenalului. 

Consiliul de Securitate al ONU a impus, joi, noi sancţiuni financiare Coreei de Nord ca reacţie la al treilea test nuclear efectuat de regimul de la Phenian, informează AFP.

Proiectul de rezoluţie, propus de SUA, Marea Britanie, Coreea de Sud şi Franţa, a fost adoptat în unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate. China, aliatul Coreei de Nord, ar fi putut bloca prin veto sancţiunile însă, după săpămâni de negocieri, a fost de acord să semneze propunerea. 

„China este o ţară de principiu. Suntem determinaţi să protejăm pacea şi stabilitatea în Peninsula Coreeană”, a explicat Li Baodong, reprezentantul Chinei la ONU. 

Rezoluţia prevede supravegherea atentă a diplomaţilor nord-coreeni şi extinde lista entităţilor vizate de sancţiuni financiare.

De asemenea, o serie de demnitari nord-coreeni sunt vizaţi de restricţii de călătorie. Noile sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate ONU "vor lovi dur" regimul de la Phenian, afirmă ambasadorul american la Naţiunile Unite, Susan Rice, citată de AFP.

Subliniind că Rezoluţia 2.094, adoptată joi, prevede "noi sancţiuni financiare severe", Rice a apreciat că sancţiunile "vor lovi dur şi vor accentua izolarea Coreei de Nord".

"Sfidarea comunităţii internaţionale îi va costa scump pe liderii nord-coreeni. Întreaga lume este unită în dorinţa de a denucleariza Peninsula Coreea", a dat asigurări Rice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite