Asia

articolul anterior articolul urmator

Premierul japonez anunţă că SUA, India, Japonia şi Australia se opun oricărei „schimbări a statu-quo-ului prin forţă”, în special în regiunea Asia-Pacific

1
24 May 2022 14:20:25
Autor: Maria Ţaga
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Statele Unite ale Americii, India, Japonia şi Australia se opun oricărei „schimbări a statu-quo-ului prin forţă”, în special în regiunea Asia-Pacific, a declarat marţi premierul japonez Fumio Kishida, la sfârşitul unei reuniuni la Tokyo a aşa-numitei alianţei Quad, din care fac parte cele patru ţări.

Statele membre ale alianţei Quad, care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu influenţa tot mai mare şi manevrele militare ale Chinei în regiune, au anunţat, de asemenea, un plan care vizează alocarea a cel puţin 50 de miliarde de dolari în proiecte de infrastructură în regiunea Asia-Pacific în următorii cinci ani.

„În condiţiile în care invadarea Ucrainei de către Rusia subminează principiile fundamentale ale ordinii internaţionale”, liderii Statelor Unite, Indiei, Australiei şi Japoniei „suntem de acord că încercările unilaterale de a schimba statu-quo-ul prin forţă nu vor fi niciodată tolerate nicăieri, în special în regiunea Indo-Pacific”, a mai spus premierul nipon, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Luni, preşedintele american Joe Biden a declarat că ţara sa va apăra Taiwanul în cazul unei invazii a insulei autonome de către forţele Beijingului.

Cei patru membri ai Quad îşi exprimă cu regularitate îngrijorarea în legătură cu manevrele militare ale Chinei în jurul insulelor din Pacific.

În declaraţia comună de marţi, preşedintele american Joe Biden şi premierii australian, Anthony Albanese, nipon, Fumio Kishida, şi indian, Narendra Modi, au făcut referire la „militarizarea” zonelor contestate, la „utilizarea periculoasă a navelor de gărzilor de coastă şi a miliţiilor maritime şi la eforturile de a perturba exploatarea resurselor offshore ale altor ţări”, activităţi de care China este acuzată că le desfăşoară în regiune.

Declaraţia a evitat însă condamnarea explicită a Chinei sau a Rusiei.

India este singurul membru al alianţei Quad care a refuzat să critice în mod public Moscova pentru invadarea Ucrainei.

 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

DAC120
24.05.2022, 16:54:40

Deci Unchiul Sam a realizat și alianță ce va pune la respect pe chinezii belicosi! Poate-i mânca chielea și pe chinezi, ca se găsesc destui să-i scarpine! și uite așa scapă Lumea de doua probleme majore: Rusia și China!

Modifică Setările