Plasma din sângele celor vindecaţi de coronavirus poate fi salvatoare pentru cei aflaţi în stare critică. China face apel la donatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de la spitalul prefabricat Fang Cang din Wuhan consultă pacienţii FOTO EPA-EFE
Medicii de la spitalul prefabricat Fang Cang din Wuhan consultă pacienţii FOTO EPA-EFE

Oficialii chinezi din sănătate au făcut luni apel la pacienţii care s-au recuperat în urma pneumoniei provocate de coronavirus să doneze sânge pentru a fi extrasă plasmă pentru tratamentul pacienţilor aflaţi în stare critică, relatează The Straits Times.

Plasma din sângele pacienţilor care s-au vindecat după infecţia cu Covid-19 conţine anticorpi ce pot reduce încărcătura virală la pacienţii în stare critică, a transmis luni un oficial din cadrul Comisiei Naţionale de Sănătate.

11 pacienţi internaţi într-un spital din Wuhan, epicentrul epidemiei, au primit transfuzii de plasmă săptămâna trecută, a anunţat Sun Yanrong de la Centrul Biologic din cadrul Ministerului de Ştiinţă şi Tehnologie.

„Unul dintre aceşti pacienţi a fost deja externat, unul se poate da jos din pat şi merge neasistat, iar ceilalţi se află şi ei în curs de vindecare”, a precizat aceasta.

O organizaţie naţională chineză de biotehnologie a comunicat într-o postare pe contul său oficial WeChat că pacienţii grav bolnavi care au primit transfuzii de plasmă „s-au ameliorat în decurs de 24 de ore”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin directorul medical al programului său de urgenţă,  a admis că este o arie importantă de explorare a tratamentelor în condiţiile în care nu există încă un vaccin şi nici antivirale specifice, dar că e necesară şi prudenţă în administrarea lor în sensul respectării stricte a protocoalelor.

„Trebuie oferit la momentul potrivit, întrucât elimină virusul din sistem şi doar dă un imbold sistemului imunitar al noului pacient atunci când are nevoie de asta cel mai mult. Însă trebuie atent temporizat şi nu are întotdeauna succes”, a spus Mike Ryan de la OMS.

.

Un alt oficial al OMS, specializat în riscurile asociate bolilor infecţioase la nivel global, a atras atenţia că tratamentele cu plasmă sunt dificil de aplicat unui număr mare de pacienţi.

Donatorii de sânge vor fi testaţi pentru a nu purtători ai virusului. Va fi extrasă doar plasma, iar celelalte componente ale sângelui, între care şi globulele roşii, vor fi transferate înapoi donatorilor.

Epidemia de coronavirus a făcut peste 1800 de victime şi a infectat peste 70.000 de oameni în China.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite