Asia

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev demisionează după 30 de ani la putere

10
19 Mar 2019 17:01:25
Autor: Ion Gaidau
Nursultan Nazarbaev, pe un afiş electoral FOTO Arhivă
Nursultan Nazarbaev, pe un afiş electoral FOTO Arhivă

Preşedintele Kazahstanului, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, a demisionat după trei decenii în fruntea ţării. Rămâne însă în culisele puterii.

În vârstă de 78 de ani, Nursultan Nazarbaev a anunţat marţi că se retrage de la preşedinţia Kazahstanului.

„Am luat o decizie, care nu a fost uşoară pentru mine, de a-mi prezenta demisia ca preşedinte“, a afirmat fostul lider comunist într-un discurs către naţiune.

El l-a desemnat interimar pe Kassim-Jmart Tokaev, preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului kazah.

Tokaev va asigura interimatul până la finalul mandatului în exerciţiu, adică până în primăvara anului viitor.

Preşedintele demisionar kazah rămâne însă în culisele puterii. El a precizat că va continua în funcţia de preşedinte al Consiliului de Securitate, precum şi în cea de lider al partidului Nur Otan, majoritar în Parlamentul kazah.

Nursultan Nazarbaev a fost primul preşedinte al Republicii Kazahstan. El a preluat puterea la 24 aprilie 1990, ca lider al Partidului Comunist Kazah. A fost reales fără niciun obstacol în patru rânduri la preşedinţie. La ultimul scrutin, în aprilie 2015, a câştigat cu 97,7 din voturi. OSCE a criticat aceste alegeri, denunţând existenţa unor atingeri la libertatea de exprimare şi lipsa opţiunilor.

Acuzat de autoritarism şi corupţie, Nazarbaev lasă o moştenire controversată. Într-un clasament al dictatorilor din lume, ocupă primul loc. În plus, familia sa a fost vizată de o serie de anchete în Occident în cazuri de spălare de bani şi asasinate.  Aceste anchete nu s-au încheiat cu condamnări din rândul membrilor familiei Nazarbaev. Potrivit detractorilor săi, ar fi transferat cel puţin un miliard de dolari din vânzări de petrol în conturi din străinătate ale familiei sale.

Strategii săi l-au prezentat drept un modernizator. În decembrie 2012, a aprobat o strategie naţională pe termen lung, numită „Kazahstan 2050“. Tot în 2012, a primit titlul de „Omul anului“ în ţara sa.  Are trei fete, toate implicate în politică şi afaceri.

Kassim-Jmart Tokaev, în vârstă de 65 de ani, a fost premier şi preşedinte al Federaţiei de Tenis de Masă din Kazahstan. Pe lângă limba maternă, vorbeşte fluent rusa, chineza şi engleza. El preia conducerea într-o ţară bogată în resurse naturale, dar care se confruntă cu o nemulţumire socială în creştere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Index 4.2
19.03.2019, 18:20:00

Aliatzii lui Vladutz incep sa se pensioneze in ultima vreme: Nursultam Gadafi, sadam, Asad.....Maduro....

-3 (3 voturi)
OmTacut
19.03.2019, 19:24:32

Index 4.2 Assad a ramas presedintele Siriei datorita Rusiei. Este curios cum US a distrus statele seculare arabe dar a protejat KSA. Venezuela este un bun "candidat" pentru "democratie" tip US: extractie de resurse de materii prime Daca nu, se va implementa programul "o bomba pe adresa dvs". Sau mai imulte

+2 (2 voturi)
OmTacut
19.03.2019, 18:55:51

- Saddam a fost aliatul US pana'n 90, când era bun sa se bată cu Iranul. Dupa aceea, a devenit neutilizabil din punct de vedere al US. - Nursultan este vulpoi batran, simte ca se schimba lucrurile in rau pentru el, asa ca s-a gandit ca este mai bine sa se retraga pentru a nu avea soarta lui Ceausescu - Gaddafi a murit cand a indraznit sa foloseasca alta moneda decat dolarul american in tranzactiile petroliere

+3 (5 voturi)
Lucifer
19.03.2019, 20:29:24

Urmează Putin?

-1 (3 voturi)
IonIon Codreanu
19.03.2019, 21:46:17

Chiar sunt surprins! Nazarbaev era un dictator deosebit de ceilalți di fostele republici sovietice: categoric mai deștept, mai rafinat, care a avut grijă să facă și lucruri pozitive: a dezvoltat mult țara... Părea că va conduce până la moarte! Greu de aflat ce se întâmplă de fapt acolo.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)