Asia

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele chinez Xi Jinping va participa la summit-ul pe teme climatice organizat de Joe Biden

6
21 Apr 2021 05:50:52
Autor: Lucaniuc Florentin
Imagine/EPA
Imagine/EPA

Preşedintele chinez, Xi Jinping, va participa la un summit virtual asupra climei organizat săptămâna aceasta de Joe Biden, a declarat miercuri Ministerul chinez de Externe, în timp ce tensiunile chino-americane rămân puternice.

Şeful statului chinez va ţine "un discurs important" online, de la Beijing, a indicat ministerul, la câteva zile după ce cele două ţări s-au angajat "să coopereze" în privinţa schimbărilor climatice.
 
Preşedintele american, Joe Biden, a invitat circa 40 de lideri mondiali la un summit internaţional asupra climei care va avea loc prin videoconferinţă joi şi vineri.
 
China şi Statele Unite sunt cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră, la originea încălzirii globale. Prin urmare, înţelegerea lor este considerată crucială pentru succesul eforturilor internaţionale de reducere a acestor emisii.
 
Cele două puteri se opun în continuare în privinţa mai multor subiecte, Washingtonul criticând, de exemplu, Beijingul cu privire la politica sa din Hong Kong, Taiwan, tratamentul aplicat musulmanilor uiguri din Xinjiang (nord-vestul Chinei) sau comerţul.
 
Dar cele două ţări s-au angajat sâmbătă "să coopereze" asupra schimbărilor climatice, în urma unei vizite la Shanghai a emisarului american pentru climă, John Kerry, care s-a întâlnit acolo cu omologul său chinez, Xie Zhenhua.
 
Relaţiile dintre Beijing şi Washington s-au deteriorat considerabil sub mandatul fostului preşedinte american Donald Trump. Acesta din urmă a retras ţara din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
 
Imediat după instalarea sa la Casa Albă în ianuarie, Joe Biden a optat pentru revenirea Statelor Unite în acest acord.
 
Mare consumatoare de cărbune, China este în termeni absoluţi cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră din lume, dar şi ţara care investeşte cel mai mult în noile energii, scrie Agerpres.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Costique
21.04.2021, 08:15:17

China are la acest moment cea mai buna poziție economica si sociala din lume, este de înțeles ca își va exporta modelul mult mai repede si ușor decât americanii care in afara de tipărit bani nu pot face nimic. Pan ala mijlocul secolului China va prelua de la SUA statutul de prima putere mondiala. Dar are de trecut niște teste. Nimeni nu va tremura in fata Chinei pana când acesta nu va prelua Taiwanul. Exact ce a făcut si Putin cu Crimeea. Efectiv a arătat întregii lumi cat de goale sunt declarațiile pompoase ale Occidentalilor si cat de sigure sunt tratatele semnate de Occident. Din 1945 începând, Occidentul doar si-a pierdut identitatea, efectiv nu mai există. Globaliștii au crezut ca au învins, pana când cred ca au realizat ca doar au eliberat terenul pentru alții, care nu se lasă nimiciți așa ușor cum a făcut Occidentul (ala tradițional, ca ce e acum este o bulibășeală in care nimeni nu va lupta pentru nimeni iar principiile sunt niște vorbe goale).

Prudent
21.04.2021, 09:31:39

Costique Sunt ipoteze care au dreptul la viață. Eu doar mă întreb cum va crește China in punct de vedere economic, având în vedere că India are o populație mai tânără și reformele vor urma după alta pentru a deveni atractivă pentru investitori. Deja multe companii din China își transferă o parte din producție acolo. Apoi, robotizarea pe an ce trece avansează. Se va trezi peste 10 ani China cu 300 000 - 500 000 de șomeri și mă întreb ce creștere economică va avea? Desigur, un regim politic totalitar cum este la ei ar putea să înceapă să-i omoare pe șomeri la fel cum le-a interzis în trecut să aibă mai mult de un copil.

Kongo-Müller
21.04.2021, 09:19:28

Acest summit "pentru teme climatice" este de fapt o invitatie la o intalnire amicala intre Biden, Putin si Xi, pentru a-si imparti lumea in zone de influenta, dupa interesele fiecaruia.

Zev Zevescu
21.04.2021, 12:39:51

Mueller, si e ceva nasol? Pana una - alta, daca dobitocii se inteleg intre ei intr-o formula oarecare, facem vre-o doi pasi in spate re: razboi nuclear. Dup’aia vedem noi, .

gyll
21.04.2021, 09:31:09

Și ce o să spună acolo acest individ al cărei țară aproape nu se mai vede din cauza smogului produs de poluare.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările