Poveşti de groază din China: condamnaţilor li se recoltează organele pe viu, în cadrul unei industrii ilegale în valoare de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Este groaznic pentru doctori. Sunt prea speriaţi pentru a vorbi. Dacă vor coopera, vor fi recompensaţi, iar dacă nu, consecinţele sunt îngrozitoare“ FOTO Shutterstock
„Este groaznic pentru doctori. Sunt prea speriaţi pentru a vorbi. Dacă vor coopera, vor fi recompensaţi, iar dacă nu, consecinţele sunt îngrozitoare“ FOTO Shutterstock

De peste un deceniu, o poveste din China care pare scoasă din filmele de groază înspăimântă lumea: spitalele conduse de stat recoltează în secret organe de la zeci de mii de prizonieri, în timp ce aceştia sunt încă în viaţă.

Documentaristul Leon Lee a urmărit povestea de groază din spitalele chineze, recoltările ilegale de organe. El spune că a descoperit acolo o formă a răului pe care planeta aceasta încă n-a întâlnit-o, notează „Courier Mail“.

„Magnitudinea acestei situaţii este inimaginabilă“

„Un poliţist înarmat, aflat în serviciu, a urmărit recoltarea de organe de la o femeie de 30 de ani, care a fost realizată fără anestezic. În zilele dinainte de recoltare, poliţiştii au torturat-o, au violat-o şi i-au făcut tot felul de alte chestii. Magnitudinea acestei situaţii este inimaginabilă“, povesteşte Lee pentru news.com.au.

Mare parte din operaţii au loc în spitale militare care sunt uşor de controlat, în lagăre de muncă, în închisori şi chiar în dube. Se recoltează inima, ficatul, corneea, plămânii, pielea, rinichii... În principal, iau organele    Leon Lee, documentarist 

„Unii pacienţi erau încă vii când erau arşi în crematoriul secret“

Lee crede că au existat peste 65.000 de victime. Documentarul său şocant urmăreşte o investigaţie asupra acestei industrii făcută de avocatul pentru drepturile omului David Matas, realizată împreună cu fostul membru al parlamentului din Canada, David Kilgour.

O femeie căreia i s-a dat numele de Annie, care a fugit din China împreună cu soţul ei care este doctor, i-a mărturisit lui Lee că soţul ei a recoltat corneea a 2.000 de pacienţi, în timp ce aceştia erau încă vii. „Unii din ei erau încă vii atunci când au fost arşi în crematoriu, în secret“, spune „Annie“ în documentar.

Soţul ei încă are coşmaruri despre ceea ce a făcut. Potrivit lui Annie, guvernul chinez a încercat să-l omoare după ce a fugit. „Este groaznic pentru doctori. Sunt prea speriaţi pentru a vorbi. Dacă vor coopera, vor fi recompensaţi, iar dacă nu, consecinţele sunt îngrozitoare“, spune Annie.

Aşteptarea pentru un organ este scurtă în China

În China, numărul transplantelor este al doilea cel mai mare din lume, după SUA. Timpul de aşteptare pentru un organ este scurt, de două sau trei săptămâni, în timp ce în America durează şi o lună pentru a se găsi un donator compatibil. China a devenit o destinaţie preferată de pacienţii care nu vor sau nu a timp să aştepte, pacienţi care fie nu ştiu adevărul, fie nu vor să-l cunoască.

Înainte de 2010, nu exista un sistem de donare de organe din China, în parte din motive culturale. Guvernul susţinea că părţile corpului proveneau de la condamnaţii la moarte, însă potrivit cercetătorilor acest lucru nu poate explica numărul uriaş de transplanturi.

Duşmanii statului şi dizidenţii sunt „recoltaţi“

În 2006, au ieşit la iveală poveşti despre cum liderii ţării execută membri mişcării Falun Gong, o grupare semi-religioasă cu milioane de adepţi care este interzisă în China. „Mare parte din cei de la care se recoltează organe sunt practicanţi din Falun Gong. Dintre «donatori» mai fac parte şi dizidenţii politici şi activiştii. Ei sunt luaţi fără a informa membri familiei. În câteva cazuri, familia a văzut, accidental, poze cu cadavrul, şi astfel a putut vedea linia chirurgicală. Atunci când au întrebat poliţia, li s-a spus că ruda lor s-a sinucis şi că i s-a făcut autopsie“, povesteşte Lee.

Grupare religioasa chineza Falun Gong FOTO Courier Mail

Membrii grupării religioase Falun Gong, interzisă în China FOTO Courier Mail

Matas şi Kilgour, ambii nominalizaţi la Premiul Nobel, au vorbit peste tot în lume despre ce se petrece în China, în ciuda ameninţărilor cu moartea pe care le-au primit. Ei vor să vadă numele celor implicaţi în această industrie macabră pe lista celor judecaţi de Curtea Penală Internaţională de la Haga.

China a negat acuzaţiile şi chiar a realizat un documentar, ca răzbunare la cel realizat de Lee („Recoltarea Umană“). Potrivit documentarului chinez, toţi donatorii sunt voluntari, iar această practică va fi oprită oricum în august 2015. Nimeni nu crede aceste informaţii.

China dă vina pe foştii lideri

Xi Jinping, preşedintele Chinei, conduce o campanie dură împotriva corupţiei, arestând pe cei loiali fostului lider, Jiang Zemin, care a fost responsabil de persecuţiile la adresa grupării Falun Gong.

Remarcile recente ale administraţiei prezidenţiale sugerează că statul îşi schimbă poziţia, arătând spre fostul şef de securitate al ţării, Zhou Yongkang, ca fiind cel responsabil pentru recoltarea de organe ilegală.

Se pare că, totuşi, industria de miliarde de dolari va fi oprită, însă este deja mult prea târziu pentru victimele nenumărate ale acestei crime abominabile, conchide „Courier Mail“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite