Asia

articolul anterior articolul urmator

Malaezia ia în calcul un atac terorist ca posibilă cauză a dispariţiei avionului Boeing 777. Doi dintre pasageri călătoreau cu paşapoarte furate

5
9 Mar 2014 02:59:33
Autor: Radu Eremia
Prim-ministrul Malaeziei, Najib Razak (centru) FOTO Reuters
Prim-ministrul Malaeziei, Najib Razak (centru) FOTO Reuters

Căutările avionului care realiza zborul MH370 între Kuala Lumpur şi Beijing nu au avut sorţi de izbândă în primele 24 de ore de la dispariţia aeronavei, până în acest moment informaţiile cu privire la incident nefiind clare, premierul Malaeziei considerând că nu este exclusă posibilitatea unui atac terorist asupra avionului.

Întrebat de jurnalişti dacă posibilitatea unui atac terorist asupra a avionului a fost luat în considerare, premierul Malaeziei, Najib Razak, a declarat că şi acesta ipoteză este luată în momentul de faţă

„Luăm în considerare toate posibilităţile, dar este prea devreme pentru a face observaţii concludente”, a afirmat liderul executivului din Malaezia, citat de BBC.  

În ultimul comunicat emis de compania aeriană, aceasta a cerut „tuturor malaezienilor şi oamenilor din întreaga lume să se roage pentru cei din zborul MH370”.

Suspiciunile cu privire la posibilitatea deturnării avionului au crescut după ce autorităţile din Malaezia au descoperit cel puţin patru pasageri „suspecţi”, doi dintre aceştia călătorind cu paşapoarte furate. Documentele aparţineau unui cetăţean italian şi unuia australian care nu se aflau, de fapt, la bordul avionului dispărut de pe radar sâmbătă dimineaţă. aceştia anunţând furtul paşapoartelor în Thailanda, în urmă cu mai mulţi ani.

Ministrul Transpoturilor din Malaezia, Hishammuddin Hussein, a declarat că mai multe agenţii internaţionale, printre care şi FBI, s-au alăturat anchetei, după descoperirea „numelor suspecte” pe lista pasagerilor zborului MH370, ce efectua ruta Kuala Lumpur-Beijing.  „Au fost mobilizate serviciile noastre de informaţii şi, bineînţeles, au fost informate agenţiile de contraterorism ale tuturor ţărilor vizate”, a mai precizat ministrul malaesian al Transportului.

Potrivit ultimelor date ale Malaysian Airlines, ultimul contact al piloţilor cu controlorii de trafic aerian a avut loc la 120 de mile marine de oraşul malaezian Kota Bharu, în largul coastei de est.

 În total, peste 40 de nave şi 20 de aeronave ale mai multor ţări particpă la această operaţiune. 

Căutarea aeriană a avionului dispărut a fost reluată dimineaţa zilei de duminică. Echipele de salvare din mai multe ţări participă la această acţiune, după ce în urma căutărilor de sâmbătă tot ce a putut fi găsit au fost două urme de carburant paralele şi având câţiva kilometri, în Marea Chinei de Sud, a anunţat un oficial vietnamez de rang înalt,

Pasagerii zborului MH370, în număr de 239, sunt persoane care provin din numeroase ţări, potrivit datelor fiind vorba de reprezentanţi ai 14 naţionalităţi. Două treimi din persoanele de la bord sunt din China, iar ceilalţi provin din Malaezia, Indonezia, Australia, India, Franţa SUA sau Noua Zeelandă..

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Stefan Banciu
9.03.2014, 09:07:57

Comentariu considerat abuziv.

Olteanul.com
9.03.2014, 10:51:43

1. Desigur ca teroristii aia nu pot avea decat o singura religie. Religion of peace :) 2. ...compania aeriană, aceasta a cerut „tuturor malaezienilor şi oamenilor din întreaga lume să se roage pentru cei din zborul MH370”... A te ruga pentru cineva = a nu face nimic in concret. Cum poti sa ceri asa ceva, tu, companie aeriana?

-1 (1 vot)
Stratus Coriolanus
9.03.2014, 11:31:04

Posibilitatea ca avionul sa fi explodat in aer este foarte mare, dintr-un motiv foarte simplu. Daca ar fi fost un accident. pilotii ar fi avut timp sa comunice prin radio si sa raporteze ca se prabusesc. Cel mai probabil a explodat in aer. Varianta cu cea mai mare probabilitate este aproape intotdeauna si cea corecta. Dumnezeu sa-i odihneasca.

+1 (1 vot)
man dana
9.03.2014, 11:46:23

ma gandesc ca daca ar fi explodat, tot ar fi trebuit sa gaseasca ceva ramasite din epava. E dubioasa disparitia lor.

man dana
9.03.2014, 11:52:26

nu ne-au spus daca pasapoartele furate apartineau unor cetateni italiani, austriaci de origine chineza sau nu.