Asia

articolul anterior articolul urmator

Poliţia din Hong Kong a făcut cea mai mare captură de explozibili puternici în locuinţa unui bărbat ce pare a avea legătură cu o grupare extremistă

1
21 Jul 2019 03:07:56
Autor: Cristina Ene
Proteste pro-guvernamentale în Hong Kong FOTO EPA-EFE
Proteste pro-guvernamentale în Hong Kong FOTO EPA-EFE

Poliţia din Hong Kong a confiscat vineri probabil cel mare depozit de explozibili de mare putere descoperit în acest oraş, în urma unei descinderi într-o presupusă fabrică de asamblare a bombelor, chiar înainte de noile valuri de proteste din weekend, relatează CNN.

Poliţia a făcut captura în contextul unor noi serii de proteste programate în weekend în oraşul semi-autonom chinez care a cunoscut o escaladare a tensiunilor între populaţie şi guvernul ce a susţinut o lege a extradării în China retrasă între timp.
 
Poliţia a confirmat sâmbătă arestarea unui bărbat în vârstă de 27 de ani după ce a descoperit un laborator artizanal într-o clădire din regiunea industrială Tsuen Wan, de unde a confiscat 2 kilograme de explozibili de mare putere, 10 cockteiluri Molotov, substanţe corozive, arme şi bare de metal.
 
Autorităţiile au mai găsit şi broşuri anti-legea extrădării.
 
Poliţia a transmis că se fac încă testări ale materialelor brute, dar suspectează că în laborator se prelucra un exploziv puternic, TATP.  Echipele de deminare au efectuat mai multe explozii controlate în vederea testării.

TATP a fost folosit în mai multe atentate teroriste din Europa: în atacurile de la Paris din noiembrie 2015, cel de la Bruxelles în martie 2016, respectiv Manchester în mai 2017.
 
Prepararea explozibilului este riscantă, întrucât se poate produce uşor o detonare accidentală în urma manevrării greşite.
 
 
Inspectorul –şef de la Biroul de crimă organizată, Steve Li Kwai-wah, a declarat că bărbatul purta un tricou cu logo-ul grupării pro-independenţă interzise National Front.
 
Pe parcursul weekendului sunt programate atât marşuri proguvernamentale, cât şi marşuri anti-legea extrădării suspecţilor în China continentală.
 
Li a spus că poliţia anchetează motivele şi intenţiile bărbatului în ceea ce priveşte folosirea explozibililor, fără a preciza dacă vor fi suplimentate forţele de ordine în timpul protestelor.
 
În ultima lună şi jumătate, sute de mii de oameni au mărşăluit în Hong Kong cerând reforme şi o guvernare mai democratică. Protestele au continuat în ciuda retragerii legii extradării de la care a pornit totul.
 
Sâmbătă seară a avut loc un contra-marş în sprijnul poliţiei cu mii de oameni , mulţi dintre ei îmbrăcaţi în alb, militând sub deviza "Safeguard Hong Kong”, relatează Sky News. Aceştia au venit fără măşti sau căşti de protecţie.
 
Dimpotrivă, unii dintre protestatarii contra legii extrădării s-au îmbrăcat în negru şi au purtat echipamente de protecţie. Ei cer demisia şefei guvernului Carrie Lam şi anchetarea intervenţiilor violente ale forţelor de ordine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

M Costi
21.07.2019, 06:07:14

"...Poliţia a... confiscat 2 kilograme de explozibili de mare putere, 10 cockteiluri Molotov, substanţe corozive, arme şi bare de metal..." !?! E un nou abuz al Politiei , care ingradeste drepturile locutorilor din Hong Kong de a manifesta pasnic impotriva dictaturii Chinei comuniste... ! Este absolut necesar ca SUA , UK , ONU si NATO sa intervina de urgenta pt salvarea independentei fostei colonii britanice .