Povestea „împărătesei terorii”. Fondatoarea Armatei Roşii Japoneze, eliberată după 20 de ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fusako Shigenobu FOTO: AFP
Fusako Shigenobu FOTO: AFP

Fusako Shigenobu (76 de ani), fondatoarea uneia dintre cele mai de temut organizaţii teroriste din anii 1970, a fost eliberată din închisoare după ce a ispăşit 20 de ani de peseapsă pentru rolul pe care l-a avut în asediul ambasadei Franţei din 1974. Se crede că aceasta a condus atacul mortal de la Tel Aviv din 1972, relatează The Guardian.

Odată descrisă drept „împărăteasa terorii”, Fusako Shigenobu a fondat Armata Roşie Japoneză, un grup de stânga radical care a efectuat atacuri armate în întreaga lume în sprijinul cauzei palestiniene. Sâmbătă, Shigenobu, în vârstă de 76 de ani, a părăsit închisoarea din Tokyo împreună cu fiica ei, în timp ce mai mulţi susţinători ţineau un banner pe care scria „Te iubim Fusako”, informează sursa citată.

Se crede că ea a condus atacul mortal asupra aeroportului Lod din Tel Aviv, din 1972, care a provocat moartea a 26 de persoane şi rănirea a aproximativ 80. Shigenobu a fost fugară în Orientul Mijlociu timp de aproximativ 30 de ani, dar a fost arestată la Osaka în noiembrie 2000, după ce s-a întors în secret în Japonia folosind un paşaport fals şi s-a cazat într-un hotel deghizată în bărbat. 

Potrivit publicaţiei britanice, alte atacuri ale Armatei Roşii au avut loc în august 1975, când au luat peste 50 de ostatici la ambasada din Kuala Lumpur, în septembrie 1977, când avionul Japan Airlines a fost deturnat, forţând guvernul japonez să elibereze şase membri ai grupării, dar şi în aprilie 1988, când Armata Roşie a condus un bombardament asupra unui club militar american din Napoli, soldat cu cinci morţi.

Deşi gruparea sa a luat o mulţime de ostatici de-a lungul vremii, a efectuat o serie de deturnări şi a fost implicată în atacul asupra aeroportului israelian, Shigenobu a fost închisă pentru atacul din 1974 asupra ambasadei Franţei de la Haga, în care ambasadorul şi mai mulţi angajaţi au fost luaţi ostatici de trei militanţi ai Armatei Roşii timp de 100 de ore. Asediul s-a încheiat după ce Franţa a eliberat un militant al Armatei Roşii, iar grupul a zburat în Siria. Shigenobu nu a luat parte personal la atac, dar instanţa a spus că a coordonat operaţiunea cu Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei.

Am provocat pagube unor oameni nevinovaţi

După ce a ieşit din închisoare sâmbătă, Shigenobu şi-a cerut scuze pentru că a provocat „daune unor oameni nevinovaţi”. „Lucrurile s-au întâmplat acum o jumătate de secol... dar am provocat pagube unor oameni nevinovaţi care ne erau străini, acordând prioritate bătăliei noastre, cum ar fi luarea de ostatici”, a spus ea, potrivit agenţiei de presă AFP. Anterior, aceasta şi-a exprimat regretul pentru cei 26 de morţi din urma atacului asupra aeroportului Lod din Tel Aviv în 1972.

Shigenobu a anunţat desfiinţarea Armatei Roşii din închisoare în aprilie 2001, iar în 2008 a fost diagnosticată cu cancer de colon şi intestinal, fiind supusă mai multor operaţii. După aliberarea din închisoare, aceasta a transmis că se va concentra pe tratamentul ei şi a explicat că nu va putea „contribui la societate”, având în vedere starea fragilă de sănătate. Într-o scrisoare adresată unui reporter al Japan Times din 2017, ea a recunoscut că grupul nu şi-a îndeplinit obiectivele. „Speranţele noastre nu s-au împlinit şi s-a terminat urât”, a scris Shigenobu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite